Gastro vijest

Esplanadin Le Bistro ima novi meni. Rižoto od kruške, juhu od kukuruza i usoljeni kotlet biramo prve

Chefica Ana Grgić Tomić fokusirala se na sezonske namirnice i maksimalnu iskoristivost

Crna kvinoja, marinirana buča s medom,krema od pečene buče, kardamoma i meda
FOTO: Arhiva hotela Esplanade Zagreb

Na ručak s dozom pariškog chica u Zagrebu uvijek odlazimo u Mihanovićevu 1, odnosno u Esplandin Le Bistro. Chefica Ana Grgić Tomić ondje je ovih dana predstavila najnoviji s à la carte meni koji je, kao i uvijek, inspiriran sezonskim namirnicama, a isto tako fokusiran na to da se one maksimalno iskoriste. Između brojnih novih predjela, glavnih jela i deserata, mi smo izdvojili one koji nam djeluju posebno zanimljivo i koje prvo želimo probati. Tu je krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, hrskavom palentom i aiolijem od čilija (njenu smo varijaciju imali prilike već ranije kušati u nekom od menija Zinfandel’sa i doista vam je iz prve ruke možemo preporučiti), zatim marinirani brancin u soku od citrusa u kombinaciji s prokulicama, ciklom i wasabi prahom za one koji ni tijekom zime ne preskaču hladna predjela te jedno jako fora vege jelo – crna kvinoja bez glutena, koja dolazi u spoju s mariniranom bučom, kremom od pečene buče i ušećerenim bučinim sjemenkama, zaokružena crumbleom od feta sira i prženim prahom ružmarina.

Krem juha od kukuruza, hrskava palenta, marinirane kozice, aioli od čilija – Le Bistro Esplanade

Osim toga, pažnju vam želimo skrenuti i na crostatu s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole, na jadranske škampe obogaćene fregolom i veloutéom od lisičarki, kao i školjke sv. Jakova s finom gustom kremom od rakova, a posebna preporuka ide za novu verziju Aninog rižota koji uživo već pomalo kultni status, s kruškama, plavim sirom i gelom od šipka.

Crna kvinoja, marinirana buča s medom,krema od pečene buče, kardamoma i meda

Glavna jela, pak, donose selekciju ribljih i mesnih jela za različite ukuse. Od ribljih, izdvajamo file romba (dolazi u spoju sa zapečenom kremom od parmezana i začinskog bilja) te file pagara (on dolazi uz raštiku, kremaste čičoke te umak od kurkume i ikru pastrve), a od mesnih usoljeni teleći kotlet paniran u čili panko mrvicama s karameliziranom ljutikom i kestenom, zatim biftek s raguom od heljde i gljiva te sporo kuhanu svinjsku plećku koja se poslužuje uz mini pogačice od kukuruznog brašna, umak od tamnog piva i meda s dodatkom crnog graha, kremastog avokada i ulja korijandera.

Fregola s lisičarkama i škampima, veloute od lisičarki

Konačno, tu su i slastice, a između njih se, iskreno, vrlo teško odlučiti za favorite. Mousse od naranče i meda s karameliziranim jabukama i kremom od badema ili biskvit od rogača s namelakom od mascarponea uz karameliziranu dunju svakako zvuče predobro da bismo ih preskočili, a ako smo uspjeli zaintrigirati i vas, svoj stol možete rezervirati putem telefona na 01 45 666 11 ili mailom na lebistro@esplanade.hr. Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata.

File romba, zapečen s kremom od parmezana i začinskog bilja, pečena brokula, crumbe od crnog češnjaka
Biftek, ragu od heljde i gljiva, demi-glace od poriluka
Usoljeni teleći kotlet, paniran u čili panko mrvicama, bearnaise od ljutike, karamelizirana ljutika i kesten
Sporo kuhana svinjska plećka, mini pogačice od kukuruznog kruha, umak od tamnog piva i meda
Brownie s tamnom čokoladom, čokoladna krema s aromatiziranim višnjama i anisom