GASTRO

Tražili smo recept za zdrav i ukusan doručak, a Hungry Mile dao nam je genijalnu ideju

FOTO: ALEKSANDAR SELAK

Poznati domaći gastro bloger uvjerio nas je da zdravi obroci ne moraju biti komplicirani za pripremu – upravo suprotno

Vjerujemo da su mnogi već počeli razmišljati o novogodišnjim odlukama. Isto tako, vjerujemo da se na popisu novogodišnjih odluka kod mnogih našla i jedna posebno zastupljena, ona da će se nastojati hraniti zdravije. A kako sljedeće godine na odluke ne bismo zaboravili već negdje sredinom siječnja, važno se dobro pripremiti i što bolje upoznati s načinima implentiranja novih navika u našu svakodnevicu.

Priznajemo, i sami smo u redakciji često međusobno komentirali da nam za doručak nije trebalo to pecivo iz pekarnice i da se moramo češće truditi hranu pripremati kod kuće. Svi se, dakle, složimo s tim u teoriji, ali do problema dolazi u praksi. Na kraju ispadne da nismo posve sigurni kako napraviti zdravi obrok koji je u isto vrijeme ukusan, a ako pronađemo neki na internetu koji nam se čini fora, ispostavi se ne previše jednostavnim. I baš smo se zato za pomoć odlučili obratiti Mili Butorcu, food blogeru poznatijem po nadimku Hungry Mile.

Aleksandar Selak

Zobena kaša s karameliziranim jabukama

Na svom istoimenom blogu, ali i Instagram profilu često sa svojim pratiteljima dijeli upravo zdrave i jednostavne recepte kakve i sami želimo naučiti pripremati. Za početak, zamolili smo ga da nam pokaže jedan jednostavan recept za doručak, koji ćemo bez problema napraviti u jutarnjoj žurbi prije odlaska na posao, ali i koji ćemo potencijalno moći ponijeti sa sobom u slučaju da ga ne stignemo pojesti kod kuće.

Odlučio je pokazati nam kako se priprema ukusna zobena kaša s karameliziranim jabukama, i to na bazi DAR biljnog napitka od badema, jednog od ključnih komponenti ovog obroka.

Aleksandar Selak

Sastojci

Za kašu

500 ml DAR biljnog napitka od blago prženog badema
cimet
1 žlica meda ili šećera
3 žlice kokosa ili mljevenih orašastih plodova
2 – 3 žlice sušenih borovnica (grožđica, brusnica)
6 – 7 žlica sitnih zobenih pahuljica

Za jabuke

2 jabuke (isto možete i s kruškama)
komad maslaca (oko 75 g)
limun ili naranča (sok i korica)
3 žlice šećera
cimet ili začin za medenjake
kardamom po želji

Priprema

U manji lonac dodajte DAR biljni napitak i cimet pa stavite na vatru da zavrije. Kad zakuha, smanjite vatru i dodajte sušeno voće, kokos ili mljevene orašaste plodove, te na kraju i zobene pahuljice. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko 5 minuta često miješajući na laganoj vatri. Poklopite i pod parom ostavite da sve nabubri. Po potrebi dolijte još biljnog napitka.

Aleksandar Selak

Jabukama očistite koru i izrežite ih na manje komade. Zagrijte tavu i dodajte maslac, pustite da se otopi. Kad se maslac otopi dodajte jabuke, pospite ih sa šećerom, začinima i dodajte malo limun/naranča korice i sok. Dinstajte često miješajući dok jabuke ne omekšaju i lagano posmeđe.

Serviranje: u dublji tanjur dodajte par žlica kaše pa malo karameliziranih jabuka i po želji po vrhu dodajte još malo sastojaka koje ste koristili u kuhanju kaše.

Budite kreativni i osvojite poklon paket DAR biljnih napitaka

Ako vam se ovaj recept svidio, okusite dar prirode i isprobajte neki od četiri okusa DAR biljnih napitaka,bilo da želite pripremiti nutritivno balansiran doručak, obogatiti najdraža jela i pića ili samo guštati u zdravom i ukusnom napitku. Dobra je vijest da ga sada možete osvojiti i u nagradnom natječaju a sve što od vas tražimo je malo kreative jer 10 najkreativnijih čitatelja osvaja DAR poklon paket.

Nagradni natječaj je završen, dobitnici su: Siniša Kruljac, Igor Hranić, Dalibor Sisul, Ivica Žalac, Sanja Kruljac, Jasenka Dvorski Petričev, Melita Peranić, Milena Markovski, Anita Matuško, Šani Ključec