Vikend recept

Osim u fritaji, šparoge morate probati i u juhi. Ovaj recept s graškom je odličan

S nama ga je podijelila Doris Valković s Instagram profila @foodoris_

FOTO: screenshot

Proljeću se svake godine, osim zbog toplijeg vremena, veselimo i zbog toga što tržnice opet postaju prepune finog sezonskog voća i povrća. Šparoge spadaju u kategoriju za sebe, a zato što su dostupne u tako kratkom vremenskom periodu, nastojimo ih iskoristiti što je više moguće. Uz klasične opcije poput fritaje ili uz domaću tjesteninu i umak na bazi maslaca, danas vam predlažemo da šparoge probate i u juhi. Na Instagram profilu Doris Valković (@foodoris_) uočili smo vrlo zanimljiv recept za gustu juhu od šparoga i graška. Priprema se vrlo jednostavno i ne traži previše sastojaka, a sve detalje možete doznati u nastavku.

Kremasta juha od graška i šparoga

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
sol, papar (prema ukusu)
1 l povrtnog temeljca
2 manja krumpira
1 šalica graška
1 vezica šparoga
1 žličica mješavine mediteranskih začina
sok pola limuna

Priprema

1. Na ulju popržiti sjeckani luk i češnjak te posoliti. Dodati vrući temeljac i oguljeni i na sitno narezani krumpir. Kuhati otprilike pet minuta dok krumpir malo ne omekša.

2. Dodati grašak, šparoge (kojima ste prethodno maknuli tvrdi dio) i mješavinu začina te kuhati dok ne omekšaju.

3. Izblendati štapnim mikserom ili u blenderu, vratiti u posudu za kuhanje i po potrebi dodatno začiniti te dodati sok pola limuna.

4. Servirati uz dodatak komadića blanširanih badema i graška, mikrozelenja graška, par kapi maslinovog ulja i svježe mljevenog papra.