Gastro užitak

Kruh bez ugljikohidrata, proteinske palačinke i još 3 brza jela s chia sjemenkama

Kreativni recepti koje možete pripremiti, a da nije samo chia puding

FOTO: shutterstock

Chia sjemenke (Salvia hispanica), koje se nazivaju i Salba chia ili meksička chia, jestive su sjemenke cvjetnice iz porodice metvice. Porijeklom iz Meksika i Gvatemale, sjemenke imaju dugu povijest. Bili su vitalni usjev u drevnim astečkim i srednjoameričkim kulturama. Chia sjemenke su oduvijek imale medicinsku primjenu i činile su važan dio prehrane ljudi. Danas se chia komercijalno uzgaja u mnogim zemljama uključujući Meksiko, Gvatemalu, Peru, Argentinu, Australiju i Sjedinjene Države. Sjemenke su nadaleko poznate kao hranjivi dodatak zdravoj prehrani te postoje brojni chia sjemenke recepti i načini za pripremu, a u nastavku donosimo neke od njih.

Chia sjemenke recepti

Chia sjemenke su zdrave i bogate nutritivnim vrijednostima. Zato naši chia sjemenke recepti nisu ograničeni samo na chia puding, već iskorištavaju u potpunosti njihove hranjive kvalitete za pripremu snack barova, energetskih kuglica, smoothieja i drugih kreativnih jela. Chia recepti kao što je brzi kruh sa sjemenkama s niskim udjelom ugljikohidrata i smoothie zdjela s malinama, breskvama i mangom osvježit će vas i nahraniti.

Brzi chia kruh s niskim udjelom ugljikohidrata

Ovaj brzi kruh s niskim udjelom ugljikohidrata prepun je sjemenki, orašastih plodova i različitih vrsta brašna zbog kojih štruca izgleda kao klasični kruh, a istovremeno je zdraviji jer uspijeva zadržati nizak udio ugljikohidrata. Brašna možete prilagoditi svojim potrebama, a ona u kojima se nalazi gluten su: zobeno brašno, pšenično brašno, ječmeno brašno, raženo brašno i pirovo brašno. Ovaj kruh je izvrsna baza za slatke i za slane nadjeve, ali okus orašastih plodova dolazi do izražaja već i sa običnim namazom poput maslaca. Osim toga, izvor je vitamina i minerala koji su dobri za moždane funkcije.

Suhi sastojci

  • 140 g heljdinog brašna
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • 1 žličica fine soli
  • 2 žlice mljevenih chia sjemenki ili lanenih sjemenki
  • 85 g badema (oraha ili lješnjaka)
  • 40 g sjemenki lana (po želji dodatno za ukrašavanje)
  • 35 g sjemenki sezama (po želji dodatno za ukrašavanje)
  • 65 g sjemenki bundeve (po želji dodatno za ukrašavanje)
  • 70 g suncokretovih sjemenki (po želji dodatno za ukrašavanje)
  • 30 g sušenih brusnica (datulja, suhih šljiva ili marelica)
  • mljeveni cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić (po želji)

Mokri sastojci

  • 45 ml maslinovog ulja
  • 15 ml javorovog sirupa
  • 1½ tsp jabučnog octa (ili soka od limuna)
  • 360 ml vode

Postupak

  1. Pomiješajte prva četiri suha sastojka (koristite sodu bikarbonu, a ne prašak za pecivo) u velikoj zdjeli za miješanje. Staviti na stranu. Upalite pećnicu na 150° C s ventilatorom (ili 170° C bez ventilatora) i namastite kalup za pečenje od 1 kg s malo ulja. Također preporučamo da lim obložite papirom za pečenje jer se ovaj kruh zna lijepiti.
  2. Ovo je neobavezan korak, ali se preporučuje. Zagrijte tavu srednje veličine na niskoj-srednjoj vatri. Kad se zagrije, dodajte bademe. Suho pecite bademe nekoliko minuta dok ne zamirišu i lagano porumene s obje strane – često ih miještajte po tavi da ne zagore. Izvadite bademe iz tave i stavite ih na dasku za rezanje. U tavu dodajte sjemenke bundeve i suncokreta te ih zajedno popecite na suho uz često miješanje.
  3. Pržene bademe nasjeckajte na grubo, a ako koristite datulje, suhe šljive ili marelice umjesto brusnica, izvadite koštice (datulje) i nasjeckajte ih na manje komade.
  4. U maloj zdjeli za miješanje pomiješajte sve mokre sastojke. U suhe sastojke dodajte ohlađene orašaste plodove, sjemenke i suho voće.
  5. Umiješajte mokre sastojke u suhe i dobro promiješajte da se sjedine. Ostavite tijesto da odstoji oko 30-60 minuta kako bi se mljevene chia ili lanene sjemenke imale priliku aktivirati (postati poput želea) u dodanoj vlazi.
  6. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za pečenje i ukrasite vrh dodatnim sjemenkama prije nego što kruh stavite u pećnicu. Pecite oko 60 minuta. Pustite da se kruh potpuno ohladi prije nego što ga narežete i režite ga nazubljenim nožem.
Brzi chia kruh
shutterstock

Veganske proteinske chia palačinke

S 29 g proteina u svakoj porciji, ove ukusne Veganske proteinske chia palačinke idealni su doručak i savršene za povratak energije nakon vježbanja. Sa jogurtom, lanenim i chia sjemenkama, te džemom od borovnice – za prste polizat’.

Sastojci

  • 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 20 g mljevenih badema
  • 300 ml sojinog mlijeka
  • 200 g brašna od kvinoje
  • 1 srednja banana, zgnječena
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • kokosovo ulje, za prženje

Za chia džem od borovnica (200ml)

  • 200 g pasiranih borovnica
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1-2 žlice javorovog sirupa, po želji
  • 2 žličice soka od limuna

Za punjenje

  • 100 g kokosovog ili grčkog jogurta
  • 1 žlica pistacija ili sjemenki bundeve, nasjeckanih, prepečenih po želji
  • 2 žličice oljuštenih sjemenki konoplje
  • miješano bobičasto voće

Postupak

  1. U maloj posudi pomiješajte lanene sjemenke sa 6 žlica vode i ostavite sa strane da se namaču dok pripremate džem.
  2. Zgnječite borovnice vilicom u tavi, a zatim ih stavite na nisku do srednju vatru dok ne postanu sirupaste. Maknite s vatre i umiješajte chia sjemenke, javorov sirup i limunov sok. Ostavite da se malo ohladi pa prebacite u manju staklenku za posluživanje.
  3. U blender stavite mljevene bademe, mlijeko, brašno, bananu, javorov sirup i prstohvat soli. Promiješajte lan kako biste se uvjerili da je džem postao gust i zgusnut, poput jajeta, zatim ubacite u smjesu i miksajte dok ne bude glatka i gusta.
  4. Zagrijte 1 žličicu kokosovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte žlicu tijesta u tavu. Pecite nekoliko minuta s jedne strane dok rubovi ne porumene, a na vrhu se stvore mjehurići. Nakon što blijedo tijesto dobije pješčanu boju, preokrenite ga lopaticom i pecite još nekoliko minuta dok ne porumeni. Ostavite sa strane i držite na toplom dok ponavljate postupak s preostalim tijestom, dodajući još jednu žličicu kokosovog ulja uz svaku porciju. Smjesa bi trebala biti dovoljna za oko 16 palačinki.
  5. Palačinke slažite jednu na drugu, naizmjence premažite sa žlicom pekmeza i jogurta. Stavite ostatak jogurta i još jednu žlicu džema na vrh, a zatim pospite preko orašastih plodova, chia sjemenki i bobičastog voća za posluživanje. Ostak pekmeza možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

chia palačinke

Chia proteinske pločice s marelicama

Proteinske pločice s marelicama i chia sjemenkama su sjajan sneck kako biste utažili glad dok ste u pokretu. Sadrže sušeno voće, chia sjemenke, suncokretove i sezamove sjemenke, kokos i prah konoplje.

Sastojci

  • 140 g suhe marelice
  • 40 g zobi
  • 40 g sušenog kokosa
  • 25 g suncokretovih sjemenki
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 15 g suhih brusnica
  • 3 žlice konopljinog proteina u prahu
  • 1 žlica chia sjemenki

Postupak

  1. Pasirajte marelice u kuhinjskom procesoru sa 150 ml vruće vode i zobi, a zatim prebacite smjesu u zdjelu. Tostirajte kokos, suncokretove i sezamove sjemenke u neprianjajućoj tavi na laganoj vatri, zatim umiješajte u marelice, dodajte brusnice, prah konoplje i chia sjemenke da dobijete gustu pastu.
  2. Na prozirnu foliju razvaljajte smjesu u duljinu. Čvrsto zamotajte, ohladite, a zatim narežite na tanke ploškice. U hladnjaku može stajati 2 tjedna.
Chia proteinske pločice s marelicama
shutterstock

Chia puding od maline

Volite li maline za doručak? Ako da, u ovom chia pudingu od malina ćete posebno uživati. Recept u nastavku, a najbolje od svega, potpuno je veganski.

Sastojci

  • 50 g chia sjemenki
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 1 nektarina ili breskva, narezana na ploške
  • 2 žlice goji bobica

Za pire od malina

  • 100 g malina
  • 1 žličica soka od limuna
  • 2 žličice javorovog sirupa

Postupak

  1. Podijelite chia sjemenke i kokosovo mlijeko u dvije zdjelice za posluživanje i dobro promiješajte. Ostavite da se namače 5 minuta, povremeno miješajući, dok sjemenke ne nabubre i ne zgusnu se miješanjem.
  2. U međuvremenu pomiješajte sastojke za pire u malom multipraktiku ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte po jednu žlicu u svaku zdjelu, a zatim posložite kriške nektarine ili breskve po vrhu i pospite goji bobicama. Može stajati u hladnjaku 1 dan. Preljeve dodajte neposredno prije posluživanja.
Chia puding od maline
shutterstock

Krekeri sa chia sjemenkama

Ovi krekeri s miješanim sjemenkama koji se lako prave izvrstan su zdravi međuobrok za uživanje tijekom dana, posluženi s namazom ili kao ukusan dodatak sirevima. Osim chia sjemenki ovaj recept za hrskave krekere prepun je raznih hranjivih sjemenki, koje se drže zajedno s vodom i začinjene solju. Veganske su i bezglutenske, punog okusa i izvrsne teksture.

Sastojci

  • 105 g sjemenki suncokreta
  • 35 g sjemenki lana
  • 50 g pepita
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • ½ žličice morske soli – ili po ukusu
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra – ili po ukusu
  • 180 ml tople vode

Postupak

  1. Plitki pleh veličine 23 cm x 33 cm obložite papirom za pečenje koji se ne lijepi. Pomiješajte sjemenke i pepitas u zdjeli. Dodajte toplu vodu, sol i papar i dobro promiješajte da se sjedini. Ostavite sa strane 30 minuta, miješajući dok voda ne upije.
  2. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva C. Žlicom rasporedite smjesu na pripremljeni pleh. Koristeći lopaticu ili stražnju stranu velike žlice, rasporedite smjesu da stane na cijeli pladanj.
  3. Pecite otprilike 60-70 minuta ili dok se smjesa za krekere ne osuši s gornje i donje strane te postane zlatna i hrskava. Ohladite na tacni, a zatim izlomite na otprilike 20 komada.
Chia sjemenke recepti krekeri
shutterstock