Priprema umaka za tortilje traje tek nekoliko minuta. Imamo 8 brzih recepata
Slatki i ljuti umaci za tortillje
Bilo da vam dolazi društvo ili da sebi želite pripremiti brzi ručak – tortilje su uvijek dobar izbor. Za pripremu vam pored mesa, povrća i ribanog sira treba i umak za tortilje kojeg si možete u nekoliko minuta sami pripremiti. Trebat će vam tek nekoliko namirnica koje najčešće imate kod kuće i blender. Za vegane smo pronašli cezar umak za tortilje, a za one koje vole pikantne imamo recept za jalapeno i chipotle umak. Tu je i mango salsa umak za one koji vole slatkaste kombinacije. U nastavku donosimo recepte za umake koje možete napraviti kod kuće.
Veganski cezar umak za tortilje
Bezvremenski umak u veganskoj varijanti dobro će ići uz grilano povrće i piletinu kojom ćete puniti tortilju, kao i uz wrap sa cezar salatom.
Sastojci:
• 1/2 čaše indijskih oraščića
• 3 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
• 1/4 čaše svježeg soka od limuna
• 3 jušne žice hranjivog kvasca
• 1 režanj češnjaka
• 1 čajna žličica soli
• malo crnog papra
• 1/4 čaše vode
Priprema:
Sve navedene sastojke osim vode stavite u blender i obrađuje sve dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodajte vode koliko je potrebno da postignete željenu teksturu.
Umak od meda i senfa
Ovaj će se umak odlično slagati uz piletinu, puretinu, ali i povrće dajući im bogatiji i puniji okus.
Sastojci:
• 1/2 čaše majoneze
• 2 jušne žlice žute gorušice
• 1 jušna žlica dijon sefa
• 1 jušna žlica meda
Priprema:
U manjoj posudi žlicom izmiješajte sve navedene sastojke. Umak je gotov za par minuta.
Tzatziki umak za tortilje
Poznati grčki umak svojim osvježavajućim okusom pristajat će kao umak za tortilje punjene piletinom. Tko voli janjetinu s grila njome može zamijeniti piletinu. Odlično se slaže uz sve vrste mesa.
Sastojci:
• 1 krastavac srednje veličine
• 1 i 1/2 šalica grčkog jogurta
• 2 jušne žlice maslinovog ulja
• 1 jušna žlica svježeg kopra
• 1 jušna žlica svježe mente
• 1 jušna žlica soka od limuna
• režanj češnjaka
• malo soli
Priprema:
1. Izvadite sjemenke iz krastavaca te pomoću ribeža za sir naribajte krastavce. Zatim istisnite tekućinu iz krastavca i posolite ga.
2. U veću posudu stavite krastavce te im dodajte grčki jogurt, maslinovo ulje, mentu, kopar, limunov sok, češnjak i sol. Sve sastojke izblendajte sve dok se okusi ne stope. Po želji možete dodati limunovog soka ako vam je potrebno.
Umak od korijandra i limete
Svi koji vole malo žešći umak za tortilje, možda se odluče za ovaj od korijandera i limete. Također, odlično se slaže uz škampe ili ribu kojom možete puniti tortilje.
Sastojci:
• 3/4 čaše kiselog vrhnja
• 2 jušne žlice majoneze
• 1/2 čaše korijandra
• 1 režanj češnjaka
• 1 čajna žlica crnog vinskog octa
• 1/4 šalice lješnjaka
• 1/4 šalice svježeg sira
• malo soli
Priprema:
1. Sve sastojke stavite u blender i blendajte sve dok smjesa ne postane glatka.
2. Umak premjestite u staklenku i poslužite odmah ili stavite u hladnjak do serviranja.
Jalapeno umak za tortilje
Za sve koji vole kremaste začinske pomalo pikantne umake, jalapeno umak za tortilje bi mogao biti dobar izbor. Kad ga jednom probate, poželjet ćete ga napraviti još koji put.
Sastojci:
• 1 čaša grčkog jogurta
• 1 čajna žlica soka od limete
• 1/4 šalice mlaćenice ili običnog mlijeka
• 1 jalapeno papričica
• 1 čajna žlica sušenog kopra
• 1 čajna žlica sušenog peršina
• 1 čajna žlica sušenog vlasca
• 1 čajna žlica češnjaka u prahu
• 1 čajna žlica luka u prahu
• 1/2 čajne žlice soli
• 1/4 čajne žlice crnog papra
Priprema:
Sve sastojke zajedno miješajte u blenderu dok smjesa ne bude glatka i kremasta.
Mango salsa umak za tortilje
Ako želite svojim tortiljama dodati slatki okus, kombinacija manga i jalapeno papričica bio bi dobar pomak u tom smjeru. Dobro će se slagati s piletinom i ribom.
Sastojci:
• 3/4 čaše na kocke narezanog oguljenog manga
• 1/4 čaše na kocke narezanog crvenog luka
• 1/2 čaše soka od limete
• 1 narezana jalapeno papričica
• 2 jušne žlice korijandera
• sol i papar po želji
Priprema:
1. Staviti sve sastojke zajedno u jednu posudu, promiješati sve dok se ne prožmu okusi. Prema želji posoliti i popapriti.
2. Možete odmah poslužiti. U frižideru možete stajati do tri dana.
Chimichurri umak za tortilje
Ako volite kombinaciju začinskog bilja, maslinovog ulja i octa svakako napravite ovaj argentinski umak za tortilje koji će se dobro sljubiti s piletinom i steakom.
Sastojci:
• 1 čaša peršina
• 1 čaša korijandera
• 1 ljutika
• 2 jušne žlice svježeg origana
• 3 režnja češnjaka
• 1/4 čaše crnog vinskog octa
• 1/2 čajna žlica crvene paprike
• 1 čajna žlica soli
• 1/4 čajne žlice crnog papra
• 1/2 čaše maslinovog ulja
Priprema:
1. Sve sastojke osim maslinovog ulja stavite u blender i blendajte nekoliko minuta sve dok ne nasjeckate sve sastojke. Zatim dodajte maslinovo ulje sve dok se sastojci ne povežu u jednu.
2. Možete odmah poslužiti ili pohraniti u staklenu posudu.
Chipotle umak za tortilje
Za sve koji vole okus dimljenog i pomalo ljutog okusa u umaku možda se odluče za ovaj koji će vam pružiti sasvim drugačiji doživljaj tortilje.
Sastojci:
• 3/4 čaše vrhnja za kuhanje
• 2 jušne žlice majoneze
• 2 chipotle paprike
• 3 jušne žlice adobo umaka
• sok 1 limete
• 1 režanj češnjaka
• 1/4 čajne žlice kumina
• soli po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Posolite po želji.