GASTRO

Otišli smo na ručak u Market i isprobali novi meni. Rižoto od cikle i faširanac s pireom su nam top

FOTO: Aleksandar Selak

Možete birati između à la carte jela i degustacijskih jelovnika po iznimno pristupačnim cijenama

Market već dugo smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, zabavnim i ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena i vesela. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo i njihov novi, ljetni meni, dočekali s veseljem. Sastoji se od osam novih jela, a moramo napomenuti i da svaki dan možete birati između tri različita dnevna jela dnevna jela.

Chef Goran Stanisavljević ponovno kuha fine kremaste juhe od sezonskog povrća, u ponudi su dva vegetarijanska jela (domaći njoki s raštikom, patlidžanima, tikvicama i karameliziranim cherry rajčicama, te sezonski povrtni rižoto), a ovisno o tome koliko ste gladni ili željni isprobavanja, možete birati između à la carte jela i degustacijskih jelovnika po iznimno pristupačnim cijenama. Oni su dostupni subotom, sastoje se od četiri slijeda jela (porcije su prepolovljene u odnosu na standardne), s ribom ili mesom, za tek 149 kuna.

Ručak u nekoliko slijedova i uvijek sjajna atmosfera

Dnevna juha (od patlidžana), 30 kuna
Aleksandar Selak

Naš smo ručak započeli juhom, i to je bila odlična odluka; razmišljali smo da je radije preskočimo i ostavimo više prostora za neka ‘uzbudljivija’ jela. No, juha od patlidžana pokazala se kao pun pogodak, bogata okusom, drugačija od većine gustih juha koje ovih dana jedemo i naprosto iznenađujuće dobra. Za hladno smo predjelo podijelili Market Cezar salatu (romana salata sa sous-vide piletinom koju se zapeče prije serviranja, cherry rajčicama, Grana Padano sirom, špekom i zapečenim domaćim kruhom) koja je bila sve što smo od jedne Cezar salate očekivali, pa i malo više (super nam je bio dodatak narezanog krutog žumanjka). A onda je došao red na sezonski rižoto, ovaj put od cikle. Priznajemo, rižoto smo se možda i najviše veselili, budući da je Market već poznat kao mjesto na kojem morate probati rižoto. Cikla, kozji sir, tostirani lješnjaci, vlasac – još jedna kombinacija za rižoto iz (naših) snova po koji se sigurno ponovno vraćamo.

Market Cezar salata, 64 kune
Aleksandar Selak

Malo po malo, stigli smo i do glavnih jela. Iako već ozbiljno siti, nismo požalili što smo se natjerali da probamo i njih; Premium Faširanac s kremastim pire krumpirom, pečenim paprikama i čipsom od češnjaka, rađen od 70 posto junetine podsjetio nas je zašto klasike domaće kuhinje nikad ne trebamo zanemariti, dok je File bijele ribe (mi smo dobili oslića) s krumpir salatom, sušenim cherry rajčicama, ukiseljenim lukom, sotiranom blitvom s bademima i kurkumom savršeno lagano i osvježavajuće ljetno jelo za sve ljubitelje ribe. Deserti će se, doznali smo, mijenjati baš poput dnevne juhe, no većinom će se gostima nuditi Mini Pavlova torta s bobičastim voćem, koju smo i sami imali prilike probati.

Sezonski rižoto (od cikle), 68 kuna
Aleksandar Selak

Uz sve to samo uspjeli i kratko porazgovarati s vlasnikom, Franom Ćurkovićem, koji nam je priznao da situacija još uvijek nije najbolja; gosti su još uvijek orijentirani na dostavu, a restoranima bez terase, poput Marketa, ih je posebno teško privući. S druge strane, rekao nam i je kako se ne misle predati. I on i cijeli tim vjeruju da rade dobar posao i puni su volje i entuzijazma. Mi vas ovim putem, ohrabreni još jednim jako lijepim ručkom u Gundulićevoj 13, želimo potaknuti da ih i sami posjetite. Nude odličnu vrijednost za novac i teško nam je zamisliti da će itko od njih otići nezadovoljan.

Premium faširanac s pire krumpirom, pečenim paprikama i čipsom od češnjaka, 70 kuna
Aleksandar Selak
File bijele ribe s krumpir salatom, pečenim cherry rajčicama, sotiranom blitvom s bademima i kurkumom, 104 kune
Aleksandar Selak
Mini Pavlova torta, 32 kune
Aleksandar Selak