GASTRO

Chef iz Silk Street Food restorana dao nam je recept za slavni desert mango sticky rice

FOTO: PR

Drugačija slastica kojoj morate pružiti priliku

Krajem ljeta pisali smo o otvorenju Silk Street Food restorana, smješten u samom centru grada, u Masarykovoj ulici na broju 18. Riječ o restoranu pan-azijske kuhinje u kojem nude sve od pekinške patke i wokova, preko sushija, pa sve do japanske palačinke okonomiyaki. Između brojih stvari koje smo ondje kušali, u sjećanje nam se urezao i desert, mango sticky rice. Ovaj tradicionalni tajlandski recept sastoji se od slatke riže, kokosovog mlijeka i na kockice narezanog manga i, iako je drugačiji od onog što se u našim krajevima smatra klasičnom slasticom, vjerujemo da je dovoljno ukusan i zanimljiv da se svidi širim masama. Upravo smo zato tim kuhinje restorana (inače, sve redom Azijata) zamolili da s našim čitateljima podijele recept. Što vam sve treba za pripremu prema receptu chefa Melvina Tana, doznajte u nastavku.

Mango sticky rice

Sastojci

350 g ljepljive (glutenske) riže
300 g kokosovog mlijeka
270 g šećera
1/4 žličice soli
1/2 žlice kratko tostiranih sezamovih sjemenki
1 veliki mango, očišćen i narezan na kockice

Priprema

Isperite rižu hladnom vodom onoliko koliko će trebati da voda postane posve bistra. Namočite rižu, poklopite ju i ostavite da stoji preko noći. Rižu dobro ocijedite, a onda je s cjedilom, stavite iznad dubljeg lonca ili tave za umake u kojem ključa voda, bez da cijedilo dodiruje tekućinu. Kuhajte rižu na pari, prekrivenu kuhinjskom krpom i poklopcem, dok ne omekša. Povremeno provjeravajte količinu vode i po potrebi dodajte još.

Dok se riža kuha, u drugom lončiću dovedite kokosovo mlijeko do vrenja sa šećerom i soli, miješajući sve dok se šećer ne otopi. Sklonite s vatre, ali pazite da se ne smjesa ne ohladi previše. Rižu pomiješajte s pola kokosove kreme i ostavite da stoji otprilike pola sata. Za jednu porciju trebat će vam tri žlice riže s kremom, povrh koje servirate i na kockice narezani mango. Sve skupa završite s još malo kreme i sezamovim sjemenkama.