Vikend recept

Ovaj sladoled od borovnice i bijele čokolade lako možete napraviti i sami. Imamo recept

Dao nam ga je Juraj Močilac s bloga Žlica šećera

FOTO: @zlicasecera

Pretpostavljamo da niste puno puta u životu pokušali sami napraviti svoj sladoled. Nismo ni, ali to ne znači da nismo raspoloženi za to da cijelom procesu damo još koju priliku. Odličan poticaj dobili smo na Instagram profilu Žlica šećera, iza kojeg stoji Juraj Močilac. Ovaj je food bloger u vrlo simpatičnoj objavi, u kojoj opisuje ljeto na užarenom gradskom asfaltu, predložio da se kolektivno rashladimo domaćim sladoledom od borovnica, bijele čokolade i malo gina. On ga je napravio u veganskoj verziji, bez rafiniranog šećera, a cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Sladoled od borovnica i bijele čokolade

@zlicasecera

Sastojci

  • 120 g opranih svježih borovnica
  • 3 – 4 žlice eritrita
  • limenka kokosovog mlijeka
  • 1 + 1 žlica kokosovog ulja
  • 100 g veganske bijele čokolade
  • pola čajne žličice gina ili votke
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 50 ml vode
  • malo sjeckanih pistacija

Priprema

1. Prvo zakuhajte borovnice s vodom i šećerom dok ne ispari većina vode. Procijedite dok vam ne ostane samo sirup koji pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2. Kokosovo mlijeko kratko izradite mikserom, dodate vaniliju, gin, žlicu otopljenog kokosovog ulja i sirup od borovnica, opet kratko izmiksate dok se ne sjedini pa izlijete u kalupe, dodate štapiće, možete i žlice, vilice, i stavite u zamrzivač dok se ne zaledi.

2. Kasnije na pari otopite bijelu čokoladu, dodajte joj žlicu kokosovog ulja i prelijete preko sladoleda. Imate ravno 15 sekundi da dodate i sjeckane pistacije dok se čokolada ne stisne na sladoledima.