GASTRO

Šarmantni bistro Fetiš odsad nudi i ručak. Juha s tempurom od peršina i namazi su nam vrh

FOTO: Aleksandar Selak

Sve što nude i dalje je bezglutensko, ali neovisno o tome jednako primamljivo i onima koji s glutenom nemaju nikakav problem

Prije nekoliko smo mjeseci posjetili Fetiš, vrlo simpatični bistro u Martićevoj ulici koji se specijalizirao za bezglutensku hranu. Vlasnica, Sanja Obradović, tad nam je ispričala kako je, zbog ljubavi prema hrani, ali i dijagnozi celijakije i manjka mjesta koja je mogla posjećivati, karijeru u bankarstvu odlučila zamijeniti onom u ugostiteljstvu. Kako smo tada doznali, meni su podijelili na dva dijela, slatki i slani. Slani se dio odnosio na mahom pekarske proizvode, poput quicheova, focaccia sendviča, ali domaće sirnice. Od slatkih nudili su Banana bread, tortu od mrkve i jabuka, Brownie Cheesecake, tart sa sezonskim voćem i signature slasticu Fetiš deli, a sve što smo onda imali prilike kušati, jako nam se svidjelo i već smo tada zaključili da će ovo mjesto nadići usku klijentelu koja ima izričiti problem s glutenom.

Namaz od slanutka s domaćim tostiranim kruhom (55 kuna)

Ako je suditi prema prvim mjesecima poslovanja, to se i ostvarilo. Naime, u bilo koje doba dana ondje prošli, vidjet ćete da je Fetiš uglavnom pun do zadnjeg mjesta. Nije nas, stoga, začudilo, ni kad smo čuli da su svoju ponudu odlučili upotpuniti dnevnim jelima, odnosno ručkom. Naravno, taj nam je novitet poslužio kao izvrstan izgovor za ponovni posjet i razgovor sa Sanjom. Ponuda će se, rekla nam je odmah, mijenjati sezonski, a nit vodilja je da ona bude jednostavna, ali ukusna širim masama. Osim toga, željeli su gostima ponuditi pomalo moderna jela, ali ipak s domaćim štihom. Petkom će u ponudi uvijek biti i neko morsko jelo, poput brudeta od srdela s palentom, ali većina je jela vegetarijanska, dok je manji broj njih i potpuno veganski.

Juha od cikle i jabuke (37 kuna)

Za početak, tu su dvije vrste juha; jedna će uvijek biti neka sezonska povrtna (trenutačno se nude juha od buče te juha od jabuke i cikle), a tu je i azijska juha s tempurom od peršina, za one koji traže nešto manje klasične okuse. Možete nam vjerovati na riječ, zbilja je odlična. Za one koji žele i predjelo ili naručiti nešto tek toliko da imaju za grickanje uz čašu vina, tu je tris namaza od slanutka (klasični, s ciklom i s graškom), koji nam je također bio genijalan – posebno onaj s graškom i dodatkom tostiranih lješnjaka. Kao već posebno popularne, Sanja nam je istaknula vege arancine punjene mozzarellom sa zelenim pestom na salati od kelja, koji vas već samo vizualnim aspektom zovu na kušanje, dok je kao osobnog favorita izdvojila salatu od piletine s baby špinatom i mungo grahom sa začinima, a koju je moguće dobiti i u veganskoj varijanti s karameliziranom mrkvom.

Azijska juha s tempurom od peršina (47 kuna)

Uz sve navedeno, Fetiš nudi i jedan slatki novitet, sirovi kolač sa šumskim voćem i kokosom. Na kraju posjeta, zaključujemo da je dojam našeg prvog posjeta bio ispravan; ponuda ne samo da im nije pala kvalitetom, već su je odveli i stepenicu više. Stoga, nađete li se u blizini Martićeve, iskreno preporučujemo da Fetišu, ako još niste, svakako pružite priliku.

Vege arancini sa zelenim pestom na salati od kelja (69 kuna)
Salata od piletine, baby špinata i mungo graha (78 kuna)
Sirovi kolač sa šumskim voćem (31 kuna)