FOTO: Marko Miščević

Zeleni ravioli s koprivom i rižoto sa šparogama: Novi meni restorana Pod Zidom jako je dobar

Isprobali smo pet novih jela koja se, uz starije favorite gostiju, trenutačno nalaze na meniju

Gastro test

Zeleni ravioli s koprivom i rižoto sa šparogama: Novi meni restorana Pod Zidom jako je dobar

Isprobali smo pet novih jela koja se, uz starije favorite gostiju, trenutačno nalaze na meniju

FOTO: Marko Miščević

Bistro Pod Zidom smješten je u strogom centru grada, na adresi Pod Zidom 5, tek nekoliko koraka od Trga bana Josipa Jelačića. U lipnju će proslaviti 10. rođendan, a unatoč promjenama na čelu kuhinje, kroz cijelo je to vrijeme ostao pouzdana opcija za sve od poslovnih ručkova do romantičnih večera. Iako spada u mlađe ugostitelje, njegov vlasnik, Borna Janeš iznova dokazuje da razumije posao.

Uz Pod Zidom, početkom 2020. je u nevjerojatno izazovnim okolnostima u prostoru do otvorio i Ficlek, modernu verziju zagrebačke gostionice koja je do danas svaki dan u vrijeme ručka puna, koji će se u doglednoj budućnosti preseliti u još veći i atraktivniji prostor. Tijekom pandemije je pokrenuo virtualni restoran Siam Urban Thai, koji je nudio ponajbolja tajlandska jela koja su se u to vrijeme mogla kušati u Zagrebu.

Marinirani brancin s kremom od rabarbare i gelom od limuna. Marko Miščević

I dok se još uvijek nadamo da će se taj restoran vratiti, po mogućnosti na fizičkoj lokaciji, provjerili smo što se ovih dana nudi u Pod Zidom. Ondje je ovih dana predstavljen novi, osvježeni meni, s pet novih jela. Kako nam je rekao Janeš, sezonsku ponudu vidi kao priliku za upotrebu kvalitetnih sezonskih namirnica koje nabavljaju od malih lokalnih proizvođača, kao i kreativan outlet za uigrani tim u kuhinji.

Krem juha od graška s pestom od medvjeđeg luka Marko Miščević

Na meniju su, dodao je, svakako htjeli zadržati dobro poznate favorite svojih gostiju, poput tatarskog bifteka, gofa, njoka s janjetinom i goveđih obraza, ali bilo je dovoljno prostora i za neke novitete. U vrlo ugodnoj atmosferi jučer u vrijeme ručka, u lijepo popunjenom restoranu, kušali smo ih sve i sabrali dojmove.

Rižoto od šparoga s kremom od medvjeđeg luka Marko Miščević

Počeli smo s mariniranim brancinom s kremom od rabarbare i gelom od limuna (18,98€), odličnim, lijepo balansiranim i osvježavajućim hladnim predjelom. Nastavili smo finom, svilenkastom krem juhom od graška s pestom od medvjeđeg luka (6,80€) koja nam je posebno prijala u neobično hladno proljetno poslijepodne. Rižoto od šparoga s kremom od medvjeđeg luka (19,60€) bio je školski pripremljen i izvrstan je primjer dobrog korištenja više sezonskih namirnica. Između njega i zelenih raviola punjenih koprivom i ricottom (14,4€), bilo nam je teško odabrati favorita, a posebno pohvaljujemo korištenje nepravedno podzastupljene, a široko dostupne koprive.

Zeleni ravioli punjeni koprivom i ricottom
Konfitirana janjeća potrbušina s pireom od mrkve, bobom u pestu od kelja te salaticom od kovrčavog kelja Marko Miščević

Ručak smo zaokružili vrlo konkretnim mesnim jelom, konfitiranom janjećom potrbušinom, serviranom s pireom od mrkve, bobom u pestu od kelja te salaticom od kovrčavog kelja (24,40€); meso nam se na prvu učinilo mrvicu preslanim, ali u kombinaciji s vrlo blago začinjenim prilozima je u konačnici funkcioniralo dobro. Uz jela smo pili i doista vrlo ukusni domaći crni čaj s breskvom, a na listi pića smo primijetili i nekoliko bezalkoholnih koktela, kao i koktela s niskim udjelom alkohola koji su na svjetskoj sceni već neko vrijeme veliki hit.