Vikend recept

Morate probati ovu osvježavajuću limun tortu. Recept je stvarno jednostavan

Dala nam ga je Ana Raguž s bloga Tirkizna

FOTO: tirkizna

Tri sloja čistog užitka – tako Ana Raguž s bloga Tirkizna opisuje svoju Limun tortu. Svilenkasta krema od limuna ‘zatvorena’ je između dva različita sloja tijesta, kombinacije prhkog i mekanog tijesta, a ideja se rodila iz razmišljanja o iskorištavanju neprskanih limuna. Tražite li laganu slasticu, posve drugačiju od onog što ste jeli kroz zimske blagdane, ovo je recept koji morate probati. Sve detalje pripreme donosimo vam u nastavku.

Limun torta

Sastojci

Tijesto 1

  • 180 g brašna
  • 50 g šećera
  • 70 g hladnog narezanog maslaca
  • 1 jaje
  • korica limuna
  • 5 g praška za pecivo

Krema od limuna

  • 500 ml mlijeka
  • korica 3 limuna
  • sok 1 limuna
  • 80 g šećera
  • 1 vanillin šećer
  • 60 g gustina
  • 5 žumanjka

Tijesto 2

  • 100 g otopljenog maslaca
  • 80 g šećera
  • 150 g brašna
  • 2 jaja
  • 20 ml mlijeka
  • korica jednog limuna

Priprema

1. Prvo napravite kremu. U jednoj posudi miksajte žumanjke sa šećerima, dodajte koricu limuna, sok limuna i prosijte gustin u smjesu. Sve sjedinite u homogenu kremu i na kraju dodajte otprilike polovicu mlijeka u smjesu, a ostatak mlijeka ugrijte na vatri u lončiću gotovo do vrenja i ulijte kremu od jaja u vrelo mlijeko. Miješajte konstantno dok ne odbijete strukturu pudinga. Maknite s vatre, prebacite kremu u staklenu posudu i zatvorite prozirnom folijom. Ohladite na sobnoj temperaturi.
2. Za podlogu (tijesto 1), od svih navedenih sastojaka napravite mrvičasto tijesto, doradite ga rukama kratko dok se sve ne poveže. Napravite disk od tijesta, obložite ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
3. Za tijesto 2, koje ćete preliti preko kreme prvo miksajte jaja i šećer, dodajte koricu limuna, brašno i mlijeko. Na kraju umiješajte prohlađeni otopljeni maslac.
4. Izvadite ohlađeni disk iz hladnjaka, pobrašnite radnu površinu i razvaljajte na veličinu kalupa za tart (22 do 24 cm). Prebacite razvaljano tijesto u kalup obložen papirom za pečenje i utisnite krajeve, a rubove podignite do polovice kalupa. Prebacite kalup s tijestom u zamrzivač na 15 minuta.
5. Na tijesto namažite kremu, lijepo je poravnajte i na kremu pažljivo premažite tijesto 2.
6. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite tortu otprilike 45 minuta (do zlatno-smeđe boje). Ohladite i pospite šećerom u prahu.