FOTO: Aleksandar Selak

Posjetili smo Wirtshaus, prvi austrijski restoran u Zagrebu. Bečki im je top, rade ga po originalnoj recepturi

Nalazi se u neposrednoj blizini sljemenske žičare, na adresi Gračanska cesta 112

Novo mjesto

Posjetili smo Wirtshaus, prvi austrijski restoran u Zagrebu. Bečki im je top, rade ga po originalnoj recepturi

Nalazi se u neposrednoj blizini sljemenske žičare, na adresi Gračanska cesta 112

FOTO: Aleksandar Selak

Bračni par Antoljak, Mladen i Liselotte, otprije je poznat u ugostiteljskim krugovima. Godinama su uspješno vodili kafić Kim’s Coffee u Petrovoj ulici, a ovih su dana predstavili svoj najnoviji projekt. U neposrednoj blizini sljemenske žičare, na adresi Gračanska cesta 112, otvoren je Wirtshaus, kafić i restoran posvećen austrijskoj kuhinji, prvi takve vrste u Zagrebu. Posjetili smo ga odmah po otvaranju, i doznali da je ime na njemačkom označava stare austrijske gostione, dok je njihov logo žičare, posveta i onoj obližnjoj zagrebačkoj, i austrijskim skijalištima i brdima.

Revitalizacija sjevernog dijela grada kao nit vodilja

Kako nam je ispričao vlasnik, njihova je želja ovim projektom bila revitalizirati sjeverni dio grada. “Gračanska je cesta nekad bila cesta prepuna restorana, od Gračanke Kamanjo do Starog Puntijara i Kod Debelog. S godinama je sve to skupa zamrlo, a budući da je moja supruga Austrijanka, i da se njena obitelj preko stotinu godina bavi ugostiteljstvom, imalo je smisla da otvorimo baš austrijski restoran”, pojašnjava nam Mladen i dodaje kako je Liselotte uz obitelj od malih nogu učila kuhati, zbog čega je i u Wirthausu zadužena upravo za kvalitativni nadzor kuhinje. Osnovna je ideja, pojašnjavaju nam, bila otvoriti mjesto na koje, kako kažu, može doći svatko od prosjaka do cara – i osjećati se jednako ugodno. “Želimo nuditi ukusna, konkretna jela i građanske porcije. Ne zanimaju nas veliki tanjuri s malom količinom hrane i pretenciozni ambijent”, poručuje Mladen.

Kuhinju nam opisuju kao tradicionalnu austrijsku, sličnu starozagrebačkoj, uz strogo poštovanje izvornih receptura, iznimno kontroliranu nabavu namirnica od lokalnih OPG-ova i načelo da sve što nude pripremaju sami, od kruha do raznih vrsta tijesta, poput knedli i raviola. Na meniju će se svakog dana nuditi dvije svježe kuhane juhe; jedna goveđa s okruglicama od grisa, a druga u krem varijanti, ovisno o sezoni (trenutačno nude juhu od buče). Nipošto ne žele odlaziti u širinu i kompromitirati kvalitetu, pa tako nude dva predjela, Brettljause platu sa suhomesnatim narescima i sirnim namazima, odnosno Paulaner Wings, pileća krilca u umaku od piva osmišljena upravo kao praktični snack uz pivo.

Jednostavna karta austrijskih jela prema tradicionalnim recepturama

Aleksandar Selak

Kad je riječ o glavnim jelima, nude ih devet, a Liselotte u prvom redu izdvaja njihov bečki odrezak. “Pripremamo ga po vrlo tradicionalnoj recepturi, mrvice nabavljamo u Austriji, a meso u njih vrlo lagano uvaljamo, a nipošto ga ne pritišćemo. Meso se peče na svinjskoj masti i servira se uz kuhani krumpir posipan svježim peršinom te umak od brusnica”, doznajemo. Osim odreska, ističe još i Bečki tafelšpic, omiljeno jelo cara Franje Josipa.

Bečki teleći odrezak (16 €)

Riječ je o govedini koja se kuha s povrćem, servira u posebnom keramičkom lončiću, te konzumira tako da se prvo pojede juha, a onda meso uz dodatak hrskavih naribanih krumpira te umaka od jabuke, hrena i vlasca. Pažnju nam je privuklo i jelo koje nazivaju ultimativnim zimskim tanjurom, knedle punjene smjesom od čvaraka servirane na kiselom zelju (probali smo i potvrđujemo da je fenomenalno!), tu su još i jela poput telećeg gulaša s knedlama i pola pohanog pileta u dijelovima, a dobro je znati i da nude i bezmesna jela.

Knedle s čvarcima (8 €)

“Austrijska se kuhinja bazira na mesu. No, želimo se truditi biti inovativni i uvijek u ponudu imati nešto za naše goste vegetarijance, ali i vegane”, kaže nam Liselotte, skrećući nam pažnju na koruške raviole punjene krem sirom i Tiroler Gröstl, zapečeni krumpir iz tave s gljivama i lukom. Ponudu jela će, također smo doznali, mijenjati sezonski, s tim da će glavni aduti, poput bečkog odreska i tafelspitza uvijek biti dostupni, a vrlo skoro u ponudu planiraju dodati i nekoliko jela za doručak. Sekcija slatkog nudi šest opcija, od kojih vlasnici svakako izdvajaju štrudlu od jabuka s umakom od vanilije i slavni carski drobljenac kaiserschmarrn koji se služi s mousseom od jabuka.

Probrana austrijska piva i vina te nevjerojatno ugodni interijer

Konačno, nude i pet točenih i tri flaširana piva, mahom manjih austrijskih proizvođača, ali i poneko bavarsko, poput spomenutog Paulanera. Isto tako, nude i četiri vina odabranih austrijskih vinara, a planiraju uvesti i vino kuće. Na kraju, ne manje važno, moramo spomenuti s mjerom uređen interijer za koji je zaslužna Liselotte, a koji evocira onaj dobro poznati cosy ugođaj svim posjetiteljima Kim’s Coffeea.

Domaći koruški ravioli od sira (8 €)

“Željela sam štih austrijske gostionice, ali da sve skupa ipak djeluje modernije i ugodnije. Osim toga, htjela sam da i blagi osjećaj restorana na skijalištima, zato je tu i efektni kamin, ali i karakteristični drveni stolce koje smo radili po mjeri”, zaključuje. Wirtshaus od utorka do subote radi od 7 do 23 sata (kuhinja od 12 do 21 sat), nedjeljom od 9 do 17 sati, dok je ponedjeljkom zatvoren.

Kaiserschmarrn (4,50 €)