GASTRO

Što jesti na adventu? Nekoliko chefova otkrilo nam je svoje favorite

Mekani obrazi, 64 kune (Picnic)
FOTO: Aleksandar Selak

Mate Janković, Ana Grgić Tomić, Mario Mandarić i drugi dali su nam konkretne preporuke iz prve ruke

Advent u Zagrebu i ove se godine održava na nekoliko lokacija po cijelom centru grada. Sve o jelima koja su nas (zasad) oduševila pisali smo vam u našem detaljnom vodiču, a ponudu ćemo iz dana u dan nastaviti pratiti i dalje. No, kako bismo vam ponudili još širu i jasniju sliku ponude, koja se nama učinila konkretnijom nego ikad prije, za mišljenje smo odlučili pitati i niz renomiranih chefova. Neki od njih imaju svoje kućice na nekoj od lokacija, neki od njih na advent dolaze kao posjetitelji, ali svi redom već imaju svoje gastro favorite i ljubazno su ih odlučili podijeliti s nama. Sve njihove preporuke donosimo vam u nastavku.

Ana Grgić Tomić (Hotel Esplanade)

Čini mi se da se gastronomska ljestvica značajno podigla ove godine i da je ponuda bolja nego ikad prije. To me veseli jer ljudi su željni kušati nešto interesantno i kreativno, a voljni su izdvojiti i kunu više za poseban gurmanski doživljaj. Da budem iskrena, od silne gužve u hotelu i restoranima nisam još imala prilike sve obići, ali sigurna sam da će istinski hedonisti uživati u vrhunskoj ponudi koju donose kolege chefovi ovdje kod nas na Oleander terasi na Fooling Around by Fuliranje. Svaka je kućica gastronomska avantura za sebe, a posebno bih istaknula privlačne plant based sarmice u ljubičastom zelju na Beg’s Plant Based adventskoj kućici. Ljubitelje mesa oduševit će Grilled Cheese Steak sendvič na kućici The Meat, dok restoran Nebo ima odličan burger. Naravno uz to ne mogu ne spomenuti legendarne Esplanadine štrukle zapečene u finom vrhnju – specijalitet hotela i pravi zimski comfort food koji valja kušati.

Smeš burger, 75 kuna (Nebo by Deni Srdoč)

Tu su i naši slasni hrskavi kroketi od bakalara i sušene rajčice – prošlogodišnji hit s novim blagdanskim okusima. A svakako bih preporučila slasne repove crvenih kozica prženih u hrskavom kadaifu s pikantnim korejskim kimchijem i kremastim batatom, kao i pjenaste gnude s bučom i medom. Za ljubitelje mesa pripremila sam slasnu svinjsku plećku posluženu u bunsima s finim prilozima. A sve skupa kombiniramo uz tople koktele u spoju s džinom, jabukama, narandžom i cimetom. Kao šećer na kraju gurmanske price preporučujem nas Bread & Butter pudding s lješnjacima, čokoladom i kremom od vanilije. U slast!

Mate Janković (Sol, Institut za burgere)

Najbolji desert na cijelom adventu, pita li se mene, ima kućica Crumble by Briocherie na Fuliranju. Jednostavno stvara ovisnost. Preporučujem i posjet Food Circle kućici iza koje stoji Marko Palfi, sinonim za kvalitetu, kao i Picnic kućici. Obje se nalaze na Fuliranju. Na Fooling Around by Fuliranje kod Esplanade izdvajam kućicu Nebo by Deni Srdoč.

Čovjek je donio Michelinove zvjezdice u dva restorana, a sad možete probati njegove street food zalogaje, to ne biste smjeli propustiti. Generalno, moram reći, da je ponuda bolja nego ikad prije i da su svi ugostitelji zbilja potrudili. Tako da, u principu, gdje god odete, nećete pogriješiti.

Crumble by Briocherie (45 kuna)

Mario Mandarić

Moja preporuka ide za kućicu Chef’s Trio na Baš Naš adventu, dobro poznate ekipe iz emisije Masterchef. Ondje možete probati sendvič s junećim obrazima koji bih definitivno svrstao u sam vrh ovogodišnje adventske ponude.

Marko Palfi

Prije svega moram izdvojiti kućicu Food Anarchy by Matija Bogdan. U kontekstu street fooda, uspio je napraviti zbilja vanserijsku ponudu klope, a posebno izdvajam janjeći ragu. Vrlo interesantno, bliskoistočno jelo koje je za našu publiku dosta neuobičajeno. Nema greške ni s bilo kojim kronutom na kućici Boogie Lab.

Janjeći ragu, 53 kune (Food Anarchy by Matija Bogdan)

Luka Oblizalo (Broom 44)

Na kućici Food Anarchy by Matija Bogdan nemojte propustiti probati janjeći ragu, kao ni piletinu baba ganoush u tortilji. Jako su mi bile ukusne i kobasice na Garden kućici iza koje stoji Marko Palfi, a jedna i druga su locirane u sklopu Ledenog parka na Tomislavcu.

Isplati se otići i do Fuliranja, na kućicu Picnic po sendvič sa sporo kuhanim junećim obrazima ili do Torikaye na ramen s potpisom Vida Nikolića na koji ne treba posebno trošiti riječi.

Katsu ramen, 85 kuna (Torikaya)

Robert Hromalić (Le Kolač)

Imam nekoliko preporuka. Probajte Drugačiju sarmu s kućice Picnic i Pork belly sandwich s kupusom s kućice Torikaya na Fuliranju, a kad ste već ondje zasladite se našom Apple Pie fritulom. Idete li do terease Esplanade, kušajte Grilled cheese sandwich s kućice The Meat, kao i odličnu vegansku sarmu u ljubičastim kupusu na kućici Beg’s Plant Based.

Beg’s Purple Haze sarmice, 82 kune (Beg’s Plant Based)