Treba vam ideja za jedan konkretni fini ručak od tri slijeda? Zara Home ima zbilja izvrsne recepte
Na stranici Zare Home nerijetko pronađemo niz odličnih recepta. Ova tri su nas baš oduševila
Ako ste jedni od onih koji svoje vikende posvećuju gastronomiji i volite kušati nove stvari, onda ćemo vas upravo sada usrećiti. Naime, na Zara Home stranici već neko vrijeme časte nas zbilja genijalnim i vrlo inspirativnim receptima. Jest da ponekad djeluju kao da su za one koji su malo vještiji u kuhanju, ali ne dajte se obeshrabriti. Danas vam tako predlažemo tri recepta, i to za jedan konkretniji ručak od čak tri slijeda.
Prvo jelo uključuje juhu od bijelog graha, a kao glavno jelo predvidjeli smo tajlandski zeleni curry. Naravno, vikend ručak ne možemo zamisliti bez deserta, pa smo u toj domeni mjesto ostavili za jednu bogatu tortu od čokolade bez brašna. Vjerujemo da će vam ova malo drugačija rapsodija okusa goditi, a s obzirom na sastojke i inspirativne fotografije Zare Home, ni lijepa prezentacija ne bi trebala izostati.
Juha od bijelog graha s gremolatom
Sastojci (za 4 porcije)
80 g maslaca
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
1 mrkva, oguljena i narezana
1 mali batat, oguljen i narezan
1 mali crveni čili (po mogućnosti svjež), narezan na kriške
2 zrele rajčice, oguljene i narezane
1 šalica graha cannellini koji se namakao 12 sati
1 žličica kumina
4 mahune zelenog kardamoma (sjemenke lagano zdrobljene) – kardamom se može zamijeniti 1 žličicom komorača
1250 ml pileće ili povrtne juhe
sol i crni papar
Za gremolatu:
1/2 šalice ribanog parmezana
naribana korica 2 velika limuna
1 žličica svježeg timijana
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Priprema
Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte luk i češnjak i kuhajte pet minuta. Dodajte mrkvu, batat, čili, rajčice, grah cannellini, kumin, sjemenke kardamoma, prstohvat soli i papra. Promiješajte i ostavite da se kuha pet minuta. Dodajte juhu. Ostavite da proključa zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok grah ne omekša. Kad je gotov, sačuvajte četiri žličice cijelog graha, a ostatak zgnječite. Ocijedite u cjedilu. Pomiješajte sve sastojke za gremolatu i pospite je po juhi pri posluživanju. Ukrasite grahom koji ste sačuvali. Kako biste ovaj recept pretvorili u glavno jelo, dodajte više graha te kad je gotov, zgnječite samo četvrtinu juhe.
Tajlandski zeleni curry
Sastojci
2 stabljike limunske trave ili citronele
3 svježa zelena čilija
1 komad oguljenog đumbira srednje veličine
4 češnja češnjaka
6 listova kvrgave limete
4 ljutike ili mlada luka (zelena stabljika) + 1 za posluživanje
1 raskošan svežanj svježeg korijandra
1 žlica sezamovog ulja
3 žlice sojinog umaka
povrće po želji: u ovom slučaju su to crvena paprika i mladi grašak
2 komada svježih fileta lososa
300 ml kokosovog mlijeka
1 nasjeckan crveni čili, za posluživanje
3 limete
1 šalica jasmin riže
nekoliko listova ljubičastog bosiljka
Priprema
Ravnim dijelom noža istucite stabljike limunske trave, tako ćete ih lakše zdrobiti te će otpustiti svu aromu. Nasjeckajte zeleni čili i narežite na štapiće stabljike ljutike. Stavite ih u zdjelu s vodom i ledom. U mikser stavite limunsku travu, zeleni čili, đumbir, češnjak, listove kvrgave limete, stabljike ljutike, korijandar, sezamovo ulje i sojin umak. Miksajte dok ne postignete pastu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Prokuljučajte rižu otprilike 10 minuta. Pirjajte pastu na malo ulja u velikoj i dubokoj tavi. Dodajte kokosovo mlijeko i povrće koje ste odabrali. Kuhajte nekoliko minuta i dodajte komade lososa. Ostavite da se kuha tijekom četiri minute, dodajte sok od limete i maknite s vatre. Na vrh curryja stavite listove ljubičastog bosiljka, bijele stabljike ljutike i nasjeckani crveni čili i tako poslužite. Poslužite uz jasmin rižu, kriške limete i korijandar.
Torta od čokolade bez brašna s krokantom od lješnjaka
Sastojci (za 6-8 porcija)
250 g maslaca sobne temperature
90 g čistog kakaa
7 jaja
275 g smeđeg šećera
150 g mljevenih badema
Za krokant:
1,5 šalica šećera
90 ml vode
350 g prženih lješnjaka
Priprema
Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću. U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen. Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu. Za krokant, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje. U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokant na tortu i poslužite.