RECEPT

Treba vam ideja za jedan konkretni fini ručak od tri slijeda? Zara Home ima zbilja izvrsne recepte

FOTO: TMG Creative

Na stranici Zare Home nerijetko pronađemo niz odličnih recepta. Ova tri su nas baš oduševila

Ako ste jedni od onih koji svoje vikende posvećuju gastronomiji i volite kušati nove stvari, onda ćemo vas upravo sada usrećiti. Naime, na Zara Home stranici već neko vrijeme časte nas zbilja genijalnim i vrlo inspirativnim receptima. Jest da ponekad djeluju kao da su za one koji su malo vještiji u kuhanju, ali ne dajte se obeshrabriti. Danas vam tako predlažemo tri recepta, i to za jedan konkretniji ručak od čak tri slijeda.

Prvo jelo uključuje juhu od bijelog graha, a kao glavno jelo predvidjeli smo tajlandski zeleni curry. Naravno, vikend ručak ne možemo zamisliti bez deserta, pa smo u toj domeni mjesto ostavili za jednu bogatu tortu od čokolade bez brašna. Vjerujemo da će vam ova malo drugačija rapsodija okusa goditi, a s obzirom na sastojke i inspirativne fotografije Zare Home, ni lijepa prezentacija ne bi trebala izostati.

Juha od bijelog graha s gremolatom

Zara Home

Sastojci (za 4 porcije)

80 g maslaca
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
1 mrkva, oguljena i narezana
1 mali batat, oguljen i narezan
1 mali crveni čili (po mogućnosti svjež), narezan na kriške
2 zrele rajčice, oguljene i narezane
1 šalica graha cannellini koji se namakao 12 sati
1 žličica kumina
4 mahune zelenog kardamoma (sjemenke lagano zdrobljene) – kardamom se može zamijeniti 1 žličicom komorača
1250 ml pileće ili povrtne juhe
sol i crni papar

Za gremolatu:

1/2 šalice ribanog parmezana
naribana korica 2 velika limuna
1 žličica svježeg timijana
1 češanj češnjaka, nasjeckan

Priprema

Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte luk i češnjak i kuhajte pet minuta. Dodajte mrkvu, batat, čili, rajčice, grah cannellini, kumin, sjemenke kardamoma, prstohvat soli i papra. Promiješajte i ostavite da se kuha pet minuta. Dodajte juhu. Ostavite da proključa zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok grah ne omekša. Kad je gotov, sačuvajte četiri žličice cijelog graha, a ostatak zgnječite. Ocijedite u cjedilu. Pomiješajte sve sastojke za gremolatu i pospite je po juhi pri posluživanju. Ukrasite grahom koji ste sačuvali. Kako biste ovaj recept pretvorili u glavno jelo, dodajte više graha te kad je gotov, zgnječite samo četvrtinu juhe.

Tajlandski zeleni curry

Zara Home

Sastojci

2 stabljike limunske trave ili citronele
3 svježa zelena čilija
1 komad oguljenog đumbira srednje veličine
4 češnja češnjaka
6 listova kvrgave limete
4 ljutike ili mlada luka (zelena stabljika) + 1 za posluživanje
1 raskošan svežanj svježeg korijandra
1 žlica sezamovog ulja
3 žlice sojinog umaka
povrće po želji: u ovom slučaju su to crvena paprika i mladi grašak
2 komada svježih fileta lososa
300 ml kokosovog mlijeka
1 nasjeckan crveni čili, za posluživanje
3 limete
1 šalica jasmin riže
nekoliko listova ljubičastog bosiljka

Priprema

Ravnim dijelom noža istucite stabljike limunske trave, tako ćete ih lakše zdrobiti te će otpustiti svu aromu. Nasjeckajte zeleni čili i narežite na štapiće stabljike ljutike. Stavite ih u zdjelu s vodom i ledom. U mikser stavite limunsku travu, zeleni čili, đumbir, češnjak, listove kvrgave limete, stabljike ljutike, korijandar, sezamovo ulje i sojin umak. Miksajte dok ne postignete pastu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Prokuljučajte rižu otprilike 10 minuta. Pirjajte pastu na malo ulja u velikoj i dubokoj tavi. Dodajte kokosovo mlijeko i povrće koje ste odabrali. Kuhajte nekoliko minuta i dodajte komade lososa. Ostavite da se kuha tijekom četiri minute, dodajte sok od limete i maknite s vatre. Na vrh curryja stavite listove ljubičastog bosiljka, bijele stabljike ljutike i nasjeckani crveni čili i tako poslužite. Poslužite uz jasmin rižu, kriške limete i korijandar.

Torta od čokolade bez brašna s krokantom od lješnjaka

Zara Home

Sastojci (za 6-8 porcija)

250 g maslaca sobne temperature
90 g čistog kakaa
7 jaja
275 g smeđeg šećera
150 g mljevenih badema

Za krokant:

1,5 šalica šećera
90 ml vode
350 g prženih lješnjaka

Priprema

Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću. U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen. Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu. Za krokant, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje. U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokant na tortu i poslužite.