Gastro lista

Ovih 11 restorana predstavljaju vrhunac gastronomske scene u Istri. U jednom od njih se poslužuje samo sirova hrana

Istarski fuži, tartufi, maneštra, bobići i istarski pršut samo su neki od specijaliteta

FOTO: KORIDOR 27

Istra je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, predivnoj prirodi, vinima, te dugoj kulinarskoj tradiciji. Gastronomska scena u Istri razvijala se još iz doba antičkih civilizacija kad se vinova loza se prvi put uvodi u Istru, što postavlja temelje za kasniju proizvodnju vina, koja su i danas važan dio istarske kulinarske ponude.

Osim vinskom ponudom, istarska kuhinja privlači pozornost svojom autentičnošću, spojem morskih i kopnenih okusa te kreativnim pristupom tradicionalnim receptima. Istarski fuži, tartufi, maneštra, bobići i istarski pršut samo su neki od specijaliteta koji čine snažan identitet istarske kulinarske baštine.

Nije ni čudo da Istra danas obiluje vrhunskim restoranima koji oduševljavaju posjetitelje svojom autentičnom kuhinjom i jedinstvenim okusima. Najbolji restorani u Istri ističu se svojim izvanrednim kulinarskim umijećem i jedinstvenim doživljajem okusa.

Napravili smo listu restorana po Istri koje biste trebali posjetiti kad se nađete u ovoj popularnoj regiji na sjeverozapadu Hrvatske, a koji će vas sigurno osvojiti svojim ambijentom i ponudom.

Monte, Rovinj

Restoran Monte u Rovinju prepoznat je kao jedan od najboljih restorana u Istri, ali i šire, čija je priča počela još davne 1985. O kvaliteti ovog istarskog restorana govori Michelinova zvjezdica – prva ikad dodijeljena u Hrvatskoj, što je visoko priznanje u svijetu gastronomije. Skriven u kamenom ograđenom dvorištu rodne kuće chefa Danijela Đekića, podno crkve svete Eufemije, simbola Rovinja, Monte je mjesto okupljanja, razmišljanja i prisjećanja na radosne trenutke i uspomene iz djetinjstva. U pripremi jela Restoran Monte koristi vrhunske lokalne sastojke, uključujući svježe plodove mora, domaću maslinovu ulje, tartufe i druge regionalne specijalitete. Kvaliteta sirovina ključna je za stvaranje vrhunske hrane, a uz izvrsnu hranu, restoran Monte nudi i impresivnu vinsku kartu koja se savršeno slaže s jelima.

Konoba Batelina, Banjole

Ovaj riblji restoran u Banjolama kraj Pule poznat je po svježim morskim plodovima i opuštenoj atmosferi, ali i jednom od najpoznatijih hrvatskih chefova. Restoran Batelina je u stvari obiteljska konoba slavnog televizijskog chefa Davida Skoke, koju je otvorio njegov otac, ribar Danilo Skoko. Batelina se ubraja među najbolje konobe u Istri jer se ističe po jednostavnom, a izuzetno ukusnom jelovniku, te posluživanju svježe ulovljene ribe i plodova mora. Iako nije posebno uređena, vrlo je popularna i jako teško se može doći do rezervacije, posebno zbog reduciranog radnog vremena. Naime, u kolovozu ne rade, jer je u tom razdoblju ribarski ulov nedovoljan da bi kuhali na isti način na koji to rade veći dio godine. Njihova kvaliteta se očituje u posluživanju uvijek svježih namirnica, te gostima ne žele servirati smrznutu ribu, niti uvozne škampe.

Stancija Meneghetti, Bale

Smještena u slikovitom istarskom okruženju, Stancija Meneghetti kombinira izvrsnu kuhinju s vrhunskim vinima. Ovdje možete uživati u autentičnim istarskim specijalitetima u elegantnom ambijentu. Na imanju se uzgajaju različite vrste grožđa, uključujući sorte poput Malvazije, Merlota i Cabernet Sauvignona. Vinski podrum opremljen je suvremenom tehnologijom, a vina se proizvode u skladu s tradicionalnim metodama. Restoran na imanju posvećen je istarskoj kuhinji i lokalnim sastojcima, a jela se pripremaju koristeći svježe proizvode s imanja, kao i druge lokalne delicije. Stancija Meneghetti često organizira posebna gastronomska iskustva, vinske degustacije, tečajeve kuhanja i događanja koja povezuju goste s istarskom kulinarskom tradicijom.

Restoran Wine Vault, Rovinj

Maistra Collection okuplja pet luksuznih i premium hotela u Rovinju, a u sklopu hotela Monte Mulini nalazi se luksuzni restoran Wine Vault. Ovaj restoran u Istri se ističe spojem vrhunske hrane i izvrsnih vina, a vlasnik je i Michelinove zvjezdice. Jelovnik je inspiriran starim tradicionalnim receptima naših majki i baka, a priprema ih modernom francuskom tehnikom chef Radovan Blagić i njegov tim. Svaki sastojak je 100% hrvatski, lokalnog porijekla, sezonski i senzacionalan. Možete odabrati između tri, pet ili sedam sljedova koji predstavljaju autentičnu mješavinu hrvatskih regija u kombinaciji sa sommelierskim izborom od 290 vrhunskih hrvatskih i međunarodnih vina.

Konoba Morgan, Brtonigla

Konoba Morgan privlači posjetitelje svojim rustikalnim šarmom i izvrsnom istarskom kuhinjom. Specijalizirani su za mesna jela koja oduševljavaju svojom autentičnošću i okusima. Topla dobrodošlica čeka vas u ovom svijetlom, jednostavno uređenom restoranu s izložbom vinskih boca i prekrasnom terasom s pogledom na prirodu. Obitelj Morgan vaši su domaćini i poslužuju tradicionalnu istarsku kuhinju s naglaskom na mesna jela. Ako tražite najbolje konobe u Istri, preporučujemo Konobu Morgan gdje možete isprobati poznate istarske šunke i ukusnu domaću tjesteninu.

najbolje konobe u istri - konoba morgan
Morgan Restaurant & Villa

Damir & Ornella, Novigrad

Sirova riba je specijalitet istarskog restorana Damir & Ornella – malog, obiteljskog restorana, skrivenog u uskoj ulici u blizini obale. Ultra svježa riba, jednostavno začinjena s malo maslinovog ulja već godinama privlači pažnju mnogobrojnih gostiju i kritičara hrane, čak i onih koji ne vole sirova jela. Chef Damir Tomljanović i njegov tim donose novi pristup tradicionalnim jelima, dodajući im suvremen izgled i okus. Brancin, škampi, lignje, Jakobove kapice u obliku carpaccia ili tartara. Izvanredni su sirovi škampi u kombinaciji s dinjom ili sirova riba posluženu uz zalogaj palente s tartufima. Sažeti jelovnik objašnjen je usmeno, a gosti koji se vraćaju tretiraju se kao obitelj. Osim što je restoran Damir & Ornella u Novigradu poznat po svojim inovativnim interpretacijama klasičnih jela, ovdje se tradicija susreće s modernim pristupom, stvarajući jedinstvena gastronomska iskustva o čemu svjedoče i brojne pozitivne ocjene na TripAdvisoru.

najbolji restorani u istri - damir i ornella
Restaurant Damir & Ornella

Konoba Ćakula, Poreč

Konobu Ćakula pronaći ćete u starogradskoj jezgri Poreča, uz koju se vežu brojne povijesne legende iz doba Rimskog Carstva. U elegantno uređenom interijeru u Ćakuli posebnu pozornost privlači strop koji se sastoji od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija koji predstavljaju puno različitih „ćakula“. Bijeli lusteri predstavljaju oblake, jer kako kažu, kad ćakulamo i maštamo, često smo s glavom u oblacima. Osim interijera, u ovom istarskom restoranu pažnja se posvećuje i kvaliteti namirnica, pa su tako poznati po odležanom mesu koje dolazi isključivo s hrvatskih farmi i lovišta. Tijekom godine u ponudi je ”fiksni” menu, kao i jedan dodatni manji menu, koji se mijenja ovisno o dobu godine.

San Rocco, Brtonigla

Još jedan vlasnik Michelinove zvjezdice je romantični hotel-restoran San Rocco koji se nalazi u elegantnoj kamenoj zgradi u tipičnom malom mjestu udaljenom samo nekoliko metara od mora. Nekada je služio kao vinski podrum, a sada vani na ljetnoj terasi, možete uživati ​​u dobro osmišljenim, kreativnim jelima koja su puna okusa i napravljena od vrhunskih lokalnih namirnica. Ne mogu se svi restorani u Istri pohvaliti ponudom vlastitog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što San Rocco ima u svojoj stalnoj ponudi. Vinska karta fokusirana je uglavnom na vina iz Istre i Hrvatske, a jelovnik se mijenja u odnosu na sezonu. Upravo su jesen i sezona bijelog tartufa mnogima najdraže doba godine za posjet Istri i San Rocco restoranu.

Konoba Stari Podrum, Momjan

Visoko cijenjena tradicionalna istarska konoba smještena je nedaleko od vinarije Kozlović, naizgled usred ničega. Vrlo slikovita ruralna vožnja vodi do ovog omiljenog mjesta, jedne od najpopularnijih konoba u Istri koja pruža iznimna jela. U konobi Stari Podrum možete naručiti izvrsnu juhu od češnjaka, kobasice i ombolo, te razne tjestenine i steakove. Redovito se poslužuje pršut, sir, a koriste se sezonske namirnice poput šparoga u proljeće i bijelog tartufa zimi. Na meniju se nalazi i tjestenina bez glutena, pa se tamo zaista može pronaći nešto za svakoga, čime Stari Podrum definitivno ubrajamo među najbolje konobe u Istri s čime se slažu i brojne pozitivne recenzije posjetitelja.

Agli Amici, Rovinj

Restoran koji krasi Michelinova zvjezdica je jedinstveno, profinjeno i elegantno mjesto koje se nalazi u srcu marine na šetnici u Rovinju. Meni potpisuje poznati talijanski chef Emanuele Scarello koji je osmislio je dva degustacijska jelovnika – Agli Amici i Istra. Restoran pruža zadivljujući pogled na staru gradsku jezgru Rovinja i na otok Svete Katarine, a gostima jedinstveno i nezaboravno gourmet iskustvo. Svako jelo je odraz spoja talijanske tradicije i istarskih mirisa, mora, zemlje i njezinih plodova.

Cap Aureo, Rovinj

Smješten na petom katu Grand Park Hotela Rovinj, ovaj restoran (a posebno njegova terasa) nudi jedan od najboljih pogleda na luku i stari grad. Ovdje do izražaja dolazi moderna mediteranska kuhinja, s posebnim naglaskom na istarska jela, a degustacijski jelovnici variraju od tri do čak dvadeset sljedova koje potpisuje chef Jeffrey Vella. Posjetitelje posebno veseli ljubazna, pažljiva usluga, te izvrstan sommelier koji će vam rado pomoći u odabiru šampanjaca i vina iz Hrvatske i ostalih dijelova Europe.