Roštiljanje

U čemu je tajna dobrog roštilja? Kako se radi dobra marinada za roštilj?

Kratki vodič za pripremu najboljeg roštilja

FOTO: Unsplash.com

Priprema marinade prvi je korak u pripremi dobrog roštilja. Za ukusno i mekano meso s roštilja zaslužna je dobra marinada. Donosimo tri recepta za marinadu za meso, ribu i povrće na roštilju. Izaberite recept prema svom ukusu.

 

Osnovna marinada za roštilj:

  • 2 dcl biljnog ulja
  • 1 dcl kečapa
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 žlice jabučnog octa
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice soja umaka
  • malo čilija u prahu

Sve sastojke zajedno pomiješajte i kada dobijete jednoličnu smjesu krenite s mariniranjem. Marinadu za roštilj čuvajte u hladnjaku u staklenoj posudi.

 

Marinada za roštilj s limunom:

  • 1 limun – korica i sok
  • 2 češnja češnjaka – zgnječena
  • 3 grančice ružmarina – sitno nasjeckane
  • 5 žlica maslinovog ulja

U staklenoj posudi ili vrećici s patent zatvaračem sve sastojke pomiješajte. Kada dobijete jednoličnu smjesu, marinirajte povrće, ribu ili meso u pikantnoj marinadi od limuna.

 

Marinada za roštilj od meda:

  • 2 češnja češnjaka – zgnječena
  • crvena paprika – sitno nasjeckana
  • 15 grama svježeg peršina – sitno nasjeckanog
  • 3 žlice meda
  • 1 dcl biljnog ulja

Sve sastojke kao i kod prethodne marinade stavite u posudu ili vrećicu s patent zatvaračem i dobro izmiješajte. Marinirajte povrće, ribu ili meso u marinadi od meda za ukusni i sočni roštilj.

Bez obzira koji recept odabrali ribu, meso ili povrće ostavite u marinadi minimalno jedan ili maksimalno 24 sata.