VIKEND RECEPT

Ovaj mramorni kolač izgleda impresivno, a nije kompliciran. Nabavili smo recept

Za njega je zaslužna Andrea Cukrov s bloga Cukar

FOTO: @andreacukrov

Na Instagram profilu Andree Cukrov, koja se nalazi iza poznatog food bloga Cukar, ovaj smo tjedan pronašli inspiraciju za novi kolač koji ćemo što prije pokušati napraviti. Pravi jesenski dani, napisala je u objavi, traže prave jesenske kolače, a kako u njezinoj obitelji svi zapravo najviše vole najjednostavnije slastice, tako se odlučila za klasični mramorni kolač, uz nekoliko manjih izmjena. Kolač, koji se radi u kalupu za kuglof, izgleda impresivno, a sam proces izrade nije pretjerano težak. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

MRAMORNI KOLAČ

mramorni kolač recept

Mramorni kolač – recept:

250 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
10 žlica jogurta
3 žlice ulja
250 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
2 žlice kakao praha
prstohvat soli

sočni mramorni kolač

Mramorni kolač priprema:

1. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Ostavite po strani. Maslac sobne temperature i šećer miješajte mikserom dok ne postanu pjenasti. Dodajte jogurt i ulje i sve nastavite miksati.

2. Dodajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakoga dobro sve izmiksajte da se sastojci povežu. U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli.
Naizmjence dodavajte brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca dok sve ne potrošite. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakaoa.

3. Pripremite kalup za kuglof tako da ga malo nauljite i pobrašnite pa u njega stavljajte žlicu bijele smjese, žlicu smeđe smjese naizmjence. Na kraju možete sve još malo prošarati vilicom kako bi postigli mramorni efekt.

4. Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok test čačkalicom na pokaže da je gotovo. Ohladite i po želji prelijte otopljenom čokoladom ili samo posipajte šećerom u prahu. Poslužite uz čašu mlijeka, kave ili čaja.