Top recepti

Za sve koji vole blitvu: Pronašli smo 5 drugačijih recepata, a priprema je jako jednostavna

Blitva se može kombinirati s krumpirom, rižom i svježim sirom

FOTO: shutterstock

Jela od blitve mnogima su omiljena, što zbog jednostavnosti pripreme što zbog toga što su zdrava. Za sve one koji ne žele da im blitva bude samo prilog uz ribu odlučili smo pronaći recepte u kojima je blitva u glavnoj ulozi. Možete ju kombinirati s krumpirom, složit jela od blitve i riže, tikvica, fina jela od blitve i svježeg sira, a od nje možete napraviti i popečke.

Jela od blitve: 5 drugačijih recepata

Dobra je vijest da priprema jela od blitve nije previše složena, a većinu namirnica koja će vam trebati imate već kod kuće. U nastavku donosimo nekoliko recepata koje možete isprobati.

unsplash

Zapečena blitva s krumpirom

Sastojci:

  • 5 mladih krumpira
  • 1 vezica blitve
  • 1 režanj češnjaka
  • 8 jaja
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • nasjeckani vlasac
  • 1 šalica naribanog sira
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • malo soli i papra

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Krumpir ogulite i narežite na kockice te ga pomiješajte sa žličicom maslinovog ulja, soli i paprom. Ubacite ga u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta dok ne omekša. Na srednje jakoj vatri u loncu zagrijte žličicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šalice vode i sve zajedno kuhajte oko pet minuta. U blitvu dodajte usitnjeni češnjak i ostavite da se kuha još neko vrijeme. Posolite, popaprite i ostavite da se ohladi. U zdjeli umutite jaja kojima ćete dodati grčki jogurt i usitnjeni vlasac. Smanjite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva. U posudi za pečenje prvo ćete rasporediti krumpir, blitvu i ribani sir. Preko svega toga ćete preliti mješavinu jaja i grčkog jogurta. Pecite oko 30 minuta dok blitva s krumpirom ne poprimi zlatno žutu boju.

Zapečena blitva s krumpirom
shutterstock

Rižoto s blitvom

Sastojci:

  • 400 gr riže okruglog zrna
  • 4 češnja češnjaka
  • vezica blitve
  • peršin
  • temeljac ili voda
  • maslac
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Jela od blitve i riže jako su jednostavan, a sjajan prilog. Na maslinovom ulju dinstajte usitnjeni češnjak. Kad zamiriše dodajte mu rižu koju ćete kuhati bez dodavanja vode. Kad ona postane staklasta ulijte temeljac ili vodu. U rižu koja se skuhala do pola umiješajte blitvu narezanu na trakice, sol i papar. Dodajte još vode kako bi se blitva mogla skuhati. U skuhani rižoto ubacite kocku maslaca i sve lijepo pomiješajte. Na kraju rižoto posipajte svježim peršinom.

jela od blitve i riže
shutterstock

Polpete od blitve

Sastojci:

  • 1 kg blitve
  • 150 gr naribanog sira
  • 2 jaja
  • češnjak
  • sol, papar
  • 2 žlice krušnih mrvica za smjesu
  • 3 žlice krušnih mrvica za uvaljati prije prženja
  • ulje

Priprema:

Blitvu skuhati, ocijediti i nasjeckati te joj dodati jaja, sir i krušne mrvice. Začiniti solju, paprom i češnjakom. Sve povezati i mokrim rukama oblikovati polpete. Gotove polpete od blitve uvaljati u krušne mrvice te ih pržiti. Možete ih poslužiti uz salatu.

Jela od blitve polpete
shutterstock

Jela od blitve i svježeg sira: Razljevača

Sastojci:

  • 300 gr blitve
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 čaše palente ili grisa
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 vrečica praška za pecivo
  • 1/2 čaše jogurta
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 200 gr svježeg kravljeg sira
  • 4-5 žlica ulja
  • sol, papar

Priprema:

Operite, očistite i na deblje rezance narežite blitvu. Ako je mlađa možete narezati i peteljke. Nakon toga nasjeckajte luk i češnjak. Na ulju popržite luk i češnjak, dodajte blitvu i uz miješanje popirjajte. Nakon nekog vremena postat će gnjecava. Posolite ju, popaprite i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi miksajte jaja s uljem, dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, a iza toga i suhe sastojke. Ohlađenu blitvu i sir umiješajte ručno. Sve zajedno još malo posolite, popaprite i izlijte u lim za pečenje srednje veličine. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta. Kad je pečeno narežite na kocke i poslužite.

Jela od blitve i svježeg sira
shutterstock

Jela od blitve i tikvica: Musaka

Sastojci:

  • vezica blitve
  • 3 manje tikvice
  • glavica crvenog luka
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 jaja
  • 1 šalica vode
  • 40 gr parmezana
  • sol, papar

Priprema:

Usitnite luk i popržite ga, dodajte mu narezanu blitvu te sve zajedno popržite još 10 minuta. Umiješajte rižu, začinite i maknite s vatre. Tikvice operite i narežite na kolutove debljine pola centimetra, posolite i pustite da odstoje 10-ak minuta dok ne otpuste tekućinu. Po nauljenom pekaču rasporedite polovicu tikvica, a preko njih mješavinu blitve i riže. Preko toga stavite ostatak tikvica. Umutite jaje sa šalicom vode i prelijte ju preko musake. Posipajte parmezanom i pecite na 230 stupnjeva oko 25 minuta.

jela od blitve i tikvica
shutterstock