FOTO: Aleksandar Selak

Na ove 4 kobasice sa zagrebačkog adventa nije nam bilo žao potrošiti novce

I dalje testiramo hranu po kućicama

Gastro vodič

Na ove 4 kobasice sa zagrebačkog adventa nije nam bilo žao potrošiti novce

I dalje testiramo hranu po kućicama

FOTO: Aleksandar Selak

Nema adventa bez kobasica i kuhanog vina. I dok smo daleko najbolje kuhano vino kušali na Fooling Around adventu, na Esplanadinoj kućici, najbolje kobasice nije bilo toliko lako pronaći. Nudi ih gotovo svaka kućica na svakoj od lokacija, pa iako se većina njih odmakla dalje od klasičnog senfa ili kečapa, kreativni nadjevi ne znače nužno, uvjerili smo se na teži način, da će jelo biti ukusno. Međutim, naša su nas upornost i svakodnevno obilaženje kućica ipak doveli do nekih favorita. O kojima se sve radi i gdje ih pronaći, provjerite u nastavku.

Kai kobasen

Lokacija/kućica: Slatki Zrinjevac/Još manji Kai
Sastojci: domaća kobasica, kimchi, kikiriki, luk
Zašto nam se svidjelo: Nije tajna smo veliki obožavatelji Kai Street Fooda. Ovo je njihovo prvo gostovanje na nekom festivalu i moramo reći da je ekipa došla stvarno spremna. Kod njih smo kušali vjerojatno najbolje bunse na adventu (o čemu ćemo uskoro pisati), a zaostajala nije ni ova odlična kobasica. Okusi su intenzivni (i dodataka i kobasice) pa nisu nužno za svakoga, ali ako se ne bojite malo eksperimentiranja, savjetujemo vam da je svakako probate.
Cijena: 8 €

privatna arhiva

Domaća dimljena kobasica

Lokacija/kućica: Slatki Zrinjevac/Polar Express
Sastojci: dimljena kobasica, coleslaw salata, prženi luk, umak po želji
Zašto nam se svidjelo: Odlična opcija za sve one koji, poput nas, vole okus konkretnih, domaćih kobasica. Dolazi u jako finom brioche pecivu s dodacima koji joj daju lijepu notu svježine. Jednostavna, ukusna, školski odrađena kobasica.
Cijena: 6,70 €


Šiš kobasa sa sirom

Lokacija/kućica: Fooling Around/Institut za kobasice
Sastojci: junetina, kajmak, pečena kisela paprika, prženi luk, mladi luk
Zašto nam se svidjelo: Ovu je kobasicu, kao i ostale na kućici, osmislio chef Mate Janković. I vidi se da se oko nje potrudio. Okusi su vrlo skladni, prilično blagi za ovaj format, ali sve skupa je vrlo uspješno izvedeno. Kajmak, kisela paprika i dvije vrsta luka su, realno, kombinacija koja je morala biti dobitna.
Cijena: 6,90 €


Porchetta s foundeom od grana padana, harissom i prženim lukom u pecivu

Lokacija/kućica: Slatki Zrinjevac/Veseli pajcek
Sastojci: fondue grana padano, kobasica, prženi luk, harissa začin
Zašto nam se svidjelo: Jer u prosincu ne vodimo računa o pravilnoj prehrani. Pecivo, kobasica, fondue od grana padana i prženi luk skupa imaju vjerojatno milijun kalorija, ali isto tako tvore jako ukusnu kombinaciju okusa koja ne ostavlja prostora za žaljenje. Pohvale ide za dodatak harisse koja jelo čini pomalo egzotičnim. Idealno za jako gladne. P.S. Nemojte ni pomisliti da ćete uspjeti izgledati elegantno dok je jedete.
Cijena: 7 €