Ideja za ručak: recepti s piletinom gotovi u manje od 30 minuta
Mogu ih pripremiti i početnici
Ako vam polako ponestaje ideja za pripremu piletine, danas vam donosimo nekoliko potencijalno zanimljivih prijedloga. Umjesto klasične opcije s povrćem poput krumpira, rajčice, mrkve ili paprike, želimo vas ohrabriti da se okušate u pripremi piletine prema receptima koja će pomalo iznenaditi vaše nepce. Recepti s piletinom koje vam danas predstavljamo bez problema mogu poslužiti kao odlična inspiracija za brzi ručak preko tjedna, a ostavljaju prostora i za nadogradnju, odnosno korištenje cijelog niza drugih namirnica. Isprobajte ih što prije jer, vjerujte nam, nećete ostati razočarani.
Pileći zabatak s grilanim limunom i salatom od tikvica i sira
Sastojci
- dva pakiranja pilećeg filea zabatka
- dva limuna
- dvije mlade srednje velike tikvice
- 100 g mekog kozjeg sira
- sok od polovice limuna
- dvije – tri žlice maslinova ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- svježi timijan
Priprema
1. Dobro zagrijte grill tavu ili grill ploču, premažite je maslinovim uljem i stavite peći file pilećeg zabatka.
2. Dodajte i limune prerezane po pola pa sve zajedno pecite oko 10-15 minuta, ovisno o debljini filea, uz povremeno okretanje.
3. Gulilicom za povrće na tanke trakice narežite tikvice.
4. U manju teglicu stavite limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar pa dobro protresite i prelijte po tikvicama. Izmiješajte.
5. Na veliki tanjur složite tikvice, dodajte pečeno meso i limune, po tikvicama namrvite meki kozji sir, dodajte svježi timijan pa poslužite.
6. Prije posluživanja meso pokapajte grilanim limunom.
Piletina s jogurtom i corn flakesom
Sastojci
- 2-3 manje šnicle pilećih (može i purećih) prsa
- 2-3 žlice grčkog jogurta
- 100 g corn flakesa
- začini po želji (mi smo koristili meksički cajun mix)
- prilog po želji (krumpir, riža, salata)
Priprema
1. Šnicle istući batom za meso, pod uvjetom da već nisu dovoljne tanke. Dobro ih začinite svim začinima koje želite koristiti, s obje strane.
2. Zatim ih premažite žlicom grčkog jogurta (količinu prilagodite veličini šnicla), dobro ga utrljajte, pa sve skupa omotajte prozirnom folijom.
3. Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a meso izvadite malo ranije iz hladnjaka da se temperira.
5. U međuvremenu, u vrećicu za zaleđivanje sa zatvaračem stavite corn flakes. Dobro je zatvorite, pa preko nje nekoliko puta pređite valjkom kako biste ih usitnili. Meso uvaljajte u usitnjene pahuljice sa svih strana i dobro ga pritisnite.
6. Stavite peći pećnicu na 20-ak minuta, dok ne dobije lijepu hrskavu koricu zlaćane boje. Poslužiti uz bilo ono što i inače jedete uz pohano meso.
Caprese piletina
Sastojci
- 1 polovica pilećih prsa
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 kuglice mozzarelle
- 200 g rajčica
- sol, papar, crvena paprika
- svježi bosiljak
Priprema
1. Pećnicu uključite na 220 stupnjeva i pustite da se zagrijava. U tavu prvo dodajte vrhnje za kuhanje, a onda rajčice narezane na fete.
2. Prekrijte kompletnu površinu tave rajčicama. Na to dodajte fete mozzarelle. Dodajte zatim piletinu narezanu na odreske, a koju ste prethodno začinili po želji.
3. Gore još dodajte koju cherry rajčicu ako imate pa pecite sve zajedno 30 do 40 minuta. Kod posluživanja gore dodajte svježi bosiljak.