FOTO: Marko Miščević
Zapečeni njoki, miks gljiva, juha

Gola je novi simpatični bistro koji potvrđuje da Trešnjevka postaje ozbiljno gastronomski relevantna

Probali smo većinu jela s aktualnog menija i doznali sve o poslovnoj filozofiji vlasnika

Novo mjesto

Gola je novi simpatični bistro koji potvrđuje da Trešnjevka postaje ozbiljno gastronomski relevantna

Probali smo većinu jela s aktualnog menija i doznali sve o poslovnoj filozofiji vlasnika

Zapečeni njoki, miks gljiva, juha
FOTO: Marko Miščević

Nakon Bekala, Točkice i Karijole, na Trešnjevci se od nedavno nalazi još jedan restoran pun potencijala. U Badalićevoj 19, u prostoru bivše (i pomalo kultne) pečenjare Žar, otvorena je Gola. Vlasnik, Ivan Salopek, vrhunski je stručnjak za vina koji se ujedno bavi i njihovom distribucijom, oko sebe je okupio tim entuzijasta na čelu sa cheficom Lucijom Jergović (ex Noel) i voditeljem restorana Ivanom Beganovićem. Za početak su nam pojasnili priču oko imena; Gola na talijanskom znači grlo, a termin predstavlja i jedan od sedam smrtnih grijeha – neumjerenost u jelu i piću.

Želja vlasnika je da si svatko može priuštiti dolazak

Koncept je, dakle, očigledno hedonistički. Poanta je bila stvoriti kvalitetnu ponudu za ljude koji vole dobru hranu i dobra pića, uz pridržavanja načela demokratičnosti, odnosno prijateljskih cijena. Predjela tako koštaju između 6 i 10 eura, glavna jela između 13 i 18, a deserti 12. Hranu koju nude opisali su nam kao comfort inspiriran kuhinjom sjevera Italije, uz izraženi autorski potpis chefice. Kako nam je sama naglasila, zamišljeno je da se u njezinim jelima uživa sporo, da ih se naručuje više, da se dijele s prijateljima i da se u Goli što dulje ostane.

Marko Miščević
Marko Miščević

Osim toga, naglasila je da želi pokazati da se, uz dovoljno znanja i kreativnosti, i od najjednostavnijih i povoljnih namirnica može napraviti mnogo, a pokušava se i što je više moguće pridržavati zero waste načela. Isto tako, sve što mogu rade sami, od maslaca do jogurta, s tendencijom da taj segment s vremenom proširuju. Meni će mijenjati sezonski pa ih uskoro već čeka promjena koja će ići u smjeru laganijih proljetnih jela.

Sezonska karta jela i ozbiljno dobra selekcija pića

Mi smo kušali aktualnu zimsku varijantu; krenuli smo sa zbilja dobrom selekcijom sireva sa zabavnim dodacima (karamelizirani orašidi, chutney, gel) i školski odrađenim soparnikom. Možda najbolje jelo dana bio je french toast karameliziran na maslaci s baby sipom i majonezom od crème fraîchea, s porilukom i prahom od citrusa, a ukusni su nam bili i njoki zapečeni na maslacu, s miksom gljiva, kremom od komorača, ukiseljenim komoračem i juhom, kojima je nedostajalo tek malo soli.

Soparnik Marko Miščević
Selekcija sireva Marko Miščević

Njihova cacio e pepe tjestenina s bučom već je postala omiljena kod posjetitelja, a tu su još i ragu od divljači, gof (ili druga svježa riba koju nađu u ribarnici) sa šparogama i porilukom te deserti, kroštula s maslinama ili kruška s bergamot muškatom. A koliko pažnje polažu u jela, toliko, naglašava Salopek, polažu i u pića. Uz vina iz njegove distribucije, nude i ona drugih dobavljača, uz jednu jasnu ideološku odrednicu – biraju samo ona iz ekološke proizvodnje. Isto tako, nude selekciju piva nastalih procesom spontane fermentacije, cidera i prirodnih sokova, pa ponosno ističu da jedino flaširana voda kod njih dolazi s industrijskim predznakom.

Hama savor Marko Miščević
Focaccia, baby sipa, majoneza Marko Miščević

Gola prostorom nije velika, ima tek nekoliko stolova i veći centralni šank, ali je uređena tako da se u njoj osjećate ugodno, a u planu je i terasa. Velika pohvala ide i za eksperimentalni odabir glazbe koja varira od elektronike do hip hopa. Radi od utorka do četvrtka od 11 sati do 23 sata, petkom i subotom do ponoći, a nedjeljom nude brunch i otvoreni su od 10 do 15 sati. Nama je cijela priča dosta simpatična; iz prve smo ruke vidjeli iskreni trud svih uključenih, pa smo do kraja posjeta zaključili da jako navijamo za njihov uspjeh.

Zapečeni njoki, miks gljiva, juha Marko Miščević
Cacio e pepe Marko Miščević
Gof, šparoge, poriluk Marko Miščević
Kroštula, kamen, maslina Marko Miščević