Vikend recept

Vjerujte nam, za ručak trebate napraviti ovaj pečeni kupus s pireom od graha. Recept je jednostavan

Pronašli smo ga Instagram profilu Anđele Ivčević (@lil__kitchen)

FOTO: @lil__kitchen

Vikendima volimo provoditi malo više vremena u kuhinji i posvetiti se pripremi recepata za koje preko tjedna nemamo vremena. No, ne volimo utrošiti sate i sate u pronalazak pravog recepta, i zapravo smo najsretniji kad prepoznamo da smo na nešto zbilja dobro naišli u kratkom vremenskom roku. Upravo nam se to dogodilo s receptom za grilani kupus uz prilog pirea od bijelog graha i pečenog češnjaka, s dodatkom pesta od lješnjaka. Znamo, zazubice vam rastu već od samog čitanja, kao što su i nama. Za recept je zaslužna Anđela Ivčević s Instagram profila @lil__kitchen, a cijelog vam ga donosimo u nastavku.

Grilani kupus s pireom od graha i pestom od lješnjaka

@lil__kitchen

Sastojci

Za grilani kupus
1 mala glavica kupusa (oko 500 g)
Maslinovo ulje
Sol

Za pire
250 g prethodno skuhanog bijelog graha
2-3 režnja pečenog češnjaka
30 g bijele miso paste
Maslinovo ulje
Sol i papar

Za pesto
40 g lješnjaka
Šaka peršinovog lišća
Maslinovo ulje
Sol i papar

Priprema

Pesto

Lješnjake tostirajte u pećnici (10-ak minuta na 160 stupnjeva). Tostirane lješnjake stavite u kuhinjski ručnik i dobro ih istrljajte kako bi maknuli vanjsku smeđu opnu. Pustite da se ohlade, odvojite nekoliko komada i grubo ih narežite, a ostatak stavite u sjeckalicu s peršinom, maslinovim uljem, solju i paprom i izradite do željene teksture.

Pire

Ispecite češnjak zamotan u foliju s malo maslinovog ulja i soli dok posve ne omekša. Preporučujem za ispečete cijelu glavicu pa ostatak koristite u drugim jelima – umacima, juhama, dresinzima… po želji. U blender stavite prethodno skuhani grah ili grah iz konzerve kojega ste dobro oprali i procijedili, dodajte mu pečeni češnjak, miso pastu (nije obavezna, ali daje odličan okus), sol, papar, maslinovo ulje i malo vode. Dobro izblendajte do posve glatke teksture.

Kupus

Kupus narežite na manje komade pazeći da svaki ima malo centralne stabljike koja listove drži na okupu. Dobro ga posolite i lagano nauljite. Dobro zagrijte tavu (idealno ako imate lijevano željezo) pa prepecite kupus s obje strane – treba ga prilično ogaraviti.

Slaganje

Na tanjur rasporedite pire, na njega posložite kupus i sve prelijte pestom. Na kraju pospite s krupno nasjeckanim lješnjacima za dodatnu teksturu.