GASTRO TEST

Ovo je možda najbolja kućica na Adventu. Bivši chef iz Mana radi genijalna jela za 50-ak kuna

Pržene chilli con carne okruglice (55 kuna)
FOTO: Aleksandar Selak

Nastavljamo s obilascima različitih lokacija zagrebačkog adventa. U našem smo velikom prošlotjednom vodiču izdvojili 10 jela za koje se isplati čekati u redovima, a među njima se možda i najviše istaknuo janjeći ragu s potpisom chefa Matije Bogdana koji smo pronašli u Ledenom parku na Tomislavcu. Bogdan odnedavno više ne radi u restoranu ManO, ali njegova se jela zato narednih tjedana mogu kušati na otvorenom, u sklopu kućice Food Anarchy by Matija Bogdan.

Janjeći ragu (53 kune)

U svojoj ponudi ima četiri jela, mahom varijacije bliskoistočnih jela. Tijekom našeg prvog obilaska i testiranja, kušali smo, dakle, ragu od janjetine na humusu s baharatom (bliskoistočna mješavina začina), narom, jogurtom i lepinjom, po cijeni od 55 kuna. Oduševio nas je svime, od hrabrih bliskoistočnih aroma kakve u Zagrebu još uvijek uglavnom ne možemo pronaći, preko tekstura do broja korištenih namirnica. I ne manje važno, omjer uloženog i dobivenog ocijenili smo iznimno, iznimno korektnim.

Prženi chilli con carne i drugačija tortilja s piletinom

Pržene chilli con carne okruglice (55 kuna)
Aleksandar Selak

Ovaj smo se put vratili probati preostala tri jela i, spoiler alert, ova bi kućica doista mogla predstavljati najbolju vrijednost za novac na cijelom adventu. Za početak smo kušali Pržene chilli con carne okruglice pripremljenih od ragua svinjske lopatice i buta začinjenih kuminom, sjemenkama korijandera i kavom s kremastom salatom, dimljenom paprikom i emulzijom od ljutike. Snažan okus mesa (durok pasmina iz hrvatskoj uzgoja), slaw salata koja ga lijepo balansira – pravo restoransko predjelo, po opet prihvatljivoj cijeni od 55 kuna. Minimalna zamjerka s naše strane ide na to da nam je nedostajalo snažnije ljutine (ipak chilli stoji u nazivu jela), ali to je stvar osobnog ukusa.

Piletina & Baba Ganoush (48 kuna)

Iduće jelo, Piletina & Baba Ganoush, dokazuje da vrhunac piletine u tortilje ne moraju predstavljati dodaci poput iceberg salate, rajčice i nekog bezličnog bijelog umaka. U Bogdanovoj verziji, pečeni batak i zabatak dolaze s Baba ganoushom od bundeve i keljom, posluženi u domaćoj tortilji s bučinim uljem. Ovo smo jelo, spletom okolnosti, u međuvremenu neplanirano probali dva puta. Prvi je put bilo fenomenalno, aromatično, drugačije, pravi comfort zalogaj. Drugi je put izvedba bila nešto lošija, ali koliko god bili kritični prema hrani za koju izdvajamo određenu količinu novca, imamo razumijevanja za to da uvjeti u kućicama nisu jednaki uvjetima restoranskih kuhinja, da je većini ugostitelja veliki problem pronaći već osposobljene radnike i da se greške naprosto uvijek mogu dogoditi. Cijenu od 48 kuna za ovo jelo također smatramo vrlo korektnom.

Omjer cijene i kvalitete koji treba podržati

Treće jelo, Gozleme, od domaćeg vučenog tijesta, najlakše je opisati kao neku varijaciju soparnika. Tanke kore tijesta premazane su maslacem i ružmarinom te punjene smjesom svježeg kravljeg sira, fete i blitve, a sve skupa je završeno na roštilju. Gozleme su poslužene uz osvježavajući dip od kiselog vrhnja, kriškom limuna koji je dao lijepu dozu svježine i istom slaw salatom kao i chilli con carne okruglice. Okej dodatak, ali što se nas tiče, jelo prolazi i bez njega. Možemo ga zamisliti kao snack koji iznova biramo uz kakvu dobru čašu bijelog vina i bingeanje serije.

Gozleme (45 kuna)

Gozleme se prodaju po cijeni od 45 kuna, što bi značilo da nijedno jelo na ovoj kućici, iza koje stoji čovjek koji je radio u londonskom Ledburyju (u vrijeme kad je imao 2 Michelinove zvjezdice) na poziciji head chefa za razvoj, nije skuplje od 55 kuna. Ako znate da se na adventu već i kobasice najniže kvalitete u običnim bijelim lizikama prodaju po cijeni od tridesetak kuna, svaki komentar je suvišan.