Super1 kuhanje

Nedavno se otvorio novi restoran u Swankyu, njihov glavni kuhar dao nam je tri recepta za vikend

Ako volite ljuto, ovi recepti chefa Swankyja mogli bi vam biti točno ono što tražite za vikend guštanje

Shvatile smo kako prije svakog kuhanja imamo velike probleme s odlukama što pripremiti. Da bi olakšale posao i vama i nama, odlučile smo svakog tjedna pitati vrhunske kuhare za tri recepta. Ovaj put smo razgovarale s Jurajem Grabarićem iz Swankyja koji je proveo nekoliko godina života u Americi i gdje je sam naučio kuhati. Recepte iz Amerike odlučio je isprobati i u novom restoranu u kojem radi – Jack’s Wings and Things. Novootvoreni restoran nalazi se u sklopu Swanky Monkey Gardena, a hrana koju pripremaju super je kombinacija slanog, slatkog i ljutog. Ovo su tri jegova recepta za vikend.

1. Francuski tost s jajima

Foto: Katarina Drvodelić

Što trebate?

  • jedno jaje
  • tost kruh
  • prešana kuhana šunka – dvije, tri šnite
  • hamburger špek za pečenje
  • sir Podravac ili Gauda
  • povrće kao salata – zelena salata, cherry rajčica, mrkva i limun

Kako pripremate?

Prvo pomiješajte jedno jaje, sol i papar po želji i umočite tost kruh u to. Tada ga stavite na grill ili tavu i ostavite da se na svakoj strani peče oko dvije minute. Istovremeno pecite kuhanu šunku i špek dok se lagano ne zacrveni, također oko minutu do dvije. Nakon toga ih okrenite pa složite šunku i špek pa dodajte sir. Uz to priložite svježu zelenu salatu narezanu na komadiće, jednu do dvije cherry rajčice, naribajte mrkvu i polijte limunom. Po želji dodajte začine. Uz ovaj doručak odlično će odgovarati svježe iscjeđeni sok od naranče i limuna.

2. Pržena pileća krilca

Foto: Jack’s Wings and Things

Što trebate?

  • 350 grama pilećih krilaca (3-4 komada)
  • začini za marinadu piletine – sol, papar
  • brašno
  • bbq umak
  • sriracha ljuti umak
  • kajenski papar
  • češnjak u granulama
  • mljevena crvena paprika
  • maslac za pečenje
  • krumpir
  • celer

Kako pripremate?

Piletina se priprema već ujutro kada ju treba začiniti pa uvaljati u brašno. Nakon toga ih se stavlja u frižider da se smrznu. Tako začinjena krilca se stavljaju u fritezu na oko 200 stupnjeva, jer na ovaj način će se začini dobro zadržati. Umak radite tako da u jednoj posudi otopite maslac, bbq umak, sriracha ljuti umak, kajanski papar, češnjak u granulama i miješanu crvenu papriku. Količinu birate na temelju toga koliko umaka želite. Potrebno je ove sastojke cijelo vrijeme miješati dok se topi maslac jer tek tako ćete dobiti pravilnu strukturu. Znat ćete da je dobro izmiješano ako se masnoća ne odvaja od ostatka umaka. Umak i piletinu radite u isto vrijeme jer čim je piletina gotova treba ju preliti umakom. Krumpire narežite i ispecite u fritezi ili u ulju na tavi kao pomfri. Uz to narežite celer kao prilog.

3. Crni burger s junetinom

Foto: Jack’s Wings and Things

Što trebate?

  • 150 grama junećeg mljevenog mesa
  • pecivo koje je prethodno umočeno u sipino crnilo
  • bbq umak
  • češnjak
  • peršin
  • vrhnje
  • salatna majoneza
  • sriracha umak
  • prženi luk
  • zelena salata
  • rajčica
  • cheddar sir

Kako pripremate?

Meso stavite na grill oko minutu do dvije minute. Na ovaj način dobit ćete srednje pečenu pljeskavicu. Češnjak i peršin narežite na sitne komadiće, a luk na kratko prepržite na vatri. U jednoj posudi pomiješajte bbq umak, češnjak, peršin, vrhnje, salatnu majonezu i sriracha umak. Pljeskavicu stavite u pecivo i preko nje (dok je vruća) naribajte cheddar sir. Na ovaj način će se sir bolje otopiti i biti finiji. Nakon toga sir i meso prelijte umakom pa na to dodajte prženi luk, dva lista zelene salate i par ploški narezane rajčice. Preklopite drugim dijelom peciva i burger je gotov. Za prilog možete pripremiti pečeni krumpir te uz njega staviti umak.