FOTO: Aleksandar Selak

Cronique deli bar se otvorio na novom mjestu u centru Zagreba. Bili smo tamo na gablecu

Nalazi se u Žerjavićevoj 19

Gastro izvještaj

Cronique deli bar se otvorio na novom mjestu u centru Zagreba. Bili smo tamo na gablecu

Nalazi se u Žerjavićevoj 19

FOTO: Aleksandar Selak

Na mjestu nekadašnjeg Smokeraja prije nekoliko je dana svoja vrata otvorio Cronique deli bar. Ovo će ime nekima biti poznato jer je istoimeni lokal postojao i prije nekoliko godina u širem centru Zagreba, ali se zatvorio, kako nam kaže vlasnik i Antonio Vukorepa, zbog manjka kvalitetne radne snage. Sve dok nedavno nije stigla ponuda da se ovaj zanimljivi koncept preseli u centar, točnije na adresu Jurja Žerjavića 19.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Cronique deli bar je fokusiran na domaće proizvode koje koristi u ugostiteljskom, ali i prodajnom segmentu. Naime, ovdje se mogu probati jela bazirana na domaćim namirnicama, ali i kupiti proizvodi poput butelja kvalitetnog i autohtonog hrvatskog vina, ali i različiti džemovi, keksi, namazi iza kojih stoje hrvatski OPG-ovi. Životinjske i biljne organske namirnice stižu s partnerske farme goveda i svinja, kao i sa vlastitog seoskog imanja, a rezultat je spoj tradicije i suvremene kuhinje u urbanom ambijentu.

Aleksandar Selak

Autohtona ponuda i pristojni gableci

Interijer Croniquea ne razlikuje se od onoga u kojem je djelovao Smokeraj, a riječ je o rustikalno uređenom prostoru u kojem dominiraju drvo i kožni stolci.

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Baš kao i interijer, i ponuda dnevnih jela i gableca poprilično je tradicionalna i ne pretendira na visoku gastronomiju. Svakoga dana dostupno je jelo na žlicu, čija je cijena 6 eura, jelo na vilicu za koje treba izdvojiti 8 eura te desert po cijeni od 4 eura. Mi smo isprobali juhu s piletinom u stilu žgvaceta i salatu od tune. Juha je bila krepka i dovoljna za gablec, a salata od tune možda i preslična onoj koju radimo kod kuće.

Juha s piletinom, 6 € Aleksandar Selak
Salata od tune, 8 € Aleksandar Selak

Osim dnevnog menija, u stalnoj ponudi Croniquea nalazi se takozvani hotelski doručak izvan hotela, čime su htjeli privući brojne turiste, a uključuje uglavnom jaja na različite načine. Posebice nam je zanimljivo jelo Crodict, što zapravo označava jaja Benedict na hrvatski način.

Crodict, 6 €

Na jelovniku su i jela poput brojnih vrsta club sendviča i domaćih pogača te plate s namazima i narescima. Kušali smo Šokol club sendvič od bijele pogače, ramstek šokolom, namazom od hrena i vrhnja i kiselim lučicama te zaključili kako je ovo super opcija za sve one koji žele nešto gricnuti, ali nešto što je domaće i kvalitetno.

Šokol club sendvič, 6 € Aleksandar Selak
Plata s namazima i domaćim narescima, 20 € Aleksandar Selak

Poznati deserti s pomakom

Od deserata se na meniju mogu pronaći jela kao što su murfin i crombl, moderne izvedenice međimurske gibanice i crumblea koji je ovdje dobio hrvatski prefiks. Tu su i potrganci, palačinke s džemom od Plavca malog i orašastim plodovima koji neodoljivo podsjećaju na neku vrstu Kaiserschmarrna, odnosno carskog drobljenca.

Crombl, 4 €
Potrganci, 4 €

Cronique je tek započeo s radom na drugoj lokaciji pa će vrijeme pokazati je li ostvario potencijal za postati omiljeno novo mjesto za gablec u centru, a u tome bi zasigurno mogla pomoći i dostava preko poznatih platformi koja se uskoro planira pokrenuti.