Kruh bez ugljikohidrata, proteinske palačinke i još 3 brza jela s chia sjemenkama
Kreativni recepti koje možete pripremiti, a da nije samo chia puding
Chia sjemenke (Salvia hispanica), koje se nazivaju i Salba chia ili meksička chia, jestive su sjemenke cvjetnice iz porodice metvice. Porijeklom iz Meksika i Gvatemale, sjemenke imaju dugu povijest. Bili su vitalni usjev u drevnim astečkim i srednjoameričkim kulturama. Chia sjemenke su oduvijek imale medicinsku primjenu i činile su važan dio prehrane ljudi. Danas se chia komercijalno uzgaja u mnogim zemljama uključujući Meksiko, Gvatemalu, Peru, Argentinu, Australiju i Sjedinjene Države. Sjemenke su nadaleko poznate kao hranjivi dodatak zdravoj prehrani te postoje brojni chia sjemenke recepti i načini za pripremu, a u nastavku donosimo neke od njih.
Chia sjemenke recepti
Chia sjemenke su zdrave i bogate nutritivnim vrijednostima. Zato naši chia sjemenke recepti nisu ograničeni samo na chia puding, već iskorištavaju u potpunosti njihove hranjive kvalitete za pripremu snack barova, energetskih kuglica, smoothieja i drugih kreativnih jela. Chia recepti kao što je brzi kruh sa sjemenkama s niskim udjelom ugljikohidrata i smoothie zdjela s malinama, breskvama i mangom osvježit će vas i nahraniti.
Brzi chia kruh s niskim udjelom ugljikohidrata
Ovaj brzi kruh s niskim udjelom ugljikohidrata prepun je sjemenki, orašastih plodova i različitih vrsta brašna zbog kojih štruca izgleda kao klasični kruh, a istovremeno je zdraviji jer uspijeva zadržati nizak udio ugljikohidrata. Brašna možete prilagoditi svojim potrebama, a ona u kojima se nalazi gluten su: zobeno brašno, pšenično brašno, ječmeno brašno, raženo brašno i pirovo brašno. Ovaj kruh je izvrsna baza za slatke i za slane nadjeve, ali okus orašastih plodova dolazi do izražaja već i sa običnim namazom poput maslaca. Osim toga, izvor je vitamina i minerala koji su dobri za moždane funkcije.
Suhi sastojci
- 140 g heljdinog brašna
- ¾ žličice sode bikarbone
- 1 žličica fine soli
- 2 žlice mljevenih chia sjemenki ili lanenih sjemenki
- 85 g badema (oraha ili lješnjaka)
- 40 g sjemenki lana (po želji dodatno za ukrašavanje)
- 35 g sjemenki sezama (po želji dodatno za ukrašavanje)
- 65 g sjemenki bundeve (po želji dodatno za ukrašavanje)
- 70 g suncokretovih sjemenki (po želji dodatno za ukrašavanje)
- 30 g sušenih brusnica (datulja, suhih šljiva ili marelica)
- mljeveni cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić (po želji)
Mokri sastojci
- 45 ml maslinovog ulja
- 15 ml javorovog sirupa
- 1½ tsp jabučnog octa (ili soka od limuna)
- 360 ml vode
Postupak
- Pomiješajte prva četiri suha sastojka (koristite sodu bikarbonu, a ne prašak za pecivo) u velikoj zdjeli za miješanje. Staviti na stranu. Upalite pećnicu na 150° C s ventilatorom (ili 170° C bez ventilatora) i namastite kalup za pečenje od 1 kg s malo ulja. Također preporučamo da lim obložite papirom za pečenje jer se ovaj kruh zna lijepiti.
- Ovo je neobavezan korak, ali se preporučuje. Zagrijte tavu srednje veličine na niskoj-srednjoj vatri. Kad se zagrije, dodajte bademe. Suho pecite bademe nekoliko minuta dok ne zamirišu i lagano porumene s obje strane – često ih miještajte po tavi da ne zagore. Izvadite bademe iz tave i stavite ih na dasku za rezanje. U tavu dodajte sjemenke bundeve i suncokreta te ih zajedno popecite na suho uz često miješanje.
- Pržene bademe nasjeckajte na grubo, a ako koristite datulje, suhe šljive ili marelice umjesto brusnica, izvadite koštice (datulje) i nasjeckajte ih na manje komade.
- U maloj zdjeli za miješanje pomiješajte sve mokre sastojke. U suhe sastojke dodajte ohlađene orašaste plodove, sjemenke i suho voće.
- Umiješajte mokre sastojke u suhe i dobro promiješajte da se sjedine. Ostavite tijesto da odstoji oko 30-60 minuta kako bi se mljevene chia ili lanene sjemenke imale priliku aktivirati (postati poput želea) u dodanoj vlazi.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za pečenje i ukrasite vrh dodatnim sjemenkama prije nego što kruh stavite u pećnicu. Pecite oko 60 minuta. Pustite da se kruh potpuno ohladi prije nego što ga narežete i režite ga nazubljenim nožem.
Veganske proteinske chia palačinke
S 29 g proteina u svakoj porciji, ove ukusne Veganske proteinske chia palačinke idealni su doručak i savršene za povratak energije nakon vježbanja. Sa jogurtom, lanenim i chia sjemenkama, te džemom od borovnice – za prste polizat’.
Sastojci
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 1 žlica chia sjemenki
- 20 g mljevenih badema
- 300 ml sojinog mlijeka
- 200 g brašna od kvinoje
- 1 srednja banana, zgnječena
- 2 žlice javorovog sirupa
- kokosovo ulje, za prženje
Za chia džem od borovnica (200ml)
- 200 g pasiranih borovnica
- 2 žlice chia sjemenki
- 1-2 žlice javorovog sirupa, po želji
- 2 žličice soka od limuna
Za punjenje
- 100 g kokosovog ili grčkog jogurta
- 1 žlica pistacija ili sjemenki bundeve, nasjeckanih, prepečenih po želji
- 2 žličice oljuštenih sjemenki konoplje
- miješano bobičasto voće
Postupak
- U maloj posudi pomiješajte lanene sjemenke sa 6 žlica vode i ostavite sa strane da se namaču dok pripremate džem.
- Zgnječite borovnice vilicom u tavi, a zatim ih stavite na nisku do srednju vatru dok ne postanu sirupaste. Maknite s vatre i umiješajte chia sjemenke, javorov sirup i limunov sok. Ostavite da se malo ohladi pa prebacite u manju staklenku za posluživanje.
- U blender stavite mljevene bademe, mlijeko, brašno, bananu, javorov sirup i prstohvat soli. Promiješajte lan kako biste se uvjerili da je džem postao gust i zgusnut, poput jajeta, zatim ubacite u smjesu i miksajte dok ne bude glatka i gusta.
- Zagrijte 1 žličicu kokosovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte žlicu tijesta u tavu. Pecite nekoliko minuta s jedne strane dok rubovi ne porumene, a na vrhu se stvore mjehurići. Nakon što blijedo tijesto dobije pješčanu boju, preokrenite ga lopaticom i pecite još nekoliko minuta dok ne porumeni. Ostavite sa strane i držite na toplom dok ponavljate postupak s preostalim tijestom, dodajući još jednu žličicu kokosovog ulja uz svaku porciju. Smjesa bi trebala biti dovoljna za oko 16 palačinki.
- Palačinke slažite jednu na drugu, naizmjence premažite sa žlicom pekmeza i jogurta. Stavite ostatak jogurta i još jednu žlicu džema na vrh, a zatim pospite preko orašastih plodova, chia sjemenki i bobičastog voća za posluživanje. Ostak pekmeza možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.
Chia proteinske pločice s marelicama
Proteinske pločice s marelicama i chia sjemenkama su sjajan sneck kako biste utažili glad dok ste u pokretu. Sadrže sušeno voće, chia sjemenke, suncokretove i sezamove sjemenke, kokos i prah konoplje.
Sastojci
- 140 g suhe marelice
- 40 g zobi
- 40 g sušenog kokosa
- 25 g suncokretovih sjemenki
- 1 žlica sjemenki sezama
- 15 g suhih brusnica
- 3 žlice konopljinog proteina u prahu
- 1 žlica chia sjemenki
Postupak
- Pasirajte marelice u kuhinjskom procesoru sa 150 ml vruće vode i zobi, a zatim prebacite smjesu u zdjelu. Tostirajte kokos, suncokretove i sezamove sjemenke u neprianjajućoj tavi na laganoj vatri, zatim umiješajte u marelice, dodajte brusnice, prah konoplje i chia sjemenke da dobijete gustu pastu.
- Na prozirnu foliju razvaljajte smjesu u duljinu. Čvrsto zamotajte, ohladite, a zatim narežite na tanke ploškice. U hladnjaku može stajati 2 tjedna.
Chia puding od maline
Volite li maline za doručak? Ako da, u ovom chia pudingu od malina ćete posebno uživati. Recept u nastavku, a najbolje od svega, potpuno je veganski.
Sastojci
- 50 g chia sjemenki
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 1 nektarina ili breskva, narezana na ploške
- 2 žlice goji bobica
Za pire od malina
- 100 g malina
- 1 žličica soka od limuna
- 2 žličice javorovog sirupa
Postupak
- Podijelite chia sjemenke i kokosovo mlijeko u dvije zdjelice za posluživanje i dobro promiješajte. Ostavite da se namače 5 minuta, povremeno miješajući, dok sjemenke ne nabubre i ne zgusnu se miješanjem.
- U međuvremenu pomiješajte sastojke za pire u malom multipraktiku ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte po jednu žlicu u svaku zdjelu, a zatim posložite kriške nektarine ili breskve po vrhu i pospite goji bobicama. Može stajati u hladnjaku 1 dan. Preljeve dodajte neposredno prije posluživanja.
Krekeri sa chia sjemenkama
Ovi krekeri s miješanim sjemenkama koji se lako prave izvrstan su zdravi međuobrok za uživanje tijekom dana, posluženi s namazom ili kao ukusan dodatak sirevima. Osim chia sjemenki ovaj recept za hrskave krekere prepun je raznih hranjivih sjemenki, koje se drže zajedno s vodom i začinjene solju. Veganske su i bezglutenske, punog okusa i izvrsne teksture.
Sastojci
- 105 g sjemenki suncokreta
- 35 g sjemenki lana
- 50 g pepita
- 2 žlice chia sjemenki
- 2 žlice sjemenki sezama
- ½ žličice morske soli – ili po ukusu
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra – ili po ukusu
- 180 ml tople vode
Postupak
- Plitki pleh veličine 23 cm x 33 cm obložite papirom za pečenje koji se ne lijepi. Pomiješajte sjemenke i pepitas u zdjeli. Dodajte toplu vodu, sol i papar i dobro promiješajte da se sjedini. Ostavite sa strane 30 minuta, miješajući dok voda ne upije.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva C. Žlicom rasporedite smjesu na pripremljeni pleh. Koristeći lopaticu ili stražnju stranu velike žlice, rasporedite smjesu da stane na cijeli pladanj.
- Pecite otprilike 60-70 minuta ili dok se smjesa za krekere ne osuši s gornje i donje strane te postane zlatna i hrskava. Ohladite na tacni, a zatim izlomite na otprilike 20 komada.