VIKEND RECEPTI

Gastro blogerica Andrea Cukrov podijelila je s nama recepte za dva slana i jedno slatko jelo za ljetni vikend

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend nam je svoje recepte otkrila gastro blogerica Andrea Cukrov

Andrein blog Cukar jedan je od najprepoznatljivijih na hrvatskoj sceni gastro blogova. O hrani je počela pisati prije impresivnih 10 godina i to isprva na blogu Voće i povrće, a onda i na Cukru.

S nama je ovaj put podijelila tri odlična recepta za nedjeljnji ručak ili laganu večeru koju ćete brzo i lako pripremiti sami, a definitivno ćete oduševiti vlastito nepce i impresionirati obitelj ili prijatelje. Otkrijte ih u nastavku.

Pečene smokve s pršutom, ovčjim sirom i listićima mente

Sastojci

8 – 10 malih smokava
nekoliko kapi aceta balsamica
nekoliko kapi maslinovog ulja
krupna morska sol
svježe mljeveni papar
4 – 5 kriški pršuta
ovčji sir
menta

Postupak

Narežite smokve na pola te ih kratko pecite na grill tavi bez dodavanja masnoća, okrenute narezanom stranom prema dolje. Pecite ih 1 – 2 minute te ih odmah maknite s tave. Pokapajte ih s malo aceta i maslinovog ulja te ih posipajte solju i paprom.

Pršut narežite na tanke trakice po dužini te svaku smokvu omotajte jednom trakicom. Posložite omotane smokve na tanjur. Posipajte s tanko narezanim komadićima ovčjeg sira i listićima mente. Poslužite dok je još toplo.

Rižot od mrkve i rolana pileća prsa

SASTOJCI

Za rižot

250 g mrkve
timjan
bosiljak
malo maslinovog ulja
1 mala glavica luka
100 g riže arborio
100 ml bijelog vina
500 ml vruće vode ili laganog povrtnog temeljca
3 – 4 režnja češnjaka, nasjeckanog
sol
papar
maslinovo ulje
1 žličica maslaca
parmezan ili grana padano

Za piletinu

2 komada filea pilećih prsa
100 g pancete izrezane na tanke trake ili male komadiće
1 žlica praha sušenih vrganja
1 žlica praha sušenih crnih truba
sol
papar
malo brašna
maslinovo ulje

POSTUPAK

Za 
rižot

Mrkvu očistite, ogulite, narežite svaku na par manjih komada i poslažite je u vatrostalnu posudu. Posipajte mrkvu s malo timijana, bosiljka i papar, poškropite s malo maslinovog ulja, pokrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 200 stupnjeva nekih dvadesetak minuta ili dok mrkva potpuno ne omekša. Pečenu mrkvu usitnite štapnim mikserom u pire.

U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Glavicu luka narežite na kockice i pirjajte je na ugrijanom ulju dok omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još par minuta. Dodajte i rižu dobro je promiješajte da se malo zacakli. Nalijte vino i pirjajte dok vino ne ispari. Dodajte soli i papra po ukusu. Nastavite kuhati rižu na umjerenoj vatri podlijevajući toplom vodom dok riža nije gotovo kuhana. Pred kraj kuhanja umiješajte pire od mrkve i maslac. Dobro izmiješajte sve, kratko prokuhajte i poslužite uz ribani parmezan.

Za piletinu

Pileća prsa operite, posušite kuhinjskim ubrusom. Svaki komad prsa zarežite s jedne strane nožem i pažljivo ih rastvorite da dobijete jedan veći i tanki komad piletine. Svaki taj komad piletine posipajte s malo soli, papra i po pola žlice praha vrganja i pola žlice praha crnih truba. Složite i komade pancete na piletinu i pažljivo sve zarolajte. Svaku pileću rolu uvaljajte u malo brašna.

U tavi zagrijete malo ulja pa na njemu pržite piletinu, stavite je na ulje sa strane na kojoj je spoj. Pržite je dok ne uhvati lijepu boju sa svih strana. Dodajte malo vode ako je potrebno, poklopite tavu i nastavite pržiti dok piletina nije skroz pečena, nekih desetak minuta. Poslužite uz rižot.

Integralna galetta s breskvama

Sastojci

Za koru

200 g integralnog pirovog brašna
50 g integralnog raženog brašna
prstohvat soli
½ žličice cimeta
3 žlice kokosovog šećera
80 g hladnog kokosovog ulja
1 – 2 žlice ledene vode, po potrebi

Za nadjev

500 g bresaka
30 g malina
3 žlice javorovog sirupa
50 g badema
1 žlica pinjola za posipanje
1 žlica bademovog mlijeka za premazivanje

Postupak

Za tijesto

Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte.
Kokosovo ulje odmjerite i stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuto ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite. Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto.

Ovo tijesto je najbolje zamijesiti mikserom ili u multipraktiku kako ne bi rukama prebrzo otopili ulje. Ako nemate stroj u kojem to možete napraviti onda radite rukama, ali budite brzi. Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu i brzo rukama spojite u tijesto, po potrebi dodajte jednu ili dvije žlice hladne vode. Dok se tijesto hladite pripremit nadjev.

Za nadjev

Breskve operite i narežite na kriške, maline samo operite. Stavite sve pripremljeno voće u zdjelu, dodajte javorov sirup i dobro promiješajte. Ostavite tako desetak minuta. Bademe sitno sameljite.

Složite galette

Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata. Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm. Na sredinu diska rasporedite mljevene bademe u tankom sloju. Na bademe složite breskve, maline i ostatke sokova od mariniranja, vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.

Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća. Rubove tijesta premažite s malo bademovog mlijeka i posipajte s pinjolima. Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na protvan te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Pečenu galettu ohladite i po želji je poslužite uz sladoled ili tučeno vrhnje.

Andreu pratite i na Facebooku i Instagramu.