Gastro tips

Ovoga proljeća krećemo s uravnoteženom prehranom: Donosimo tri top recepta

Od piletine i junetine pa do lososa, imamo jela koja možete brzinski spremiti

FOTO: Unsplash

Od ljetnih vrućina, dana provedenih na plaži i dugih noći dijele nas tek dva mjeseca. Zato je sada krajnje vrijeme za krenuti u planiranje ljeta, počevši od toga kad ćemo biti na godišnjem pa do toga gdje ćemo ga provesti. Jedno je to od najdragocjenijih razdoblja godine i baš zbog toga si ne možemo dopustiti da ljeto dočekamo nespremni. Želimo u svakom trenutku izgledati sjajno i osjećati se tako. I baš zato smo već sada u visinskim pripremama, pa tako i po pitanju zdravlja.

Osam sati sna, osam čaša vode i 10.000 koraka dnevno

Osam sati sna, osam čaša vode i 10.000 koraka dnevno – otprilike tako zvuči formula koje bismo se trebali pridržavati kako bismo se uvijek osjećali dobro. Posljedice manjka sna osjećamo vrlo brzo, gotovo odmah, a vrlo dobro znamo da može doći i do dugoročnih problema, kao što su poremećaji u ravnoteži hormona. Ista je stvar i s unosom vode te svakodnevnom fizičkom aktivnosti. Međutim, nikako ne možemo zanemariti još jednu stavku, a to je prehrana.

Zdrava ili uravnotežena prehrana?

Mit o zdravoj prehrani odavno je srušen – ne postoje zdrave i nezdrave namirnice, već samo uravnotežena prehrana koja nije isključiva. Bilo kakvo izbacivanje određenih namirnica može samo dovesti do disbalansa i dodatnih problema. Ugljikohidrati, proteini i masnoće, svaka od ove tri grupe ima određenu zadaću koja se ne smije zanemariti. No, ono na čemu možemo, i trebamo, raditi jest eliminacija dodatnih, nepotrebnih kalorija. Primjerice, sam način pripreme jela može uvelike utjecati na to koliko je određeno jelo dobro ili ne. Upravo zbog toga obožavamo jela koja možemo pripremiti u fritezi na vrući zrak. Friteze na vrući zrak oduševile su nas zbog jednostavnosti pripreme hrane, ali još i više zato što je kuhanje moguće bez dodatnih masnoća.

Jedini minus je to što se radi o dodatnom uređaju u kuhinji, ali sada je i taj problem riješen. Zahvaljujući AirFryer tehnologiji, dovoljno je imati AirFry Beko pećnicu u kojoj se hrana može pripremati bez ulja, ili s manjim količinama. Hrana će biti hrskava zahvaljujući specijalnoj perforiranoj žičanoj posudi za pečenje koja omogućuje kruženje vrućeg zraka oko hrane. I sama priprema je jednostavna jer nije potrebno okretati hranu za vrijeme pečenja. Uz to, AirFry rešetka može se prati u perilici posuđa što dodatno smanjuje trajanje cijelog procesa i potiče nas na uravnoteženu prehranu.

Jednostavni recepti, čak i s lososom

Hrana će biti hrskava zahvaljujući specijalnoj perforiranoj žičanoj posudi za pečenje Beko

Na ovaj se način mogu pripremiti gotovo svi recepti, pa čak i oni koje bismo poslužili kao desert. Međutim, danas se fokusiramo na konkretnija jela, ona koja možete pripremiti za ručak i ponijeti na posao ili pak sačuvati za vikende i večere s prijateljima. Jedan od takvih je i losos koji možete pripremiti samo za 15 minuta. Recept smo pronašli na stranici Delish, a radi se o jednom od top deset recepata za pripremu u fritezi.

Sve što će vam trebati su dva fileta lososa, sol i papar, režanj češnjaka, žlica gorušice, žlica smeđeg šećera, dvije žličice maslinova ulja i pola žličice listova svježeg timijana. Filete najprije začinite paprom i soli, a zatim s ostatkom začina u zasebnoj zdjeli pripremite ostatak umaka koji ćete zatim staviti na samog lososa. Kad ste sve pripremili, filete stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite desetak minuta.

Panirana piletina bez dodatnih masnoća

Panirana piletina jedno je od omiljenih jela, ali je isto tako na glasu kao “nezdrava” opcija. Zahvaljujući AirFryer tehnologiji, to ne mora biti tako. Paniranu piletinu s parmezanom možete napraviti za manje od sat vremena. Trebat će vam pileća prsa bez kože i kostiju, sol i papar, 40 grama brašna, dva jaja, 100 grama krušnih mrvica, svježe nariban parmezan, žličica sušenog origana, pola žličice mljevene paprike, pola žličice češnjaka u prahu, marinara umak, narezana mozzarella i svježe nasjeckani peršin.

Priprema kreće rezanjem piletine na tanke komade koje ćete zatim začiniti paprom i soli. U plitku zdjelu stavite šećer u koji ćete također dodati iste začine. U drugu plitku zdjelu stavite istučena jaja, a u treću krušne mrvice, parmezan, origano, papriku i češnjak u prahu. Zatim piletinu, komad po komad, lagano uvaljajte u svaku smjesu, već spomenutim redoslijedom.

Nakon pripreme, piletinu stavite u AirFry Beko pećnicu na 200 stupnjeva i pecite desetak minuta. Zatim dodajte marinaru i mozzarellu te pecite na istoj temperaturi još tri minute, dok se sir ne otopi i poprimi zlaćanu boju. Na samom kraju prije posluživanja ukrasite peršinom.

Junetina i brokula

Još brži recept koji sadrži meso i nešto zeleno, ovaj put brokulu, može biti spreman za pola sata. Trebat će vam junetina nasjeckana na male komade, sitno nasjeckana dva režnja češnjaka, žlica umaka od soje, dvije žličice kukuruznog škroba, dvije žličice sitno nasjeckanog oguljenog svježeg đumbira, dvije žličice suhog šeri vina, dvije glavice brokule i dvije žlice biljnog ulja. U zdjeli pomiješajte junetinu s češnjakom, umakom od soje, kukuruznim škrobom, đumbirom i vinom. Pustite da odstoji pet minuta, zatim dodajte brokulu i ulje te sve zajedno pomiješajte. Stavite u pećnicu te pecite na 200 stupnjeva do deset minuta.

To vrijeme iskoristite za pripremu umaka, za koji će vam trebati svježe mljeveni papar, žličica sezamova ulja, žličica suhog šeri vina, žlica kukuruznog škroba, dvije žlice smeđeg šećera, tri žlice umaka od soje i 120 mililitara pileće juhe. U odvojenoj posudi pomiješajte juhu, umak od soje, smeđi šećer, kukuruzni škrob i vino. Kuhajte par minuta dok se umak ne zgusne, a zatim dodajte ulje i pustite da krčka neko vrijeme te na kraju sve začinite s malo papra. Na samom kraju, umak prelijte po mesu i brokuli i jelo je spremno – bez ikakvih dodatnih masnoća.


Sadržaj nastao u suradnji s Bekom.