Top picks

Ručak za sutra: 3 ideje za brze recepte koje ćete iznova ponavljati

Vrlo se jednostavno pripremaju, a okusima su kompleksna

FOTO: shutterstock

Vjerujemo da je scenarij u kojem promatramo sadržaj hladnjaka ili smočnice uzaludno se nadajući da će nam sinuti ideja za kakav brzi ručak svima vrlo dobro poznat. Kako se u sljedećoj takvoj situaciji ne biste okrenuli dostavama ili posegnuli za sendvičem ili smrznutom pizzom, donosimo vam prijedlog nekoliko brzih recepata za ručak. Redom se pripremaju jednostavno i ne traže previše sastojaka, a mogu poslužiti i kao dobra baza za varijacije na temu sličnih recepata. Pojam ručka za sutra će tako, nadamo se, postati manje problematičan, a sve naše prijedloge recepata, za koje su redom zaslužni hrvatski food blogeri, donosimo vam u nastavku.

Caprese piletina (by Slavonka)

Sastojci

  • 1 polovica pilećih prsa
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 kuglice mozzarelle
  • 200g rajčica
  • sol, papar, crvena paprika
  • svježi bosiljak

Priprema

1. Pećnicu uključite na 220 stupnjeva i pustite da se zagrijava. U tavu prvo dodajte vrhnje za kuhanje, a onda rajčice narezane na fete.

2. Prekrijte kompletnu površinu tave rajčicama. Na to dodajte fete mozzarelle. Dodajte zatim piletinu narezanu na odreske, a koju ste prethodno začinili po želji.

3. Gore još dodajte koju cherry rajčicu ako imate pa pecite sve zajedno 30 do 40 minuta. Kod posluživanja gore dodajte svježi bosiljak.

Tart od krumpira (by Andrea Cukrov)

Sastojci

  • 1 list razvaljanog lisnatog tijesta
  • 4-5 srednjih krumpira
  • 3 sušene rajčice
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • 40 g ribanog sira
  • prstohvat ružmarina
  • na vrh noža muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema

1. Lisnato tijesto razmotajte na lim za pečenje i malo ga nabodite vilicom.

2.Krumpire operite i dobro istrljajte četkom pa ih narežite na tanke, tanke listiće. Ako vam ne ide nožem, onda to napravite na mandolini. Suhe rajčice nasjeckajte.

3. U zdjeli pomiješajte vrhnje, ribani sir, senf, malo ružmarina, muškatni oraščić, malo soli i sve dobro promiješajte.

4. Premažite lisnato ovako pripremljenim vrhnjem. Na to složite listiće krumpira, posipajte sjeckanim rajčicama.

5.Poškropite maslinovim uljem, dobro posolite jer krumpir voli sol, dodajte još ružmarina i malo ribanog sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata.

Rižoto s junetinom i crnim vinom (Foodie A26 by Ana Špelić)

Sastojci

  • 500 g junećeg buta ili lopatice
  • 100 g slanine
  • 2 crvena i 1 ljubičasti luk
  • 3 režnja češnjaka
  • arborio riža
  • 2 dl crnog vina
  • goveđi temeljac
  • 250 g pasirane rajčice
  • začini – sol, papar, timijan, bosiljak, chilli
  • maslac
  • parmezan

Priprema

1. Na zagrijanu tavu dodajte nasjeckanu slaninu, kada pusti masnoću dodajte nasjeckani crveni i ljubičasti luk. Sve promiješajte.

2. Kada luk požuti i zacakli se dodajte nasjeckani češnjak, a zatim i nasjeckano meso. Sve dobro izmiješajte.

3. Pecite dok meso ne porumeni i zatvori se pa dodajte vino. Nakon dvadesetak minuta dodajte pasiranu rajčicu. Promiješajte i ostavite da krčka na srednje jakoj vatri. Povremeno podlijevajte s malo temeljca.

4. Kada meso omekša (računajte da junetini treba duže, otprilike sat i dvadeset minuta) i umak se reducira dodajte rižu.

5. Tostirajte ju prije dodavanja vode kako bi pokupila okuse mesa i umaka. A zatim postepeno podlijevajte s temeljcem. Kada je riža skuhana, dodajte kockicu maslaca za kremoznost i promiješajte. Začinite sa soli, paprom, a zatim dodajte chilli, bosiljak i timijan. Poslužite s naribanim parmezanom.