Obožavamo domaće knedle sa šljivama, a ovo je jedini recept koji trebate
Dala nam ga je Kristina Štriga (@cellulite_factory)
Kako nam vikendi postaju sve tmurniji i kišovitiji, tako nas sve više privlači ideja isprobavanja složenijih recepata koji traže dulji boravak u kuhinji. Danas smo se tako odlučili pozabaviti izradom domaćih knedla, a recept smo pronašli na Instagram profilu Kristine Štrige, koju s veseljem pratimo već godinama. Tvrdi da ćete upravo pomoću ovog recepta doći do najboljeg tijesta za knedle, a ako vam nisu dostupne šljive, koje je ona koristila, možete se odlučiti i za neko drugo punjenje.
Knedle sa šljivama
Sastojci
Tijesto
500 g krumpira
10 g maslaca
1 jaje
100 g oštrog brašna
20 g griza
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
10 šljiva, srednje veličine
3 žlice smeđeg šećera
1 1/2 žličica cimeta
Posip
40 g maslaca
120 g krušnih mrvica
Priprema
1. Skuhajte krumpir u ljusci. Ostavite kratko da se ohladi pa ga ogulite i zgnječite ga u pire. U krumpir dodajte maslac, promiješajte i ostavite da se ohladi. Dodajte ostale sastojke za tijesto i kratko umijesite mekano tijesto.
2. Za nadjev pomiješajte šećer, cimet i klinčić. Operite i očistite šljive od koštica. U svaku šljivu stavite jednu žličicu aromatiziranog šećera. Višak šećera sačuvajte za posip.
3. Uzmite jednu žlicu tijesta, stanjite pomoću dlana, na sredinu stavite šljivu i preklopite tijesto tako da šljiva bude potpuno prekrivena. Ponovite s ostatkom tijesta.
4. Zakuhajte velik lonac vode. Stavljajte polovicu knedli u kipuću vodu i kuhajte ih pet minuta nakon što se dignu na površinu. Ponovite s ostatkom.
5. Za to vrijeme na tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i kratko ih pržite. Sklonite s vatre te umiješajte ostatak šećera od punjenja šljiva. Kuhane knedle vadite rupičastom žlicom i odmah uvaljajte u mješavinu mrvica. Poslužite tople.