Gastro editorijal
Gastro editorijal Tri ideje za toplije dane: Za pripremu je dovoljno sat vremena, a svidjet će se i najvećim kritičarima
Posebno nas je oduševio riblji filet u hrskavoj panadi sa čipsom od proljetnog povrća
Piše

Piše
Dolazak proljeća i sunčanijih dana sinonim nam je za pripremanje obroka koji obiluju povrćem i laganijim namirnicama. Mediteranska kuhinja nam je pritom vječna inspiracija pa smo odlučili kreirati primamljive recepte koji spajaju obalu s lakom pripremom i popularnim tanjurima. Osim što su u pitanju neodoljive kombinacije, u svaku smo sakrili jednu namirnicu koja obilježava Mediteran, a premalo je konzumiramo – ribu. Za svako vam jelo treba maksimalno jedan sat pripreme, većinu možete napraviti i za vikend, pa jelo samo dovršiti navečer nakon posla. Evo detalja.
Riblji štapići na podlozi od graška sa soparnikom

Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo ribljih štapića od 100 posto fileta, 450g
- 150 grama Ledo graška
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- stabljika celera
- lovorov list, sol i papar
- 1 kg mlade blitve
- 1 pakiranje kora za pite
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 60 grama mladog luka
- sol, papar i ružmarin
Priprema:
Za varivo nasjeckati prethodno očišćeni luk, celer i češnjak te ih prodinstati na maslinovom ulju. Sastojcima dodati grašak, koji Dalmatinci zovu i polubiži, lovor te sve podliti s 0,75 l vode. Varivo kuhati otprilike 40 minuta. Pred kraj kuhanja dodati sol, papar i ostale začine po želji. Pustiti da varivo odstoji i samo se zgusne. Za pripremu soparnika potrebno je oprati blitvu, dobro je prosušiti krpom te ju narezati na sitne trakice. Začinite ju začinima, pri čemu savjetujemo koristiti sol, papar i ružmarin. Dvije kore za pite premazati maslinovim uljem, po njima pravilno rasporediti blitvu, pouljiti i sve zajedno pokriti s još dvije kore. Tako pripremljeni soparnik premazati s ostatkom ulja i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 25 minuta. Na kraju po želji premazati s mješavinom ulja, češnjaka i sjeckanog peršina. Umjesto kora za pitu, za pripremu soparnika možete koristiti i Ledo lisnato tijesto. Ledo riblje štapiće od 100 posto fileta ispeći u pećnici prema uputstvima te ih tople servirati uz pripremljene priloge.
Novi Ledo Riblji štapići napravljeni su od 100% fileta aljaške kolje. Bogati su proteinima, a osim toga izvor su vitamina B12 i Omega-3 masnih kiselina. Jednostavna i brza priprema u pećnici, tavi ili fritezi ove štapiće čini idealnim obrokom za cijelu obitelj!
Poke zdjela na mediteranski način

Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo fish nuggetsa
- 50 g ječmene kaše
- 50 g mladog Ledo boba
- 2 rotkvice
- 50 g ljubičastog kupusa
- 1 manja tikvica
- 2 mrkve srednje veličine
- 1 manji svježi krastavac
- mladi luk
- klice češnjaka
- dressing od hrena, jogurta i veganske majoneze
- sol i papar
- mediteranski začini po izboru – origano, bosiljak, ružmarin, mažuran
Priprema:
Na tavi s malo maslinovog ulja ili u pećnici ispeći Ledo fish nuggetse. Ječmenu kašu i zamrznuti bob zasebno skuhati prema uputstvima. Tikvice očistiti, narezati ih na tanke trakice te ih kratko prepeći u tavi. Za to vrijeme narezati ostalo povrće i napraviti dressing od hrena, jogurta i veganske majoneze. Slagati sastojke kružno u zdjelu, na kraju sve začiniti začinima po želji te obilno preliti prethodno pripremljenim dressingom. Mladi bob možete zamijeniti i Ledo zamrznutim graškom.
Fish Nuggetsi su praktičan i ukusan snack u super hrskavoj panadi. Bila to brza večera za cijelu obitelj, ili snack za druženje s prijateljima, Fish Nuggetsi idealni su za svaku prigodu.
Riblji filet u hrskavoj panadi s čipsom od proljetnog povrća i fitness salatom

Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo 100 posto Ribljeg fileta u hrskavoj panadi
- 4 – 5 mladih cikli
- 4 mrkve
- 2 batata
- 5 – 6 mladih krumpira
- 2 – 3 peršina
- tijesto za pizzu
- 50 g mladog špinata
- 50 g kovrčavog kelja
- 30 g prethodno skuhanog slanutka
- 1 krastavac
- 1 mladi luk
- desetak maslina i kapara
- dressing od tahinija, datulja, maslinovog ulja, limuna, soli, papra i bosiljka
Priprema:
Za pripremu povrtnog čipsa mladu ciklu, mrkvu, batat i mladi krumpir očistiti te narezati na tanke kolutiće ili trakice. Premazati ih maslinovim uljem te peći u pećnici na 220 °C stupnjeva, otprilike sat vremena, odnosno dok rubovi povrća ne potamne, a voda ne ispari. Potrebno je povremeno otvarati pećnicu da se ne stvara kondenzat te da se povrće lakše osuši i postane hrskavo. Za to vrijeme napraviti tuljce od alu folije. Tijesto za pizzu narezati na trakice i omotati oko tuljaca te ih premazati maslinovim uljem. Nakon što ste izvadili povrće, u pećnicu je potrebno ubaciti tijesto u tuljcima i peći ga oko 20 minuta na 180 °C. Za salatu skuhati slanutak te ga procijediti. Oprati i narezati špinat i kelj koji je potrebno dobro promasirati rukama da omekani i odgorča. Sa strane pripremiti dressing od tahini umaka od mljevenog sezama, datulja ili octa od meda, maslinovog ulja, soka jednog limuna, soli, papra i bosiljak. Sve sastojke dobro sjediniti pomoću štapnog miksera. Dobiveni dressing obilno preliti preko pripremljenog povrća i kapara i maslina. Ledo Riblje filete u hrskavoj panadi ispeći u pećnici s malo maslinovog ulja i sokom od limuna, nakon što tijesto bude gotovo. Ispečene tuljke, odnosno košarice od tijesta napuniti povrtnim čipsom i servirati uz riblje filete i salatu.
Riblji filet u hrskavoj panadi napravljen je od 100% fileta bijele ribe, a za super hrskavi doživljaj prekriveni su panadom od pšeničnog, kukuruznog i rižinog brašna. Proizvod jednostavno pripremite u pećnici ili fritezi za ukusan i brz obrok u kojemu će uživati cijela obitelj!

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)
Sadržaj nastao u suradnji s Ledom.