FOTO: Marko Miščević

Ona je kraljica svih fitness obroka. Donosimo pet provjereno ukusnih i brzih recepata s piletinom

Bogata proteinima, s niskim udjelom masti, može se pripremiti na brojne načine

Gastro editorijal

Ona je kraljica svih fitness obroka. Donosimo pet provjereno ukusnih i brzih recepata s piletinom

Bogata proteinima, s niskim udjelom masti, može se pripremiti na brojne načine

FOTO: Marko Miščević

Može se jesti na tisuću načina. Kuhana, pečena, grilana, sjeckana ili u komadu, piletina je omiljena mnogima, a posebno ljubiteljima zdravog načina života i treninga. Bogata proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima s relativno niskim udjelom masti, ova namirnica savršeno paše u brojnim kombinacijama.

Kraljica fitness obroka, kako smo ju prozvali, može se pripremiti na brojne načine. Ipak, od iznimne je važnosti porijeklo samog mesa. Ne možemo govoriti o zdravstvenim benefitima ako ne znamo gdje je pile uzgajano i u kakvim uvjetima.

Provjereno visoka kvaliteta

Marko Miščević

Upravo zbog toga, prilikom kreiranja ovog menija koristili smo isključivo piletinu iz asortimana Međimursko pile Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec. Riječ je o prvom hrvatskom proizvođaču koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika.

Drugim riječima, kupnjom ove piletine svatko može biti siguran u kvalitetu mesa. To potvrđuje i certifikat “Antibiotic free”. Riječ je o certifikatu kojim se jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi životnog ciklusa.

Uz to, brend se ponosi i isticanjem znaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” na ambalaži. Na taj način potrošači mogu biti sigurni da kupuju pravo domaće meso s najvišim standardima kvalitete.

Osim toga, u PP Pipo Čakovec svjesni su i koliko je važno izabrati najbolje za svoju obitelj, a njihov proizvod – cijelo pile, nositelj je oznake “Odabrale mame“.

Pileći medaljoni u umaku od kurkume, limuna i kokosovog vrhnja

Marko Miščević

Sastojci za dvije do tri osobe:

  • 1 paket pilećih medaljona Međimursko pile
  • 1 veći poriluk
  • 2 mlada luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 ml kokosovog vrhnja za kuhanje (može iskoristiti i obično)
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica kurkume (ili po želji)
  • sok od jednog limuna te još jedan limun narezan na ploške
  • sol, papar, kajenski papar, sušena korica limuna

Prilog: kuhani krumpir

Priprema: Mladi luk i poriluk izrezan na tanke kolutiće prijati na tavi na kokosovom ulju. Dodati medaljone pilećeg filea, pirjati sa svake strane, a zatim dodati češnjak, kurkumu i druge začine. Peći minutu, a potom dodati limunov sok i pirjati dok meso ne dobije boju otprilike desetak minuta na laganoj vatri. Dodati vrhnje od kokosa i ploške limuna. Miješati da se sve ne sjedini i dobije lijepu žutu boju. Za to vrijeme skuhati guljeni krumpir narezan na kockice. Servirati toplo uz salatu.

Spring rolice s povrćem i piletinom u korama od riže

Marko Miščević

Sastojci za tri do četiri osobe:

  • 1 paket pilećih medaljona Međimursko pile
  • 12 listova kora od riže za rolice
  • 4 mrkve
  • 3-4 mlada luka
  • 1 velika tikvica
  • 100 g špinata
  • listovi ljubičastog kupusa
  • manja glavica zelenog kupusa
  • 1 avokado
  • 1 svježi krastavac
  • sol, papar, soja, teriyaki umak, slatko kiseli umak

Priprema: Na kokosovom ulju propržiti mini file, začiniti i dodati teriyaki umak. U istoj tavi potom pirjati tikvicu, luk i mrkvu narezanu na trakice. Maknuti i dodati kupus narezan na sitno, začiniti ga soja umakom i pirjati nekoliko minuta. Oguliti i narezati krastavac i avokado na trakice. Nakon pripreme namirnica, zagrijati 200 ml vode i staviti u plitku posudu. Umočiti rižine listove na deset sekundi, a potom ih izvaditi, ocijediti i puniti tako da prvo stavimo list kupusa ili špinata pa onda sve ostalo. Potom zarolati u rolice i tako dok se ne iskoristi cijela smjesa. Poslužiti uz slatko kiseli umak ili umak od kikiriki maslaca i soje.

Pečeno pile s bučinim sjemenkama, povrćem i mlincima od batata

Marko Miščević

Sastojci za tri osobe:

Priprema: Ispeći pile u pećnici i dodati mu narezano povrće. Sve pouljiti maslinovim uljem. Pred kraj pečenja izvaditi pile iz vrećice u kojoj se peklo i staviti kuhane mlince u posudu s povrćem i piletom. Sve zapeći i servirati uz salatu.

Pečeno pile iz tave sa zelenim povrćem

Marko Miščević

Sastojci za četiri osobe:

  • 2 komada Međimurskog pileta
  • pola kilograma mladog krumpira
  • 400 g mladog graška
  • 1 svežanj mladog luka
  • 3/4 korabice
  • 3/4 komorača
  • 100 g mahuna
  • 100 g šparoga
  • 200 g brokule
  • 100 g špinata
  • 50 g prokulice
  • sol, papar, peršin, bosiljak, kadulja, začini po želji

Priprema: Prepoloviti pile i izrezati hrbat (od njega se može napraviti juha kojom će se podliti meso, no to je po želji). Piletinu peći na ulju sa svih strana. Prethodno skuhati mladi krumpir, grašak, mahune te prokuhati brokulu. U tavu s mesom dodati luk, povrće (osim špinata), začiniti začinima i začinskim biljem, podliti uljem (ili juhom ako ste ju napravili ili vodom u kojoj se kuhalo zeleno povrće) do sredine posude. Staviti sve u pećnicu na 180 stupnjeva i peći još otprilike sat vremena dok se meso ne počne odvajati s kostiju, a povrće ne dobije zlatnu boju. Pred kraj posuti špinatom i servirati toplo.

Poke s piletinom, povrćem i rižom

Marko Miščević

Sastojci za četiri osobe:

  • 1 paket pilećeg filea Međimursko pile
  • 400 g riže
  • 4 mrkve
  • 2 krastavca
  • mladi špinat
  • 150 g mladog graška
  • 100 g kupusa
  • 1 avokado
  • soja, agavin sirup, teriyaki umak
  • majoneza
  • wasabi umak
  • ukiseljeni đumbir
  • sezam za ukrašavanje

Priprema: Skuhati rižu. Meso narezati na kockice i pržiti na ulju i dodati soyu i teriyaki umak te pred kraj žlicu agavinog sirupa ili med. Zatim narezati krastavac, kupus i mrkvu. Potom skuhati grašak, očistiti avokado i narezati i pripremiti špinat. Sve zajedno posložiti u zdjelu, a meso i povrće razdijeliti po bojama. Preliti smjesom majoneze i wasabija. Ukrasiti sezamom ili/i đumbirom.


Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević

Hvala trgovinama Lesnina, H&M home i Zara home na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec.