Gastro tips

Ova dva recepta naših food blogerica idealna su za blagdane. Jela su ukusna i ekstra hranjiva

Brzi i jednostavni recepti spašavaju u užurbanom ritmu blagdana

FOTO: Ledo/TMG Creative

Ako postoji jedna stvar oko koje se posebno potrudimo u vrijeme blagdana, onda je to svakako hrana. Svake godine pripremamo tradicionalna jela po receptima koji se prenose s generacije na generaciju. Vrijeme je to kada se cijela obitelj i najbliži nam prijatelji okupe oko zajedničkog stola i prisjećaju se najljepših sjećanja i protekle godina uz najdraže nam božićne zalogaje.Uvijek su u pitanju tradicionalna jela pa tako od slastica pripremamo fritule, a Badnjak ne može proći bez bakalara.

Bakalar je moguće spremiti na više načina, a mi danas donosimo dva recepta domaćih food blogerica, Matejke Buče i Katarine Paoletić. One su pripremale recepte za bakalar s krumpirom i polpete od bakalara, a oba recepta su inspirirana Ledo asortimanom i kreirana u suradnji s njima. Kako biste i vi ovog Badnjak uživali u najbolje pripremljenom bakalaru, donosimo recepte.

Bakalar s krumpirom

Ledo

Među najklasičnijim jelima nalazi se upravo bakalar s krumpirom. Postoji zaista puno varijanta recepta ovog jela, ali postoje neke cake koje će vam pomoći da samo jelo bude uspješnije nego da slijedite klasične upute. Matejka Buča pripremila je tako vrlo jednostavan recept koji možete napraviti u manje od dva sata. Za pripremu bakalara s krumpirom trebat će vam:

  • pet do šest krumpira
  • 400 grama Ledo fileta crnog bakalara
  • 200 mililitara bijelog vina
  • tri žlice maslinova ulja
  • tri češnja češnjaka
  • jedna žlica sjeckanog peršina
  • sol i papar

Priprema: Za početak operite krumpir i skuhajte ga u puno vode dok ne bude gotovo potpuno kuhan, a zatim ga ogulite i narežite na ploške debljine do pet milimetara. Nakon što ste otopili bakalar, narežite ga na komade veličine zalogaja. U odvojenu zdjelu stavite vino, maslinovo ulje, začine sjeckani peršin i češnjak te sve dobro izmiješajte.

Zatim u vatrostalnu posudu stavite malo maslinovog ulja za sočnost te krenite slagati pripremljenu hranu – dno prekrijte ploškama krumpira, zatim na krumpir stavite bakalar i sve prelijte pripremljenim umakom. Ponovite postupak sve dok na kraju ne stavite zadnji sloj krumpira i zatim sve prelijte preostalim umakom. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i pecite dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, a nakon toga tridesetak minuta otkriveno kako bi krumpir dobio boju. Prilikom posluživanja dodajte još malo maslinovog ulja i svježeg peršina.

Polpete od bakalara

Ledo

Kada razmišljamo o polpetama, vjerojatno nam prva asocijacija neće biti bakalar, ali postoji i to. Ako ste ove blagdane spremni eksperimentirati, poslužite za svojim stolom polpete od bakalara koje možete preliti umakom od jogurta. Kao prilog poslužite omiljenu salatu. Katarina Paoletić je osmislila recept za koji će vam trebati:

  • 400 grama fileta crnog bakalara
  • dva jaja
  • dvije šake ribanog parmezana
  • dva velika krumpira
  • veliki prstohvat svježe sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • maslinovo ulje za prženje

Za umak od jogurta trebat će vam:

  • 200 mililitara tekućeg jogurta
  • sok od pola limuna
  • sol i papar

Priprema: Prvi korak jest skuhati krumpir u kori, a to možete napraviti i dan prije – nakon što se krumpir ohladi, odstranite mu koru. Zatim filet crnog bakalara usitnite te ga stavite u zdjelu u koju ćete dodati jaja, parmezan, sjeckani peršin, začine i krumpir. Krumpire protisnite kroz sito ili ga jednostavno usitnite nožem, a zatim sve sastojke sjedinite i oblikujte kuglice. S ovom količinom sastojaka, trebali biste iz smjese dobiti između 15 i 20 polpeta koje ćete zatim peći na tavi na maslinovom ulju uz okretanja. Prije posluživanja možete ih preliti umakom od jogurta.

Omiljena blagdanska jela

Uz bakalar, još jedno omiljeno blagdansko jelo je i francuska salata koja jednom kad se pripremi, jede se danima. Kako bi priprema bila što jednostavnija i brža, koristite miješano povrće za francusku salatu iz Ledo ponude. Velika prednost je to što proizvod nije potrebno odmrzavati, već ga možete odmah skuhati u loncu za samo osam do 10 minuta. Radi se o mješavini koja je napravljena od svježe zamrznutog povrća tehnologijom brzog zamrzavanja koja osigurava da povrće maksimalno zadrži svoje hranjive tvari. Tako visoko kvalitetne kockice krumpira i mrkve te grašak u ovoj mješavini imamo dostupne tijekom cijele godine.

Nijedan ozbiljan ručak ne može proći bez juhe, a blagdanski stol najbolje će nadopuniti povrtna juha. Napravite ju koristeći Ledovu carsku mješavinu u kojoj se nalaze ujednačeni cvjetovi brokule i cvjetače, kao i kolutići mrkve. I ovu mješavinu možete pripremati odmah, bez odmrzavanja – samo ju kuhajte u loncu četiri do šest minuta. Ledo zamrznuto povrće općenito je sjajna opcija za kuhanje zato što su u pitanju zdravi i nutritivno bogati obroci u primjerenim količinama, pa sigurno neće doći do nepotrebnog bacanja hrane jer iskoristimo koliko trebamo, a ostatak vratimo u zamrzivač.


Sadržaj nastao u suradnji s Ledo plus.