Gastro report

Restoran August još uvijek je super izbor za otići na ručak i izlet. Vrijednost za novac je vrlo dobra

Eksterijer i interijer posebno su dojmljivi - i baš je zato sjajno što ne zaostaje ni hrana

FOTO: privatna arhiva

Brojni Zagrepčani već odavno znaju da se na manje od sat vremena od Zagreba, u Popovaču, odlazi na ručak kad se zažele fino pripremljene domaće hrane. Restoran i vinariju August nije uputno posjetiti bez rezervacije; šanse da nećete doći do slobodnog stola u svako su doba godine prilično velike, a posebice u toplijim mjesecima kad je otvorena terasa. Iako se ne bavimo recenziranjem interijera ni okruženja u kojima se restorani nalaze, kod Augusta naprosto moramo kratko spomenuti i te stavke; restoran se nalazi u krasnoj tradicijskoj drvenoj kući sa suvremenim twistom u vidu prozora u jarkim bojama, uređen je u šarmantnom retro štihu, okružen je vinogradima i nalazi se na sigurnoj udaljenosti od buke automobila.

Restoran i vinarija August

Čim u ruke uzmete njihov jelovnik, vidjet ćete da su se oko njega stvarno potrudili. Jela su opisana uz duhovite dosjetke (sekciju glavnih jela nazvanu Meseko objašnjavaju uz priču da bi Moslavci najradije sve imenice stavili u deminutive) i kratke edukativne crtice (goste se uči što su oblizeki, što je pelnica, što znači kuhanje sa sezonski dostupnim namirnicama, a napominju i da svu svoju tjesteninu i kruh rade sami), a cijeli meni je koncipiran tako da, po našem mišljenju, zadovoljava široke ukuse i potrebe, a opet ne upada u zamku da odlazi pretjeranu širinu. Pohvaljujemo što se na prvoj stranici nalazi sekcija sezonskih jela, između kojih smo mi odabrali krem juhu od pečene bundeve (4,40 eura), krem juhu od gljiva iz moslavačkih šuma (6 eura) i školski pripremljene njoke od buče s pestom od medvjeđeg luka (8 eura).

Juha od pečene bundeve (4,40 €)
Juha od šumskih gljiva (6,90 €)

Juhe su najavili kao baršunaste u teksturi i raskošnog okusa kojim se posebno ponose. Nakon kušanog, možemo reći da opisi stoje. Obje smo juhe, doduše, trebali malo dosoliti, ali to ne smatramo većim problemom. Za glavna smo jela odabrali Trganog pujceka s kremastim hren krumpirom (14,50 eura), koje se pokazalo možda i najboljim jelom koje smo taj dan kušali. Čak 12 sati meso se marinira na suho u domaćim travama pa se dugo peče na 100 stupnjeva, a twist okusu daju neočekivani dodaci začina poput cimeta i klinčića. Isto vrijedi i za pire od krumpira u koji je dodan hren koji mu daje blagi kick.

Bučine njoke s pestom od medvjeđeg luka (8 €)

Na prvi pogled klasično jelo, a s prvim zalogajem otkriva da se radi o nečem puno kompleksnijem. Juneća rebra s belim žgancima (17,80 eura), inače kombinaciji krumpira i krupice koja se pripisuje Česima koji su naselili Moslavinu, imala su okus klasičnog gulaša s naglašeno dobrim prilogom. Nemamo neku veću zamjerku, ali nečega nam je u gulašu nedostajalo, možda jačih začina ili više vina. Beli žganci su, s druge strane, bili odlični, zanimljivi u teksturi koliko i okusu.

Trgani pujcek s kremastim hren krumpirom (14,50 €)
Juneća rebra s belim žgancima (17,80 €)

Kušali smo još Šufnudle s racom (11,60 eura), odnosno šufnudle s pačjim raguom koji su također bili vrlo ukusni. Ragu je bio lijepo aromatičan, a tjestenina ponovno odlična, skuhana savršeno al dente. Uz glavna smo jela naručili i dvije salate, kod kojih također pohvaljujemo što nisu posve klasične; ona od cikle radi se s pečenom ciklom, dok se lisnate salate dobivaju s dresingom od gorušice i meda. Za desert smo htjeli kušati sezonsku tortu od mlaćenice sa šljivama, ali se ispostavilo da je iz nekog razloga ipak nema, pa smo se odlučili za tortu od maka s čokoladom koja je bila korektna.

Torta od maka s čokoladom (3,90 €)

Uz ručak smo pili također korektni kući škrlet, a moramo napomenuti da je ponuda pića i mimo vina, od više vrsta craft piva, do cijelog niza OPG rakija i likera, vrlo dobra. Osoblje je simpatično, ali usluga je na momente troma, što opet nismo posebno zamjerili; na takvo mjesto ionako nismo došli s mišlju da se bilo gdje žurimo ili da se na jelo ne može pričekati i koju minutu duže. Sve u svemu, u Augustu se kuhaju zanimljiva tradicionalna jela s uvijek ponekim odmakom u recepturama, ambijent je doista pomalo bajkovit, a vrijednost za novac zapravo solidna.

Info card

Ime: Restoran/vinarija August
Adresa: Trnovka ul. 29, Popovača
Kontakt telefon/društvene mreže: 0977771000/Facebook
Raspon cijena: od 8,70 do 17,80 eura za glavna jela
Pića: kućna vina lokalnih sorti, rakije, craft pivo, žestoka pića