Fini recepti

Ideja za ručak: recepti s piletinom gotovi u manje od 30 minuta

Mogu ih pripremiti i početnici

FOTO: Pushpak Dsilva/Unsplash

Ako vam polako ponestaje ideja za pripremu piletine, danas vam donosimo nekoliko potencijalno zanimljivih prijedloga. Umjesto klasične opcije s povrćem poput krumpira, rajčice, mrkve ili paprike, želimo vas ohrabriti da se okušate u pripremi piletine prema receptima koja će pomalo iznenaditi vaše nepce. Recepti s piletinom koje vam danas predstavljamo bez problema mogu poslužiti kao odlična inspiracija za brzi ručak preko tjedna, a ostavljaju prostora i za nadogradnju, odnosno korištenje cijelog niza drugih namirnica. Isprobajte ih što prije jer, vjerujte nam, nećete ostati razočarani.

Pileći zabatak s grilanim limunom i salatom od tikvica i sira

Aleksandar Selak

Sastojci

  • dva pakiranja pilećeg filea zabatka
  • dva limuna
  • dvije mlade srednje velike tikvice
  • 100 g mekog kozjeg sira
  • sok od polovice limuna
  • dvije – tri žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • svježi timijan

Priprema

1. Dobro zagrijte grill tavu ili grill ploču, premažite je maslinovim uljem i stavite peći file pilećeg zabatka.

2. Dodajte i limune prerezane po pola pa sve zajedno pecite oko 10-15 minuta, ovisno o debljini filea, uz povremeno okretanje.

3. Gulilicom za povrće na tanke trakice narežite tikvice.

4. U manju teglicu stavite limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar pa dobro protresite i prelijte po tikvicama. Izmiješajte.

5. Na veliki tanjur složite tikvice, dodajte pečeno meso i limune, po tikvicama namrvite meki kozji sir, dodajte svježi timijan pa poslužite.

6. Prije posluživanja meso pokapajte grilanim limunom.

Piletina s jogurtom i corn flakesom

Aleksandar Selak

Sastojci

  • 2-3 manje šnicle pilećih (može i purećih) prsa
  • 2-3 žlice grčkog jogurta
  • 100 g corn flakesa
  • začini po želji (mi smo koristili meksički cajun mix)
  • prilog po želji (krumpir, riža, salata)

Priprema

1. Šnicle istući batom za meso, pod uvjetom da već nisu dovoljne tanke. Dobro ih začinite svim začinima koje želite koristiti, s obje strane.

2. Zatim ih premažite žlicom grčkog jogurta (količinu prilagodite veličini šnicla), dobro ga utrljajte, pa sve skupa omotajte prozirnom folijom.

3. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a meso izvadite malo ranije iz hladnjaka da se temperira.

5. U međuvremenu, u vrećicu za zaleđivanje sa zatvaračem stavite corn flakes. Dobro je zatvorite, pa preko nje nekoliko puta pređite valjkom kako biste ih usitnili. Meso uvaljajte u usitnjene pahuljice sa svih strana i dobro ga pritisnite.

6. Stavite peći pećnicu na 20-ak minuta, dok ne dobije lijepu hrskavu koricu zlaćane boje. Poslužiti uz bilo ono što i inače jedete uz pohano meso.

Caprese piletina

slavonka

Sastojci

  • 1 polovica pilećih prsa
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 kuglice mozzarelle
  • 200 g rajčica
  • sol, papar, crvena paprika
  • svježi bosiljak

Priprema

1. Pećnicu uključite na 220 stupnjeva i pustite da se zagrijava. U tavu prvo dodajte vrhnje za kuhanje, a onda rajčice narezane na fete.

2. Prekrijte kompletnu površinu tave rajčicama. Na to dodajte fete mozzarelle. Dodajte zatim piletinu narezanu na odreske, a koju ste prethodno začinili po želji.

3. Gore još dodajte koju cherry rajčicu ako imate pa pecite sve zajedno 30 do 40 minuta. Kod posluživanja gore dodajte svježi bosiljak.