U Takenoku smo isprobali nova jela koja spajaju Japan i Peru. Brancin u umaku od marakuje je vrh
Takenoko od danas priprema specijalitete tzv. Nikkei kuhinje. Bili smo tamo
Takenoko od danas priprema specijalitete tzv. Nikkei kuhinje. Bili smo tamo
Takenoko je bio prvi japanski restoran u Hrvatskoj, a na sceni je prisutan već 17 godina. Od samih početaka sinonim je za modernu japansku kuhinju koja svojom izvedbom autentičnih namirnica i u kombinaciji s fusion hranom čini posebno gastronomsko iskustvo. Gotovo 14 godina bio je smješten na Kaptolu s kojeg je došao u grad, u Masarykovu 22. Danas je predstavio veliku novost, a to je jedna od najpopularnijih fusion kuhinja na svijetu, čija su jela nadahnuta naizgled nespojivim Japanom i Peruom.
Poznato je da fusion kuhinja spaja različite kulinarske elemente dvije ili više različitih kultura, često kombinirajući ono najbolje od njih. Ona je posljedica migracija ljudi iz jedne države u drugu pri čemu su doseljenici kombinirali i spajali svoju tradiciju i okuse s tradicijom zemlje u koju su doselili. Tako su nastajala nova i zanimljiva jela i otuda pojam fuzije u kuhinji.
KOMBINACIJA JAPANSKE I JUŽNOAMERIČKE KUHINJE
Iako u Hrvatskoj još nije razvijena, jedna od poznatijih svjetskih fusion kuhinja je Nikkei, a to je kombinacija Japana i Perua. Radi se o spoju blage japanske kuhinje bez puno začina i južnoameričke kuhinje koja ima mnogo začina. Nikkei predstavlja balans između te dvije države, i u tome kako se koriste začini, ali i u veličini jedne porcije. Tko su kreirana su specifična jela koja možete probati u Takenoku.
STANDARDNI MENI PODEBLJAN JE S 20 NOVIH JELA
Restoran Takenoko prvi je popularizirao japansku kuhinju u Hrvatskoj te upoznao javnost s egzotičnim okusima dalekog Istoka. Nakon 17 godina ponovno postavljaju ljestvicu visoko i predstavljaju novi koncept nadahnut Nikkei kuhinjom. Osim standardnih i dobro poznatih jela s Takenoko potpisom, u novi meni uvršteno je 20 novih.
Na čelu s chefom Rabbijem Ataurom, koji je učio u poznatim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta, chefom Mariom Starmanom i suchefom Teodorom Burićem, Takenoko uranja u spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje sa snažnom i pikantnom kuhinjom Perua.
JANJEĆI KOTLETI OD ANANASA I HLAP U TEMPURI
Zajednička karakteristika obje kuhinje je svježa riba. Japanci je koriste za sushi i sashimi, Peruanci od nje rade jedno od najpoznatijih jela, ceviche. Svježa riba, limeta, aji papričice i korijander oplemenjuju okuse ovih jela. Chefu Atauri poigrao se upravo sa svježom ribom spajajući je s voćem, poput svježeg brancina u umaku od marakuje.
Osim cevichea, tu su još i tartar i nigiri s hrskavom kvinojom, janjeći kotleti u umaku od ananasa i hlap u tempuri s aji papričicama. Raskošna selekcija sushija topi se u ustima, posebice onaj s jakobovim kapicama i dodatkom voća. Osvježila nas je i salata od wakame algi i kvinoje koja je idealno ljetno jelo zanimljivog okusa kao i baš svaki cheviche koji smo probali. Možda bismo izdvojili onaj s curry umakom. Jela koja smo probali se fantastično uklapaju u ljetnu atmosferu i visoke temperature i trenutačno ne znamo bolje mjesto za osvježiti nepce nego u Masarykovoj 22.