FOTO: Aleksandar Selak

Probali smo hit sendviče o kojima ovih dana svi pričaju. Hype je, zasad, posve opravdan

Posjetili smo Rougemarinovu Focacceriju

Gastro test

Probali smo hit sendviče o kojima ovih dana svi pričaju. Hype je, zasad, posve opravdan

Posjetili smo Rougemarinovu Focacceriju

FOTO: Aleksandar Selak

Unatoč tome što službenog eventa otvorenja ni pompoznih najava na društvenim mrežama još nije bilo, čini nam se kao da cijeli Zagreb već priča o Focacceriji. Riječ je o sendvič baru inspiriranom Italijom, smještenom u Harmici (Trg bana Jelačića 6), iza kojeg stoji uigrani tim Marina Medaka, odnosno Rougemarina. Focacciu, tradicionalnu talijansku pogaču, opisuju kao najsličniju stilu focaccie genovese, a rade je od sedam vrsta brašna, uzgojenog domaćeg kvasa, vode, soli i ponekog tajnog sastojka. Nude, dakle, ukupno 13 sendviča u focacciama, od kojih je jedan vegetarijanski (s konfitiranim cherry rajčicama i pestom od bosiljka) i jedan i veganski (sa satarašom i bukovačama), a cijene im se kreću između 6 i 9,80 eura.

Aleksandar Selak

Prostor još nije posve dovršen; nedostaju krucijalni detalji poput znaka s imenom, ali zato nam je pogled odmah odlutao na vrlo efektnu crvenu Berkelovu salamoreznicu vintage estetike koja se pokreće kružnim pokretima drške. Od spomenutih 13 sendviča, više-manje svaki nam je zazvučao dobro, pa smo se za pomoć i sugestije obratili osoblju. Moramo ih pohvaliti jer su vrlo spremno odgovarali na sva naša pitanja, kako ona vezana uz salamoreznicu i podrijetlo namirnica (naravnom, nabavljaju ih iz Italije), tako i ona vezana uz to s kojim sendvičima treba krenuti. Očiti favorit većine bit će Mortadella Levonella (mortadella s pistacijom, pesto bosiljak, stracciatella, svježa rajčica), ali mi smo ovaj put odlučili kušati kombinaciju namirnica koja u Zagrebu već nije toliko zastupljena (što u sendvičima craft pekarnica, što na pizzama).

Aleksandar Selak

Budući da volimo ljuto, odabir je morao pasti na Spinatu Piccante (pikantna salama, ukiseljeni ljubičasti luk, sušene rajčice, matovilac, ricotta fresca) kod koje posebno pohvaljujemo kick koji daje ukiseljeni luk, a koji lijepo paše i uz ljutinu i uz ricottu. Prema preporuci osoblja, kušali smo nadalje jednostavnu, ali vrlo ukusnu Pancettu supercoppatu (rolana slanina, pesto od sušene rajčice, rikola, mozzarella di bufala) te Porchetta Trancio Romanu (rolani odojak, salsa di pistacchi, confitirane cherry rajčice i marinirane tikvice), kod koje ponovno u prvom redu pohvaljujemo pomalo neočekivani moment mariniranih tikvica.

Spianata Piccante (7,50 €) Aleksandar Selak

 

Ničemu što smo kušali nismo pronašli veću zamjerku, a generalni je dojam bolji od onog koji smo mi imali nakon posjeta sličnom konceptu, Paninoteci. I cijene su osjetno povoljnije, a porcije u oba slučaja goleme. Vrijednost za novac je, dakle, prilično dobra, a uzmite u obzir i da dvoje prosječno gladnih može podijeliti jedan sendvič. Focacceria radi svakog dana, osim nedjelje, od 9 do 23 sata.

Pancetta supercoppata (8,90 €) Aleksandar Selak
Porchetta Trancio Romana (8.50 €) Aleksandar Selak