FOTO: Aleksandar Selak

Ručali smo u Marketu, a naši favoriti s proljetnog menija su rižoto sa šparogama i sočni lungić

Isprobali smo novi meni s potpisom chefa Gorana Stanisavljevića

Gastro test

Ručali smo u Marketu, a naši favoriti s proljetnog menija su rižoto sa šparogama i sočni lungić

Isprobali smo novi meni s potpisom chefa Gorana Stanisavljevića

FOTO: Aleksandar Selak

Market, bistro smješten u Gundulićevoj 13, smatramo jednim od najšarmantnijih mjesta za brzi ručak ili večeru u gradu, s vrlo korektnim cijenama, ukusnim jelima, ali i mjestom u kojem je atmosfera uvijek opuštena. Ne sjećamo se da smo tamo ikad dobili tanjur kojem smo pronašli konkretniju zamjerku, pa smo se s veseljem zaputili probati njihov novi, proljetni meni. Uz dnevna jela, odnosno gablece, u ponudi je uvijek i jedna juha, koju pripremaju od dnevno dostupnih sezonskih namirnica s Dolca. Mi smo tako kušali prekrasno kremastu juhu od celera koja se može naručiti s dodatkom bunceka (preporučujemo, ali juha odlično funkcionira i bez njega), a koja donosimo jako lijepi zaokruženi okus kakav, ako govorimo potpuno iskreno, od celera nužno ne bismo očekivali.

Dnevna juha (5,60€)

À la carte ponuda uključuje neke starije favorite gostiju, kao i potpuno nova jela. Predjela smo već imali prilike kušati u nekim prošlim verzijama menija, ali toliko su dobra da potrebe za mijenjanjem još uvijek nema; radi se o beef tartaru s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom te njihovoj verziji soparnika koja to tradicionalno jelo spaja s azijskim elementima, odnosno proljetnim rolicama. Uz bijeli umak na bazi jogurta, imate savršeni comfort snack dok čekate glavna jela.

Rižoto sa špinatom, šparogama i bukovačama (11,90€)

U Marketu baš nikad ne propuštamo probati rižoto, koji s razlogom spada u njihova najprodavanija jela a koji je, po našem skromnom među boljima u gradu. U njihovoj najnovijoj verziji on dolazi sa špinatom, šparogama i mariniranim bukovačama, a može se naručiti i s dodatkom bifteka. U obje verzije okusi funkcioniraju odlično, s tim da naglašavamo da je ova s biftekom vrlo zasitna. Iduće jelo koje smo probali bio je Sous vide lungić s krumpirom, romesco umakom i grilanim mladim lukom. Kako smo doznali, lungić se sporo kuha sous vide tehnikom te se nakon toga zapeče prije serviranja. Kad je riječ o prilogu, jedan veliki krumpir se skuha i zatim stisne pa zapeče na tavi, dodaje se grilani mladi luk te vrlo ukusni romesco umak od pečenih paprika. Sve skupa jako dobro.

Rižoto s biftekom, špinatom, šparogama i bukovačama (16,90€)

Iduća je opcija odlična za one koji žele obrok s niskim udjelom ugljikohidrata – sporo kuhana otkoštena teleća rebra s bobom i pečenim mrkvama. Teleća rebra se sporo kuhaju te se nakon kuhanja vade kosti; nakon toga se meso stavlja u kalupe i radi se “steak” od telećih otkoštenih rebara, a mrkva i bob sotirani na maslacu toliko su dobri da bismo ih mogli jesti i samostalno. Ako se nas pita, da bi ovo jelo bilo savršeno, nedostaje mu još nekoliko žlica pirea od krumpira, a koliko smo čuli, postoji šansa da taj dodatak i postane opcija. Na meniju se nalaze još neka zanimljiva jela, poput seitana na venecijanski (varijacija jetrica za one koji ne jedu meso) ili tjestenine s bijelom ribom, sušenim rajčicama i kaparama, ali ovaj put nismo sve mogli kušati jer smo htjeli ostaviti mjesta za desert.

Ručak smo završili finim desertima, tiramisuom koji se servira u čaši i koji je još jedan stari favorit njihovih gostiju te čokoladnim tartom s kremom od bobičastog voća. Za kraj, vrijedi spomenuti još da se ovog petka, 29. ožujka, od 21 sat u Marketu održava Big Friday Reopening Party s happy hour cijenama pića.

Sous vide lungić s krumpirom, romesco umakom i grilanim mladim lukom (13,90€)
Sporo kuhana otkoštena teleća rebra s bobom i pečenim mrkvama (18,90€)
Čokoladni tart s kremom od bobičastog voća (5,90€)
Tiramisu (5,80€)