Obožavamo ih

Ove domaće krafne mirišu na djetinjstvo. Imamo recept Sanje Mijac s bloga Domaćica

Za pripremu i prženje bit će vam potrebno oko 2 sata

FOTO: sanja.mijac

Punjene domaćim pekmezom, čokoladnim namazima ili maštovitim varijantama kreme s pistacijom ili vanilijom, domaće krafne su uvijek savršeno sočne slastice za kojom rado posegnemo kada padne šećer. Recept za krafne, pokladnice ili krofne volimo u svim varijantama. Tako smo probali i njihovu zdravu varijantu koja se peče u pećnici, a testirali smo i najbolje krafne koje se mogu kupiti u zagrebačkim slastičarnicama.

Tijekom ovih poklada odlučile smo pripremiti domaće krafne prema recepturi Sanje Mijac s bloga Domaćica. Donosimo ga u nastavku.

Recept za krafne by Sanja Mijac

Smjesa koju pripremamo dovoljna je za 16 krafni, za pripremu i prženje bit će vam potrebno oko 2 sata, a ukusni rezultati će iznenaditi vaša nepca. Za ljubitelje šupljih i laganih krafni ovaj recept za krafne s glatkim brašnom vratit će vas u djetinjstvo, a ako pak više volite krafne gušće teksture, možete koristiti i oštro brašno u omjeru 50:50.

Sastojci za domaće krafne:

  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica

Dodatno:

  • 1 l ulja za prženje krafni

Domaće krafne – priprema

  1. U šalicu namrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i mlako mlijeko. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
  2. U zasebnoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer te zatim dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Kako biste smjesa bila lijepa i glatka možda će vam trebati još malo brašna. Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
  3. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga izmijesite.
  4. Tijesto koje ste izmijesili razvaljajte na debljinu od 1 cm, a kako se smjesa ne bi lijepila, slobodno dodajte još brašna ispod ili od gore.
  5. Iz razvaljanog tijesta čašom oblikujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta izmijesite i ponovno čašom oblikujte nove krafne. Ako želite izbušite im rupu.
  6. Ostavite da se krafne dižu na toplom za što će vam trebati oko 10 min ako je prostorija topla.
  7. Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije (treba biti vruće), a nakon toga smanjite tako da se održava toplina.
  8. Krafne koje su se digle više od ostalih prvo stavljate na ulje tako da je prvo stavite peći s one strane koja nije pobrašnjena. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
  9. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju okrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.
recept za domace krafne
shutterstock

Savjeti za domaće krafne

  • Najlakši način za punjene krafni je tako da škarama odrežete i stvorite manju rupu, a zatim dresir vrećicom napunite krafne
  • Ako koristite lino ladu ili nutellu i ako je tvrđa možete ju malo zagrijati u lončiću pa zatim prebaciti u vrećicu za ukrašavanje i tek onda puniti
  • Što se tiče prstena, ako su krafne veće, režite ih okruglom modlicom promjera 7 cm.
  • Ulje treba biti vruće da kad se krafna stavi na njega ona odmah krene rasti u visinu, kratko se prži (zavisi od ulja, ali od 10-30 sekundi) i kada ju okrenete na drugu stranu stvori se prsten.
  • Ako radite manje krafne, u ovom koraku se one same izokreću već nekoliko puta u ulju i nema prstena, iako bit će jednako fine i s njim i bez njega.
recept za krafne
Unsplash