Dobre vijesti

Ako obožavate prženu hranu, navodno postoji način da bude malo manje štetna

FOTO: flickr

To, naravno, ne znači da je čudotvorno možete učiniti i potpuno zdravom i korisnom

Vjerojatno ne postoji znanstvenik ni znanstvenica na svijetu koji se ne slažu s činjenicom da je hrana pržena u dubokome ulju nezdrava, a iako se ovakva vrsta pripreme hrane baš i ne preporuča, navodno postoji jedan trik kojim je ipak možete učiniti barem mrvicu zdravijom.

A jedna od tih štetnih tvari zbog koje bismo ponajviše trebali izbjegavati prženu hranu je akrilamid, kemijski spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže škrob na visokim temperaturama. Upravo nastankom ovog spoja hrana poprima onu zlatno-smeđu boju, zbog koje je uvijek i ukusnija, ali mnogi znanstvenici upravo u akrilamidu vide najvećeg uzročnika povećanja rizika od raka, zbog čega se automatski do te mjere prerađena hrana smatra manje zdravom.

Ovaj je trik koristan, ali to ne znači da je pržena hrana odjednom zdrava opcija

Pa, koji je onda taj trik koji bi prženu hranu trebao učiniti manje štetnom? Navodno je to upravo vrijeme prženja namirnica, a umjesto da ih ispržite do kraja, trebali biste ih prestati termički obrađivati prije nego što poprime tu smeđu boju te ih obrađivati do trekutka dok ne postanu blago zlatne boje.

Tada je takva hrana mrvicu manje štetna, no to ne znači da je trebate jesti često, umjesto povrća, voća i svih onih namirnica za koje znamo da su zdrave i preporučljive, ali i užasno potrebne za održanje zdravlja. Ipak, ako si s vremena na vrijeme želite priuštiti prženu hranu, ovim je trikom možete učiniti barem malo boljom za vas.