Pripremili stručnjaci: 15 recepata za brži oporavak od gripe

Donosimo popis namirnica koje potiču rad imunološkog sustava

FOTO: Shutterstock

Donosimo preporuke koje je sastavila Marija Vezilić, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije


Pravilna prehrana doprinosi jačanju imuniteta, a dobrim izborom namirnica mogu se ublažiti simptomi i posljedice gripe, te pomoći organizmu u bržem oporavku. “Za vrijeme gripe pridržavajte se prehrane koja uključuje svježe sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, ribu i nemasno meso, a izbjegavajte namirnice bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama”, piše dipl. ing. Marija Vezilić.

U sezoni virusnih infekcija, pa tako i gripe koja hara od studenog do ožujka, trebalo bi pripremati lagane obroke bogate esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima među kojima bi naglasak trebalo staviti na vitamin A, C, E te beta-karoten. Na jelovniku bi se trebale naći i namirnice koje obiluju mineralima zato što potiču rad imunološkog sustava. Potrebno je pripaziti na unos tekućine, pa se osim vodom, tekućinu preporučuje unositi pijući čajeve i svježe cijeđene sokove, ali i u obliku juha.

Što jesti za jačanje imuniteta?

  • hrana bogata vitaminom E: utječe na bolju funkciju imunološkog sustava. To su jaja, orasi, lješnjaci, bademi, zeleno povrće, jetrica, pšenične klice, biljna ulja, sjemenke
  • hrana bogata selenom: ovaj mineral pomaže u jačanju imunološkog sustava, osobito ako se kombinira s vitaminom E. Selenom obiluju brazilski oraščići, kvasac, integralne žitarice, morski plodovi, plava riba, češnjak, luk
  • hrana bogata cinkom: ključan je za održavanje otpornosti organizma na infekcije. Cink sadrže crveno meso, morska hrana (školjke), pšenične klice, špinat, grašak, jaja, mlijeko, sjemenke (posebno bućine), pivski kvasac
  • hrana bogata vitaminom C: ovaj vitamin nezaobilazni je saveznik u borbi protiv virusnih infekcija. Sadrže ga peršin, radič, paprika, brokula, agrumi (narančini, naranče, limun, grejp), kivi, kiseli kupus, cvjetača, šipak, kelj, rotkvica, bobičasto voće, kopriva
  • hrana bogata bakrom: morski plodovi, iznutrice, integralne žitarice, kakao, banane, masline, lješnjaci, leća
  • hrana bogata beta-karotenom: mrkva, špinat, blitva, brokula, batat, rajčica, tikva, mango, kruška. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji jača imunitet i važan je za obnavljanje tkiva, pa ubrzava oporavak i regeneraciju sluznice gornjih dišnih putova
  • namirnice koje sadrže polifenole: riječ je o jakim antioksidansima koji djeluju blagotvorno po zdravlje, a to su bobičasto voće, agrumi, artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj, čaj, kakao, cimet, đumbir, muškatni oraščić, mediteranski začini
citrusi zdrava hrana hrana koja liječi gripu hrana za liječenje gripe
Brooke Lark/Unsplash

Prehrana u početnoj fazi bolesti

“Visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, umor i iscrpljenost često mogu rezultirati gubitkom apetita. Iako se teško natjerati na redovite obroke, oni su od velike važnosti. Smanjeni unos kalorija i nedovoljan unos zaštitnih tvari može usporiti oporavak organizma i dodatno pogoršati simptome. U ovoj fazi poželjno je da jedete više manjih obroka te pazite na hidrataciju. Pileća juha, čajevi, dvopek, banane, ribana jabuka i kompoti su dobar izbor”, napominje Vezilić.


Prehrana u fazi oporavka

Zajutrak za brži oporavak od gripe

“Započnite dan sa svježe iscijeđenim sokom od voća i/ili povrća. Iscijedite naranču, limun, grejp ili napravite zanimljivu kombinaciju soka od cikle, mrkve, jabuke, naranče s dodatkom zelenog lisnatog povrća. Možete dan započeti i s čajem od đumbira, a uz to izribati jabuku uz dodatak grožđica, cimeta i mljevenih oraha”, kaže Vezilić.

Recept za zajutrak I

Sastojci:

  • 2 dl čaja od đumbira
  • 1 mala žlica meda
  • 160 g jabuke
  • 8 g oraha
  • 10 g grožđica

Priprema:

Zagrijte vodu. Kada proključa dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i dodajte med. Izribati jednu jabuku srednje veličine, dodati nekoliko kapi limuna, grožđice i usitnjene orahe.


Recept za zajutrak II

Sastojci:

  • 1,5 dl soka od naranče
  • 30 g integralnog kruha
  • 5 g maslaca

Priprema:

Iscijedite svježi sok od naranče i popijte ga uz integralni kruh s maslacem.


Recept za zajutrak III

Svježe iscijeđeni sok od naranče, jabuke, mrkve i blitve

Sastojci:

  • 80 g jabuke
  • 50 g naranča
  • mrkva
  • cikla
    blitva

Priprema:

Sve sastojke pripremiti u sokovniku ili blenderu. Uz to poslužiti integralni kruh i zrnati sir.


Recept za zajutrak IV

Prosena kaša s kupinama

Sastojci:

  • 2,4 dl mlijeka
  • 40 g prosa
  • 150 g kupina
  • 1 mala žlica meda

Priprema:

Proso skuhati u mlijeku i kad se malo ohladi dodati usitnjene kupine i med.


Doručak za brži oporavak od gripe

Pripremite zobenu kašu s dodatkom suhog voća i/ili svježeg voća, cimeta i meda ili dvije tanke kriške integralnog kruha s namazom od svježeg posnog sira, češnjaka, mrkve i peršina ili namazom od svježeg sira, sjemenki sezama i vlasca.

Recept za doručak I

Sastojci:

  • 60 g integralnog kruha
  • 60 g svježeg posnog sira
  • 5 g sezama
  • 10 g vlasca
  • 2,5 dl kefira
  • 80 g jabuka

Priprema:

Svježi sir pomiješati s usitnjenim vlascem i sezamom. Namazati na kruh. Uz to poslužiti kefir i jabuku.


Recept za doručak II

Sastojci:

  • 1 mala žlica meda
  • 40 g zobenih pahuljica
  • 80 g jabuka
  • cimet po želji
  • 20 g suhih šljiva
  • 2,4 dl mlijeka

Priprema:

Ugrijati mlijeko, dodati zobene pahuljice, ribanu jabuku, cimet, suhe šljive i kad se malo ohladi dodati 1 malu žlicu meda.


Recept za doručak III

Sastojci:

  • 60 g integralnog kruha
  • 1 mala žlica vrhnja
  • 60 g sira
  • 1 žlica naribane mrkve
  • 10 g češnjaka
  • usitnjeni peršin po želji
  • 3 lista zelene salate

Priprema:

Za sendvič od integralnog kruha napravite namaz od svježeg sira. Pomiješajte sir s vrhnjem, dodajte usitnjeni češnjak, peršin i naribanu mrkvu. Uz sve poslužite čaj od koprive.


zdrava hrana hrana za liječenje gripe

Ručak za brži oporavak od gripe

Pripremite laganu pileću juhu s mrkvom, juhu od povrća s prosom ili riblju juhu uz dodatak integralne riže, varivo od kelja s orzom, rižoto od tikve i poriluka, kuhano meso i riba te salate od raznog povrća (korjenasto povrće, zelena salata, rikula, matovilac, kupus) začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom uz dodatak suncokretovih sjemenki.

Recept za ručak I

Sastojci za pileću juhu:

  • 90 g piletine
  • 50 g mrkve
  • 20 g tjestenine za juhu

Sastojci za kelj s orzom:

  • 200 g kelja
  • 25 g luka
  • 20 g orza
  • 2 male žličice maslinovog ulja
  • plus 30 g integralnog kruha

Priprema:

Skuhajte juhu i izvadite meso. Kuhanu piletinu poslužite uz kelj s orzom. Za kelj s orzom pirjajte luk na maslinovom ulju, dodajte narezani kelj. Podlijevajte vodom pa dodajte orzo koji ste namočili preko noći i skuhajte do kraja.


Recept za ručak II

Sastojci za juhu od povrća s prosom:

  • 15 g mrkve
  • 10 g luka
  • 100 g tikve
  • 50 g brokule i cvjetače
  • 20 g prosa
  • 1 mala žlica maslinovog ulja

Sastojci za pečeni pureći batak s krumpirom:

  • 90 g puretine
  • 200 g krumpira

Sastojci za salatu od kupusa, kukuruza i sjemenki suncokreta:

  • 100 g kupusa
  • 20 g kukuruza
  • 8 g sjemenki suncokreta
  • 2 male žlice maslinovog ulja

Priprema:

Za juhu pirjajte na ulju luk i mrkvu, pa dodajte tikvu. Zaliti vodom i dodati brokulu i cvjetaču. Kad je juha gotova, dodati kuhani proso i smiksati u krem juhu. Za pečenje puretinu, krumpire i jedan luk staviti peći u vrećice za pečenje bez dodatka ulja. Za salatu naribajte kupus, dodajte kukuruz, usitnjene sjemenke suncokreta i začinite maslinovim uljem te dodajte nekoliko kapi limuna.


Recept za ručak III

Sastojci za riblju juhu:

  • 1,5 dl riblje juhe
  • 1 žlica integralne riže
  • 120 g ribe

Sastojci za blitvu s krumpirom:

  • 300 g blitve
  • 200 g krumpira
  • 2 male žlice maslinovog ulja
  • plus 30 g integralnog kruha

Priprema:

Ribu skuhati u malo vode. U juhu dodati 1 malu žlicu maslinovog ulja, 50 g luka i 2 češnja češnjaka te 1 žlicu kuhane integralne riže.


Popodnevni međuobrok za brži oporavak od gripe

Izaberite fermentirane mliječne proizvode s probiotikom, svježe voće, kompote od raznog voća ili pečenu jabuku s mljevenim bademima i medom, frape, voćnu salatu s orašastim plodovima.

Recept za međuobrok I

Sastojci:

  • 200 g jogurta s lgg-om
  • 100 g kruške

Recept za međuobrok II

Sastojci:

  • 160 g jabuke
  • 8 g badema
  • 1 mala žlica meda
  • 2,4 dl mlijeka

Priprema:

Jabuku ispeći u pećnici na papiru za pečenje. Pred kraj pečenja posuti je mljevenim bademima i kad se malo ohladi preliti medom.


Recept za međuobrok III

Sastojci:

  • 100 g jabuke
  • 100 g kruške
  • 8 g lješnjaka

Priprema:

Lješnjake malo popeći na tavi ili u pećnici na papiru za pečenje. Usitniti ih i dodati narezanom voću.


Večera za brži oporavak od gripe

Izaberite jednostavne i laganije obroke poput povrća kuhanog na pari začinjenog maslinovim uljem, kuhanog jaja, salate od raznog povrća začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, svježe sireve, batat s porilukom i svježim sirom.

Recept za večeru I

Sastojci:

  • 100 g kupusa
  • 25 g mrkve
  • 50 g celerova korijena
  • 20 g kukuruza
  • 2 male žličice maslinova ulja
  • 1 mala žličica limunova soka
  • 60 g kuhanog mesa

Priprema:

Kupus, mrkvu i celer naribati, dodati kukuruz, začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom. Poslužiti uz kuhano meso.


Recept za večeru II

Sastojci:

  • 200 g kupusa
  • 100 g krumpira
  • 1 kuhano jaje
  • 2 male žlice maslinovog ulja
  • 30 g integralnog kruha

Priprema: Skuhati raštiku i krumpir, začiniti maslinovim uljem. Uz to poslužiti kuhano jaje i kruh.


Recept za večeru III

Sastojci:

  • 200 g batata
  • 50 g poriluka
  • 60 g svježeg sira
  • 100 g zelene salate
  • 2 male žlice maslinovog ulja
  • 2 male žlice jabučnog octa

Priprema:

Batat narezati na pole ili ploške debljine oko 1,5 cm. Složiti u lim na papir za pečenje, ispeći ih po 15 minuta s obje strane na 200°C. Namazati sirom, isjeckani poriluk rasporediti po siru te posuti malo ružmarinom. Ispeći u pećnici još desetak minuta.