Gastro tema

Od soparnika i azijskih štrukla do sendviča sa srdelama, sinoćnje izdanje PLACE Marketa bilo je top

Jučer je održano treće izdanje ambicioznog projekta revitalizacije gradskih tržnica diljem zemlje

FOTO: Aleksandar Selak

Sve o projektu PLACE Market još su nam početkom travnja ispričali njegovi pokretači, Sarah Josipović i Jan Jerić. PLACE market je, rekla nam je tad Josipović, večernji street food market na tržnici, koji se odvija nakon zatvaranja tradicionalne tržnice, a koji bi trebao unijeti toliko željeni život u centre Zagreba i Splita. “Svi znamo da, nakon što se tržnice zatvore malo iza podne, one postaju prazne otužne plohe na kojima nema života. PLACE market je projekt koji to želi promijeniti, koji želi donijeti život na tržnicu poslije radnog vremena”, poručila je.

Aleksandar Selak

Nakon što je nekoliko puta morao biti odgođen zbog vremenskih (ne)prilika, s veseljem smo dočekali stabilnu prognozu i treće izdanje PLACE Marketa. Isto tako, bilo nam je vrlo drago vidjeti da se posjetitelji počinju skupljati od samog početka u 18 sati; atmosfera je bila opuštena, svirala je super ugodna glazba, a unatoč velikom broju posjetitelja, zbog širine placa ni u jednom trenutku gužva nije postala nepodnošljiva (kao što je često slučaj na drugim sličnim manifestacijama).

Aleksandar Selak

Na Dolcu smo jučer zatekli čak 18 izlagača, čija je ponuda toliko raznovrsna, a imena restorana koji sudjeluju toliko relevantna, da u startu zatvara svaku raspravu o najzanimljivijem street food festivalu u Zagrebu, ali i šire. Svoja su slana i slatka jela, kao i pokoje piće, tako redom nudili Bistro Apetit by Marin Rendić, Nautic club Pojoda (chef Christian Misirača), Gastronomadi, Broom 44 & Proof 33, Ficlek, SOI Fusion, Taika by Sherpa by Ivana Bekavac, resTAČ, Rougemarin by Marin Rendić, Meat the King, La Central, Poke Poke, Vinkl, Cunami, Arepa, Beg’s, Al Dente i Amelie. Nenavikli na toliko atraktivnih opcija, nekoliko smo puta morali raditi krugove oko štandova i odlučiti što sve, između tjestenina, soparnika, venezuelanskih arepa i srdela u savuru, želimo probati.

Štruk Lee (SOI), 7 eura Aleksandar Selak

Nismo, naravno, uspjeli probati sve, ali onih nekoliko jela koja smo kušali pokazala su se punim pogotkom. Postoje dobre šanse da će većina od njih ponoviti i na idućim izdanjima i vrlo rado bismo ih naručili još jednom. Posebno izdvajamo Štruk Lee, štrukle sa sirom chilli crunchem, ukiseljenim lukom u chilijem, SOI-evu varijantu štrukli na azijskih za koje se iskreno nadamo da će, ako već nisu, uvrstiti na svoj stalni meni. Originalno, drugačije jelo s azijskim štihom koje hrabro stoji nasuprot sveprisutnim gyozama, spring rolicama i sl.

Špageti sa svježim ljetnim tartufima i umakom od tartufa, 10 eura (Al Dente) Aleksandar Selak

Isto smo tako uživali u Tostones iz Arepa Maracay, tostiranim platanama s mesom, grahom, povrćem i umacima od manga i korijandera, još jednom autentičnom jelu koje se okusima doista izdvaja. I napokon, moramo spomenuti i špagete sa svježim ljetnim tartufima (koje doista ribaju) s umakom od tartufa koji se, vrlo atraktivno, dovršavaju u kolutu sira grana padano. Svježa tjestenina, svilenkasti umak, nenapadni okus tartufa – svidjelo nam se baš sve. PLACE Market na Dolcu održat će se još iduća dva petka, a mi vam iskreno savjetujemo da ga ne propustite. Sve detalje možete pratiti ovdje.

Tostones, 6,5 eura (Arepa Maracay) Aleksandar Selak