Raw recept

Prefina proljetna sirova torta od mrkve s veganskom krem glazurom

Sve što vam treba je 10 sastojaka i 30 minuta vremena

FOTO: shutterstock

Torta od mrkve je desert kojeg većinom radimo oko Uskrsa, ali iskreno, kolač od mrkve je toliko jednostavan, a ukusan da bi u njemu trebalo uživati ​​tijekom cijele godine. Pogotovo kada je u pitanju dobar recept za tortu od mrkve kao ovaj kojeg smo pronašli na minimalistbaker blogu. Ova torta od mrkve je prozračna, sočna, prirodno zaslađena, bez glutena, te prelivena kremastom glazurom od krem ​​sira.

Najbolje od svega, sastoji se od samo 10 osnovnih namirnica i gotova je u 30 minuta. Osim kao zdravi kolač za Uskrs, torta od mrkve može biti savršena opcija za rođendane, proslave, svadbene svečanosti i još mnogo toga. Jednostavna je za napraviti, a ima toliko korisnih, ukusnih sastojaka.

sirova torta od mrkve
shutterstock

Torta od mrkve recept

Baza ovog kolača počinje s izmiksanim datuljama i orasima. Zatim dodamo naribanu mrkvu i dosta vanilije i začina za dodatnu toplinu i okus.

Nakon što se sve izmiješa, prebacite u zdjelu da umiješate kokosovo brašno kako biste zadržali svjetliju teksturu kolača. Kokosovo brašno dodaje prirodnu slatkoću i puno zdravih vlakana, a također omogućuje čvrstu teksturu bez potrebe za dodavanjem žitarica.

Tijesto možete uvaljati u kuglice ili ga oblikovati za tortu od mrkve u kalupu za pečenje kolača. Za (neobaveznu) glazuru odabrali smo kremu od indijskih oraščića, s limunom za kiselost, javorovim sirupom za prirodnu slatkoću i vanilijom. Rezultat je prefina glazura od krem ​​sira kao šlag na kraju torte od mrkve.

Kada se torta ohladi, vrijeme je za zabavu. Ukrasite sa svime što imate pri ruci, a što asocira na proljeće – jestivo cvijeća, naribana mrkva, orasi…

torta od mrkve sirova veganska
shutterstock

Sastojci

Glazura (po izboru)

  • 150 g sirovih indijskih oraščića
  • 120 ml kokosovog vrhnja ili punomasnog kokosovog mlijeka
  • 30 ml soka od limuna
  • 45 ml javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Torta

  • 220 g sitno nasjeckane mrkve
  • 400 g pakiranih medjool datulja bez koštica (mjereno nakon uklanjanja koštica)
  • 300 g sirovih oraha
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice morske soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 3/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 72 g kokosovog brašna (ili bademovog brašna)
  • 41 g grožđica

Priprema

  1. Ako radite glazuru, potopite indijske oraščiće u vruću vodu 30 minuta – 1 sat. Zatim isperite i ocijedite. Dodajte u blender velike brzine zajedno s vrhnjem od kokosa, limunovim sokom, javorovim sirupom i vanilijom i miksajte na visokoj razini dok ne postane vrlo kremasto i glatko. Pokrijte i stavite u hladnjak da se ohladi.
  2. Naribajte mrkvu i ostavite sa strane. U veliku sjeckalicu dodajte datulje bez koštica i miksajte dok ne ostanu sitni komadići ili dok se ne formira kuglica. Izvadite iz miksera i ostavite sa strane. (Možete koristiti manji mikser – sastojke je potrebno samo miješati u serijama kako ne bi prelili zdjelu.
  3. U multipraktik dodajte orahe, vaniliju, sol i začine. Miješajte dok ne dobijete polufinu smjesu. Zatim ponovno dodajte datulje, zajedno s naribanom mrkvom, i pulsirajte miksajući po 1 sekundu dok se ne formira rahlo tijesto i dok se mrkva ne sjedini. Pazite da ne izmiješate previše. Želite dobiti savitljivo tijesto, a ne pire.
  4. Prebacite smjesu u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte kokosovo brašno i grožđice te promiješajte da se sjedini. Nježnim miješanjem, za razliku od miješanja u multipraktiku, možete zadržati svjetliju, manje gustu, više “poput kolača” teksturu. Nakon što se dobro sjedini, ostaviti sa strane.
  5. Pripremite kalup za pečenje (ili posudu za pečenje 8×8 s visokim rubovima) i stavite papir za pečenje na dno. Zatim dodajte smjesu za kolače, ravnomjerno rasporedite i utisnite prema dolje. Možete koristiti neki predmet s ravnim dnom, poput čaše, da sve ravnomjerno pritisnete. Ako se smjesa lijepi za staklo, zamotajte čašu u foliju.
  6. Prelijte glazuru, zatim stavite na lim za pečenje i zamrznite na 3-4 sata ili dok glazura ne postane polučvrsta na dodir.

 

torta od mrkve
shutterstock

Posluživanje

  1. Za posluživanje, pazite da torta nije potpuno zamrznuta kako bi bila dovoljno mekana za rezanje (možete ju izvaditi 30 minuta prije posluživanja). Zatim vrućim nožem pažljivo režite kriške i uživajte. Ukrasite s orašastim plodovima, grožđicaca ili drugih dodacima (sve po želji).
  2. Sirova torta od mrkve može stajati pokrivena u hladnjaku do 1 tjedan ili u zamrzivaču do 1 mjesec. Najukusnija je kad je tek ​​malo ohlađena (ne smrznuta).