Vikend recept

Ovo je znak koji ste čekali. Donosimo recept za najmekše cimet rolice

Dala nam ga je Janja Benić, a prema njemu se rade i cimet rolice u Proofu 33

FOTO: janja benić

Društvenim se mrežama tijekom vikenda prolomila gastro vijest koja je malo koga ostavila ravnodušnim. U Proofu 33, konceptu o kojem smo nedavno detaljno pisali, po novom će se moći probati i cimet rolice. Riječ je o slastici zbog koje nam zazubice rastu već i samo preko fotografija, a ako iz bilo kojeg razloga ne možete do Ilice 33, ne morate očajavati. Njihova kreatorica, gastro blogerica Janja Benić (@janjolinka), s nama je ljubazno podijelila njihov recept. Morat ćete zasukati rukave i malo se potruditi, ali trud će se, uopće ne sumnjamo, sigurno isplatiti već s prvim zalogajem. Sve detalje recepta donosimo u nastavku.

Cimet rolice

janja benić

Sastojci

Za tijesto

  • 50 g integralnog pšeničnog brašna
  • 450 g Manitoba brašna (ili nekog drugog brašna koji ima viši udio proteina)
  • 80 g šećera
  • 10 g soli
  • 300 g mlijeka, sa sobne temperature
  • 10 g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca

Za punjenje

  • 225 g omekšalog maslaca
  • 280 g tamnog Muscovado šećera
  • 90 g svijetlog Muscovado šećera
  • 4 žličice cimeta u prahu

Za glaze/sirup

  • 200 g šećera
  • sok jedne naranče
  • sok jednog limuna
  • 1 štapić cimeta

Za premaz od sira

  • 75 g omekšalog maslaca
  • 180 g sirnog namaza
  • 100 g šećera u prahu
  • Sok cijelog limuna

Postupak

1. U manju zdjelicu stavite kvasac, malo mlijeka, malo šećera i brašna, sve uzmite od ukupne količine navedenih sastojaka i stavite sa strane. U zdjelu od miksera stavite oba brašna, sol, šećer, mlijeko, aktivirani kvasac i jaje. Miksajte s kukom za tijesto dok se tijesto lijepo ne poveže pa dodajte postepeno maslac. Miksajte oko pola sata s pauzama, sve dok se tijesto ne počinje odvajati od stijenki posude. Završite tijesto na radnoj plohi pomoću tehnike slap & fold. Stavite tijesto u posudu pa u hladnjak na minimalno sat vremena (a može i preko noći).

2. Miksajte maslac pa dodajte oba šećera i cimet. Stavite sa strane. Izvadite tijesto iz hladnjaka, pobrašnite plohu, razvaljajte ga na otprilike 50 x 40 cm i premažite s punjenjem. Ostavite par centimetara od ruba pa ga premažite s malo vode, zarolajte tijesto do tog ruba koji ste premazali vodom pa režite komade debljine 5 cm pomoću konca. Stavite rolice u pleh za pečenje obložen papirom. Idealno da vam je pleh dimenzija otprilike 20 x 30 cm, jer ne želite da vam se rolice razvuku u širinu ako stavite u veći pleh. Prekrijte ih čistom vlažnom krpom pa neka se dižu oko sat vremena.

3. Stavite sve sastojke za sirup pa ga kuhajte na nižoj temperaturi. Kad se šećer rastopio povisite temperaturu da se stvore mjehurići pa smanjite temperaturu neka se još kuha otprilike dvije minute. Možete ga spremiti u staklenku i koristiti nekoliko puta.

4. Za premaz, miksajte prvo maslac pa dodajte ostale sastojke i zajedno miksajte dok se sve ne poveže. Kad su se rolice digle stavite ih peći na 180°C s ventilacijom na 20 do 25 minuta. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se malo ohlade pa premažite malo sirupom i onda namazom od sira. Možete ih odmah prebaciti na tanjur za posluživanje.