Ručali smo u Marketu, a naši favoriti s proljetnog menija su rižoto sa šparogama i sočni lungić
Isprobali smo novi meni s potpisom chefa Gorana Stanisavljevića
Market, bistro smješten u Gundulićevoj 13, smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo se s veseljem zaputili probati njihov novi, proljetni meni. Uz dnevna jela, odnosno gablece, u ponudi je uvijek i jedna juha, koju pripremaju od dnevno dostupnih sezonskih namirnica s Dolca. Mi smo tako kušali prekrasno kremastu juhu od celera koja se može naručiti s dodatkom bunceka (preporučujemo, ali juha odlično funkcionira i bez njega), a koja donosimo jako lijepi zaokruženi okus kakav, ako govorimo potpuno iskreno, od celera nužno ne bismo očekivali.
À la carte ponuda uključuje neke starije favorite gostiju, kao i potpuno nova jela. Predjela smo već imali prilike kušati u nekim prošlim verzijama menija, ali toliko su dobra da potrebe za mijenjanjem još uvijek nema; radi se o beef tartaru s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom te njihovoj verziji soparnika koja to tradicionalno jelo spaja s azijskim elementima, odnosno proljetnim rolicama. Uz bijeli umak na bazi jogurta, imate savršeni comfort snack dok čekate glavna jela.
U Marketu baš nikad ne propuštamo probati rižoto, koji s razlogom spada u njihova najprodavanija jela a koji je, po našem skromnom među boljima u gradu. U njihovoj najnovijoj verziji on dolazi sa špinatom, šparogama i mariniranim bukovačama, a može se naručiti i s dodatkom bifteka. U obje verzije okusi funkcioniraju odlično, s tim da naglašavamo da je ova s biftekom vrlo zasitna. Iduće jelo koje smo probali bio je Sous vide lungić s krumpirom, romesco umakom i grilanim mladim lukom. Kako smo doznali, lungić se sporo kuha sous vide tehnikom te se nakon toga zapeče prije serviranja. Kad je riječ o prilogu, jedan veliki krumpir se skuha i zatim stisne pa zapeče na tavi, dodaje se grilani mladi luk te vrlo ukusni romesco umak od pečenih paprika. Sve skupa jako dobro.
Iduća je opcija odlična za one koji žele obrok s niskim udjelom ugljikohidrata – sporo kuhana otkoštena teleća rebra s bobom i pečenim mrkvama. Teleća rebra se sporo kuhaju te se nakon kuhanja vade kosti; nakon toga se meso stavlja u kalupe i radi se “steak” od telećih otkoštenih rebara, a mrkva i bob sotirani na maslacu toliko su dobri da bismo ih mogli jesti i samostalno. Ako se nas pita, da bi ovo jelo bilo savršeno, nedostaje mu još nekoliko žlica pirea od krumpira, a koliko smo čuli, postoji šansa da taj dodatak i postane opcija. Na meniju se nalaze još neka zanimljiva jela, poput seitana na venecijanski (varijacija jetrica za one koji ne jedu meso) ili tjestenine s bijelom ribom, sušenim rajčicama i kaparama, ali ovaj put nismo sve mogli kušati jer smo htjeli ostaviti mjesta za desert.
Ručak smo završili finim desertima, tiramisuom koji se servira u čaši i koji je još jedan stari favorit njihovih gostiju te čokoladnim tartom s kremom od bobičastog voća. Za kraj, vrijedi spomenuti još da se ovog petka, 29. ožujka, od 21 sat u Marketu održava Big Friday Reopening Party s happy hour cijenama pića.