VIKEND RECEPT

Ovaj recept za lignje u vinu jedini je koji će vam trebati. Genijalno je što je toliko jednostavan

FOTO: Janja Benić

Pronašli smo ga na blogu Janjolinka, iza kojeg stoji Janja Benić

Ako u svoj jelovnik nastojite češće uvrstiti ribu ili plodove mora, savjetujemo vam da pažnju obratite i na recept koji vam danas predstavljamo. Pronašli smo ga na blogu Janjolinka, iza kojeg stoji Janja Benić koju volimo pratiti na Instagramu. Kako sama kaže, ovo je njezin go-to recept s lignjama, i na drugi ih način ni ne priprema. Odlično je to što vam priprema neće oduzeti previše vremena, a rezultat će vas, sigurni smo, jako ugodno iznenaditi. Recept za lignje u vinu provjerite u nastavku.

Lignje u vinu

Janja Benić

Što trebamo? (za dvije osobe)

Sastojci za marinadu

4 – 6 lignja (ovisno o veličini)
sok pola limuna
2 žlice maslinovog ulja
malo suhog ružmarina
sol i papar

Sastojci za tekućinu za podlijevanje

1 dcl vode
1 dcl vina
1 žlica maslinovog vina
1 češanj češnjaka prerezan na polovice
malo ružmarina i par listova svježeg peršina
sol i papar

Kako pripremamo?

Lignje mariniramo otprilike pola sata na sobnoj temperaturi. Zakuhajte sve zajedno u lončiću i kad zavrije podlijte lignje. Dodatno si pripremite malo svježeg peršina te ga nasjeckajte.

Postupak za pečenje lignji

Na zagrijanu tavu stavite žlicu maslinovog ulja pa počnite peći marinirane lignje. Prepecite ih s jedne strane pa nakon par minuta izlijte višak tekućine koju su lignje ispustile. Ostavite lignje da se još malo peku s te iste strane. Nakon minutu, dvije okrenite lignje pa nakon što se zažare i s druge strane deglazirajte ih s jednim dijelom tekućine koju ste prethodno pripremili. Tu tekućinu možete i procijediti ako ne volite sitne komadiće ružmarina.

Nakon što ste lignje podlili s tekućinom možete ubaciti još malo nasjeckanog svježeg peršina. Neka se lignje kuhaju na laganoj vatri pa postepeno još ulijevajte tekućinu s vinom. Probajte umak, ako vam je prejak, slobodno dodajte malo vode i kuhajte dok se ne reducira.

Od trenutka kad prvi put podlijete lignje s tekućinom pa do kad su lignje gotove trebat će vam otprilike dvadesetak minuta. Lignje servirajte s prilogom po želji.*

Prilog*

Janja je ispekla krumpir narezan na tanke komade te ga začinila s prahom češnjaka, soli, paprom i malo maslinova ulja. Pekao se 35 minuta na 200°C.

Blitvu je prokuhala u slanoj vodi, procijedila vodu i još kratko prodinstala na maslinovom ulju u koje je stavila dvije polovice češnjaka da puste aromu.