FOTO: Aleksandar Selak
Marinirana tuna (12 eura)

Od tatarskog s hrenom do knedla od skute, nova jela u Sol tapas baru najbolja su dosad

Probali smo novi meni bistro pod vodstvom chefa Mate Jankovića

Gastro test

Od tatarskog s hrenom do knedla od skute, nova jela u Sol tapas baru najbolja su dosad

Probali smo novi meni bistro pod vodstvom chefa Mate Jankovića

Marinirana tuna (12 eura)
FOTO: Aleksandar Selak

Od jučer u podne u Sol tapas baru, na čelu čijeg se tima nalazi chef Mate Janković, gosti mogu probati posve novi meni. Sol je, podsjećamo, u kratkom vremenu prešla put od malog bistroa smještenog u Margaretskoj ulici, do velikog pogona koji se danas nalazi u prostorijama Johanna Francka na glavnom zagrebačkom trgu. U večernjim je satima, posebice preko vikenda, ondje gotovo nemoguće dobiti stol bez rezervacije, a jela koja nude, nadahnuta španjolskim tapasima pripremljenim od tipično hrvatskih namirnica, publika je odmah prepoznala kao originalna.

Profiteroli roast beef (12 eura) Aleksandar Selak

U naših nekoliko posjeta, neka su nas jela iskreno oduševila, dok smo druga brzo zaboravili. Ipak, velike najave chefa Jankovića na društvenim mrežama vezane uz novi, nekoliko ljestvica ambiciozniji meni, uspjele su nas još jednom zaintrigirati. Došli smo, stoga, relativno visokih očekivanja, a na kraju ručka zadovoljno zaključili da su ona čak i premašena.

Pojedinačni topli i hladni tapasi ili degustaciji meniji

No, krenimo od početka. Uz nova i tek poneko staro jelo, poput gostima omiljenih njoka punjenih pašticadom, u ponudi su i degustacijski meniji, sačinjeni od nekoliko hladnih i nekoliko toplih verzija tapasa. Ovaj put se nismo odlučili za tu opciju samo zato što smo željeli probati još i veći broj jela nego što se unutar menija nudi, a kako bismo dobili što zaokruženiji dojam novog menija. Za početak, odabrali smo četiri hladna tapasa; profiterole s roast beefom (jus od tartufa, crni tartuf, pjena od tvrdog kozjeg sira), mariniranu tunu (prepeličje jaje, prženi kapari, coulise od pečene paprike, aioli), goveđi tatarski (hren, vrhnje, ukiseljena rotkvica, kokice od pira) te vegetarijansku opciju, ciklu pečenu u soli (kozji sir, vinaigrette od pečenih lješnjaka, maline, crumble od maka).

Marinirana tuna (12 eura) Aleksandar Selak

Sva naručena jela koštaju po 12 eura, osim cikle koja košta 10, a porcije su vrlo korektne. Kako je i zamišljeno, dijelili smo sve naručeno i super je što se sva jela međusobno slažu, iako su izraženo različita. Kao jedan od aduta osoblje je izdvojilo goveđi tatarski; svidio nam se twist sa skrivenom espumom od hrena i vrhnja koja se nalazi ispod mesa, meso je bilo lijepo sjeckano, okusi govedine i hrena u isto vrijeme poznati i drugačiji, dok nas je hrskavi element kokica od pira do kraja kupio.

Comfort tuna i vege jelo koje nas je totalno iznenadilo

Mariniranu tunu, zbog više masnijih sastojaka poput prženog krumpira, jaja, mesa tune i umaka, proglasili smo ultimativnim comfort jelom uz neki jednostavni koktel ili dobro vino. Slično vrijedi i za profiterole s roast beefom; od svih kušanih hladnih jela, njihov je okus najblaži, što nužno uopće nije loše, a posebno pohvaljujemo jako ukusnu kremu od sira. Iznenađenje je bio nevjerojatno kompleksni okus cikle. Da, već smo je puno pita vidjeli u kombinaciji s kozjim sirom, pa čak i lješnjakom i makom, ali uvjeravamo vas da je u Soli ne smijete preskočiti. Okusi su puni, zabavni, osvježavajući, pa ciklu koja se ponaša poput raviola punjenog sirom nećete tako skoro zaboraviti.

Goveđi tatarski (12 eura) Aleksandar Selak

Kad je riječ o toplim tapasima, odabrali smo knedle od skute (umak od pečene bundeve, smeđi maslac, ukiseljena kruška, orasi), Zagrebački katsu sando (tatarski umak, limun) i taco puricu mlinci (trgana puretina, jus od purice, kupus, sušena rajčica), redom po cijeni od 12 eura. Knedle od skute imaju točno onakav okus kakav zamišljate – blizu savršenom. Tope se u ustima, maksimalno su kremaste, i lijepo pašu uz umak od bundeve mudro razblažen kockicama kruške. Iako smo bili već ozbiljno siti i nismo bili sigurni koliko ćemo preostalih jela još moći kušati, okusi Zagrebačkog katso sandoa, koji spaja zagrebačku tradiciju s formatom japanskih sendviča, uvjerili su nas da imamo još mjesta.

Cikla u soli (10 eura) Aleksandar Selak

Od prepečenca do pohanca i umaka, sve je funkcioniralo, a osoblja smo doznali i da je ovo jelo, između ostalog, osmišljeno zato da u Soli i djeca imaju što jesti. Konačno, stigli smo do taca s puricom i mlincima. Od svih toplih tapasa, ovaj nas se najmanje dojmio. Cijenimo ideju, a to je da se okus tradicionalnog jela purice s mlincima i salatom prenese u tapas, što im je apsolutno uspjelo, ali okusi drugih jela su nam naprosto bili zanimljiviji. U servisu smo naišli na nekoliko propusta; dugo smo čekali između hladnih i toplih tapasa, a još duže pokušavali platiti račun, ali to ćemo ovaj put pripisati strci uslijed logistike lansiranja novog menija. Neovisno o tome, u Sol se planiramo vrlo skoro vratiti kako bismo kušali preostale novitete, poput pastrve s ukiseljenom gorušicom, hrenom, ikrom pastrve i ljutikom, slanih inćuna s tučenom kravljom skutom te kroketa od kozica i sušenih rajčica.

Knedle sa skutom (12 eura) Aleksandar Selak
Zagrebački katsu sando (12 eura) Aleksandar Selak
Taco purica mlinci (12 eura) Aleksandar Selak