FOTO: Marko Miščević

Krekeri s kavijarom i praline s lješnjakom. Donosimo vam top pet blagdanskih slatko-slanih kombinacija

Za ovogodišnja blagdanska druženja biramo kanapee i neodoljive slatkiše u različitim omotima

Gastro editorijal

Krekeri s kavijarom i praline s lješnjakom. Donosimo vam top pet blagdanskih slatko-slanih kombinacija

Za ovogodišnja blagdanska druženja biramo kanapee i neodoljive slatkiše u različitim omotima

FOTO: Marko Miščević

Blagdanska druženja s prijateljima i obitelji nezamisliva su bez popratnog uživanja u raznolikim gastro specijalitetima. Tradicionalno se tako već godinama uživa u pečenim kobasicama i zelju, sarmi, pečenoj purici s mlincima i bakalaru, no kako bismo ove godine na jelovnike unijeli nešto novo te vam pružili inspiraciju za organiziranje ukusne blagdanske trpeze, u ovom vam gastro editorijalu donosimo top pet kulinarskih slatko-slanih kombinacija koje će oduševiti svakog vašeg gosta, na ipak malo drugačiji način.

Ove se sezone poštedite viška sati provedenih u kuhinje i to vrijeme posvetiti svojim najmilijima. Zato se opskrbite slasticama kojima, u to smo sigurni, nitko neće moći odoljeti. Svako slano jelo koje predlažemo u ovom editorijalu, sparili smo s jednim od brojnih proizvoda omiljenog nam brenda Milka koje su sada dostupne u posebnim blagdanskim izdanjima. Poigrajte se s aranžmanima, uživajte u slatkim zalogajima i stvarajte nove uspomene svakog dana adventa.


Mini burgeri i slatki adventski zalogaji

Omiljeni zalogaj božićnih domjenaka mali su i slasni burgeri u raznim bojama koji nas okrijepe u dva zalogaja. Mi smo se za naš stol odlučili za one s humusom, ciklom i pljeskavicama od kvinoje. Kupili smo gotova mini peciva za burgere i na njih namazali humus s ciklom i hrenom. Burger pljeskavice pripremili smo od pečene cikle, manjeg luka, par češnja češnjaka i šalice kuhane kvinoje sa sokom od limuna i malo maslinovog ulja. Ispekli smo ih na kokosovom ulju i položili na burger peciva zajedno s narezanim lukom i kupusom.

Uz njih smo servirali Milka Adventski kalendar koji je pun slatkih malih čokoladnih zalogaja. Adventske čokoladice jednostavne su teksture pa će izbalansirati slani zalogaj pun različitih tekstura i okusa. Mi smo pripremili 12 burgera, pa smo svakog od gosti pozvali da uz svoj burger otkriju i dvije kućice kalendara. Svi su uspoređivali oblike čokoladica koje su njihove kućice otkrile. Od instrumenata do životinjica, ove su nas usporedbe samo potakle na nove teme i prisjećanje sjajnih uspomena proteklih blagdana.


Losos zalogaji i nježne snježne kuglice

Zalog kojemu nitko neće odoljeti, a možemo ga brzinske dohvatiti tijekom razgovora na večernjem druženju i između dva gutljaja finog bijelog vina, upravo je tanki odrezak dimljenog lososa na posteljici od svježeg krastavca. Za naše smo ih druženje pripremili s gustim teriyaki umakom i tek ih posuli s malo crnog sezama. Uz njih smo servirali i čašicu sirnog namaza, za one koji bez njega o zalogaju lososa ni ne razmišljaju.

Uz ovakve jednostavne zalogaje, poslužili smo divne Milka Snowballs koje svojom hrskavom teksturom nastavljaju senzaciju od slanih zalogaja. Dok su oni bili ujedno osvježavajući, okruglice od mliječne čokolade pune su kremastog punjenja koje nam je u ustima ostavilo slatki okus kao pratioca kroz nastavak večeri. Ove su nas čokoladne snježne grudice ujedno podsjetile koliko bi divno bilo imati bijeli Božić ove godine.


Kremasta slatko-slana kombinacija

Neki izlasci ovih će blagdana možda biti i početak uzbudljive romanse pa smo u sljedećoj kombinaciji povezali slane i slatke zalogaje koji su savršeni za romantično druženje u udobnosti doma. Za složiti ih potrebno je tek nekoliko minuta. Crveno smo grožđe kratko pirjali na maslinovom ulju dok ne omekša i na kraju dodali malo ružmarina. Kruh smo narezali na trokutiće i premazali krem sirom koji je intenzivnijeg okusa i koji smo prethodno pomiješali s malo tartufate. Na namaz smo položili grožđe i prelili žlicom meda. Pa sve servirali uz čašu kvalitetnog crnog vina i prepoznatljive Milka lješnjak praline.

Među apsolutnim favoritima Milkinih slastica, ove su nam praline omiljeni poklon, ali i slatki zalogaj u svakoj prilici. No, vrijeme je i isprobati ih upravo kao desertni zalogaj koji možemo poslužiti u originalnom pakiranju ili u desertnoj zdjelici s blagdanskim motivima. Toliko ih je lako sve pojesti u kratkom vremenu, da su slani zalogaji i bobice ukrasnog grožđa tek trik kako bi večer trajala čim dulje.


Krekeri s kavijarom i toplim kruškama

Druženja s bliskim prijateljima uvijek su prilika za isprobati nove stvari i začiniti razgovore, društvene igre ili ples s raznolikim izborom okusa i mirisa. Mi smo jednako tako zaključili da nitko nije bolji pokusni kunić, nego oni koji su već svašta s nama proživjeli. Pa smo im za blagdansko druženje pripremili slane zalogaje koji kombiniraju guščju paštetu, kruške i kavijar. Kruške smo tanko narezali po dužini i prepekli na tavi s malo maslinovog ulja i žlicom meda. Na krekere smo namazali paštetu, posolili je i popaprili pa dodali tople komadiće krušaka i dekorirali kavijarom.

Naravno da se našao onaj jedan prijatelj kojemu nešto nije bilo po volji, ali zato nitko nije imao prigovor na Milka Plate Christmas Box, šareni miks različitih Milka čokoladica među kojima je svatko našao neku koju već obožavala, ali i po jednu novu za probati. Neki su navalili na mliječne, drugi na one s karamelom, bio je tu i fan tofifea. Slatka je kutija nestala prije slanih zalogaja i svi smo otkrili kome je koja Milka pak najdraža.


Mini ražnjići i slatka iznenađenja

Na blagdanskim druženjima, djeca znaju biti najteža publika za zadovoljiti. Trudimo se ostaviti dobar dojam s dovitljivim receptima, dok bi klinci najradije ono što im je poznato ili zabavno jesti. Stoga smo za našu večer odlučili im ponuditi upravo ono što žele – ražnjić koji je svima prepoznatljiv i drag napunjen poznatim sastojcima. Na male smo drvene ražnjiće naboli popržene kolutiće mini talijanske salsiccije, komadić grana paddano sira i otkoštene masline. Na neke smo stavili više sira, na druge više kobasice, pa neka si svatko bira po volji, a nisu razočarali ni odrasle koji bi zalutali u dječji kutak.

Zalutali su, naravno, obožavatelji Milka Oreo čokolade, jer smo klincima servirali upravo Milka Oreo čokoladne bombone. Mi smo ih, dakako, potjerali kako bi klinci nastavili uživati u raspakiravanju malih plavih paketića i prvih zagrizima koji bi otkrili pokrov od mliječne čokolade i punjenje od Oreo kreme i komadića crnog keksa. Bilo je tu i par suza onih koji su se nadali pojesti puno više bombona, ali smo ih smirili obećanjem da će ih novo pakiranje dočekati ispod bora na Božićno jutro.


Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević

Hvala trgovinama Oko stola i Lesnina na ustupljenim proizvodima za opremanje seta i Non Plus Ultra Cafeu na ustupljenoj lokaciji za snimanje.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Mondelez International.