Top recepti

5 brzih i jednostavnih recepata s tikvicama u glavnoj ulozi

Osim tikvica trebat će vam luk, češnjak i maslinovo ulje

FOTO: shutterstock

U danima kada nemamo previše vremena za kuhanje ili želimo iskoristiti namirnice koje imamo kod kuće jednostavni recepti mogu biti dobra ideja. Ovi brzi recepti s tikvicama, osim što ne iziskuju puno vremena za pripremu, mogu se lako svladati čak i za one koji nemaju puno iskustva u kuhanju. Rižoto s tikvicama, tjestenina s tikvicama bez vrhnja, punjene tikvice, polpeti od tikvica ili zapečene tikvice – izbor je na vama.

Brzi recepti s tikvicama

Osim tikvica koje su u glavnoj ulozi, u ovim receptima se najčešće traže začini, maslinovo ulje, jaja, naribani sir, a samo u jednom i mljeveno meso koje možete zamijeniti biljnom prerađevinom ako preferirate jela bez mesa. U nastavku vam donosimo nekoliko brzih recepata s tikvicama.

recepti s tikvicama
shutterstock

Rižoto s tikvicama

Sastojci:

  • 20 dkg riže
  • 1 tikvica
  • 1 manja glavica luka
  • sol
  • papar
  • vegeta
  • maslinovo ulje
  • malo maslaca

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, a tikvice narežite na manje kockice. Nakon što ste na maslinovom ulju popržili luk dodajte mu tikvice. Dinstajte podlijevajući sve dok tikvice ne omekšaju. Tikvicama dodajte rižu, posolite i popaprite te i dalje podlijevajte vodom ili temeljcem sve dok riža ne omekša. Na kraju u kuhani rižoto dodajte malo maslaca.

Rižoto s tikvicama
pixabay

Tjestenina s tikvicama bez vrhnja

Sastojci:

  • špageti
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 tikvice srednje veličine
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

Češnjak i luk sitno nasjeckajte a tikvice narežite na kolutove veličine 1 centimetar. Na maslinovom ulju popirjajte luk i češnjak te im nakon što požute dodajte tikvice. Dodajte još malo maslinovog ulja, posolite, popaprite, poklopite i kuhajte još tri minute. Nakon toga maknite poklopac te kuhajte još 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Ako je nakon toga umak rijedak pojačajte vatru sve dok tekućina ne ispari. U gotov umak umješajte skuhanu tjesteninu i sve zajedno prokuhajte.

Tjestenina s tikvicama bez vrhnja
unsplash

Punjene tikvice

Sastojci:

  • 5 – 6 manjih tikvica
  • 1 glavica crvenog luka
  • 0,5 kg miješanog mesa
  • lovorov list
  • koncentrat rajčice
  • sol i papar
  • češnjak u prahu
  • 20 dkg sira gaude

Priprema:

Na nasjeckani i poprženi luk na ulju dodajte mljeveno meso, lovor i začine. Dinstajte oko pola sata uz podlijevanje vodom. Dok se meso dinsta pripremite tikvice, operite ih, prerežite uzduž i izdubite malom žlicom. Meso tikvice koje ste izdubili stavite da se kuha zajedno s mesom kako bi omekšalo. Pred kraj kuhanja dodati par žlica koncentrata rajčice. Pripremljenim nadjevom puniti tikvice, posipati naribanim sirom te peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Punjene tikvice
shutterstock

Tikvice polpete

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • pola šalice brašna
  • žličica soli
  • 2 jaja
  • 1/3 šalice naribanog sira
  • sol, papar
  • ulje

Priprema:

Naribane tikvice posolite i stavite u cjedilo koje je stavljeno iznad zdjele kako bi se tekućina iz tikvica mogla cijediti. Nakon 10-ak minuta istisnite višak tekućine. U posudi tikvicama dodajte brašno, jaja, sir, sol i papar i sve zajedno pomiješajte. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. U tavu ulijte maslinovo ili suncokretovo ulje te ga zagrijte na srednje jakoj vatri. Kad se zagrijalo, žlicom zagrabite pripremljenu smjesu te ju stavite u tavu. Lagano ju pritisnite da se spljošti u popečak te pecite sa svake strane po dvije minute dok ne poprimi zlatnu boju. Pečene polpete izvadite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i posolite. Možete ih jesti samostalno ili kao prilog.

tikvice polpete
Unsplash

Zapečene tikvice

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 mlada luka
  • malo bosiljka
  • 150 gr naribanog sira
  • 2 jaja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 režnja češnaka
  • malo muškatnog oraščića
  • sol, papar
  • malo peršina i vlasca
  • 2 žlice parmezana

Priprema:

Tikvice operite, osušite, narežite na tanje ploške i posolite. Nakon toga narežite mladi luk, nasjeckajte bosilja i naribajte sir, može ementaler ili edamer. Ako su tikvice pustile vodu prvo ih ocijedite a onda ih pomiješajte s mladim lukom, bosiljkom i sirom. Posudu za pečenje premažite s dvije žlice ulja i po njoj rasporedite pripremljenu smjesu. Umutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, nasjeckani češnjak, posolite, poparite, dodajte malo muškatnog oraščića te prelijte preko tikvica. U zagrijanoj pečnici od 200 stupnjeva pecite oko 15 minuta. Posipajte parmezanom te pecite još pet minuta dok ne požuti.

Zapečene tikvice
pixabay