FOTO: Aleksandar Selak

Od šiš kobasa do crostate s bakalarom. Posjetili smo Fooling Around i odabrali top 5 jela

Advent na Oleander terasi hotela Esplanade može se posjetiti do 1. siječnja

Gastro vodič

Od šiš kobasa do crostate s bakalarom. Posjetili smo Fooling Around i odabrali top 5 jela

Advent na Oleander terasi hotela Esplanade može se posjetiti do 1. siječnja

FOTO: Aleksandar Selak

Fooling Around u svojoj trećoj godini gostovanja na terasi Oleander hotela Esplanade predstavlja Sparkling Edition koji traje sve do 1 siječnja. A kako i dolikuje takvoj lokaciji, gastronomska je ponuda ovdje daleko najambicioznija. Gotovo sve kućice u svojim nazivima imaju imena prominentnih hrvatskih chefova, pa se tako, između ostalih, mogu kušati kreacije s potpisima Ane Grgić Tomić, Vida Nikolića, Matije Bogdana, Marka Palfija i Denija Srdoča. Na Oleander terasu se planiramo vraćati još mnogo puta, ali svoje smo favorite za prvu ruku uspjeli izdvojiti već sada. O kojim se jelima sve radi, provjerite u našem vodiču koji vam donosimo u nastavku, dok detaljni program Fooling Around adventa možeta pratiti putem njihovih društvenih mreža.

Šiš kobasa sa sirom

Sastojci: junetina, kajmak, pečena kisela paprika, prženi luk, mladi luk
Gdje: Institut za kobasice
Zašto nam se svidjelo: Advent ne možemo i ne želimo zamisliti bez barem jedne kobasice koju ćemo pojesti u gradu. No, volimo da te kobasice onda doista budu fine i da se osjeti da se oko njih netko potrudio. Ovu je kobasicu, kao i ostale na kućici, osmislio chef Mate Janković. Okusi su vrlo skladni, prilično blagi za ovaj format, ali sve skupa je vrlo uspješno izvedeno. Kajmak, kisela paprika i dvije vrsta luka su, realno, kombinacija s kojom se i nije moglo pogriješiti.
Cijena: 6,90 €


Crostata s kremastim bakalarom

Sastojci: hrskavo tijesto, bakalar, ukiseljeni komorač u šafranu, rikula
Gdje: Esplanade
Zašto nam se svidjelo: Ovo nas je jelo u prvom redu osvojilo vizualno, a kad smo ga probali, zadovoljno smo zaključili da ne zaostaju ni okusi. Volimo vidjeti ribu u street food formatu, a ovo je jelo mudro osmišljeno da u isto vrijeme donosi profinjene okuse, a bude i praktično za dijeljenje.
Cijena: 8 €

Aleksandar Selak

Shumai

Sastojci: dim sum punjen svinjetinom i kozicama
Gdje: Kiyomi
Zašto nam se svidjelo: Dok čekamo da Vid Nikolić u partnerstvu s Davorom Bienenfeldom otvori najnoviji azijski restoran Kiyomi, neka od jela mogu se premijerno kušati na adventu na istoimenoj kućici. U restoranu će se, među ostalim jelima, moći kušati razne dim sum opcije, poput ove sa svinjetinom i kozicama koja nas je iskreno iznenadila. Nismo sigurni je li nam bolje savršeno pareno tijesto ili punjenje koje puca od ukusa, a moramo spomenuti i da smo kod njih kušali i najbolje gyoze u u dugo vremena. Velika preporuka.
Cijena: 9 €


Janjeća kofta

Sastojci: baba ganoush od buče, tzatziki, šipak, menta, bulgur, tortilja ili brioche pecivo
Gdje: Bogdan & Palfi
Zašto nam se svidjelo: Sve o tome koliko su nas se dojmila jela Matije Bogdana inspirirana Bliskim istokom pisali smo još prošle godine kad je kućicu imao na Tomislavcu. Ovaj je put snage udružio s kolegom Markom Palfijem i čini nam se da bi njihova ponuda mogla biti među boljima uopće. Janjeća kofta u tortilji dala nam je sve što od comfort jela tražimo; porcija je izdašna, namirnice kvalitetne, a jaki su okusi međusobno dobro posloženi. Osvježavajuće a moćno jelo koje savjetujemo da nikako ne propustite.
Cijena: 12,70 €

Aleksandar Selak

Kroketi od kulena

Sastojci: pržene okruglice od kulena s kremom od pečene paprike
Gdje: Esplanade
Zašto nam se svidjelo: Ovi se kroketi doslovno tope u ustima i zapravo ne možemo zamisliti nikoga kome se oni ne bi svidjeli. Fina krema od pečene paprike dodatni je plus, iako bi jelo moglo funkcionirati čak i bez nje. Još jedno savršeno jelo za dijeljenje s ekipom, uz čašu kuhanog vina ili pjenušca.
Cijena: 8 €