Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Veliki uspjeh

Veliki uspjeh Hrvatska glazbenica radila je glazbu za couture kolekciju Iris Van Herpen. Ispričala nam je sve o tome

Miranda Vukasović autorica je glazbe u modnom filmu koji je Iris Van Herpen ove sezone objavila umjesto tradicionalne revije visoke mode

FOTO: privatni album

Miranda Vukasović Zagrepčanka je koja je do sada promijenila niz adresa diljem svijeta baveći se arhitekturom, glazbom i izradom nakita. Živjela je u Rio de Janeiru, u Milanu je studirala i radila za Renza Piana, a jedan dio života provela je u Kini gdje dizajnirala sunčane naočale i počela stvarati glazbu. Glazba je ono čime se recentno najviše bavi, a posljednji uspjeh iz tog područja joj je to što je autorica glazbe za modni film kojim je Iris Van Herpen predstavila svoju novu kolekciju visoke mode za proljeće i ljeto 2023. godine.

Do suradnje je došlo zahvaljujući redateljici filma Julie Gautier s kojom je Miranda već surađivala na jednom kratkom filmu. Dvije žene su postale prijateljice i Miranda joj često šalje svoju novu glazbu, projekte na kojima radi i eksperimente. “Prošle godine sam joj poslala jedan mali piano odsječak moje kompozicije”, priča nam Miranda o djeliću glazbe od kojeg je sve krenulo i koji se može čuti u filmu u originalnom obliku. A kad je nizozemska dizajnerica Iris Van Herpen angažirala Gautier za ovaj film, ona se odmah sjetila Mirande i poslala joj poruku: “Mislim da bi ti bila savršena za ovu suradnju.” Miranda godinama prati rad nizozemske dizajnerice i posebno joj se sviđa zbog poveznice s arhitekturom koja je uvijek vidljiva u njezinim komadima, pa je odmah pristala na suradnju i počela komponirati.

SNIMANJE U NAJDUBLJEM BAZENU NA SVIJETU

Iris Van Herpen i Miranda Vukasović na snimanju s modelima Foto privatni album

Suradnja između ovih triju žena dogovorena je sredinom prosinca, a Miranda je već 2. siječnja letjela za Veneciju gdje je održano snimanje filma u najdubljem bazenu na svijetu. Bazen je smješten u termama Abano Montegrotto, a dubok je 42 metra. Tamo je upoznala Iris u, kaže nam, vrlo dirljivom susretu i brzo su počele raditi na novoj melodiji baziranoj na onoj koju je Miranda poslala Julie prethodne godine. “Melodija se mijenjala tako da imam raznih verzija, ali Iris se stalno vraćala na onaj mali prvi komadić piana koji je čula od Julie”, kaže nam Miranda i dodaje da je ostatak melodije građen oko toga.

Bazen ima podvodne zvučnike pa su modeli mogli čuti Mirandinu glazbu i ispod vode Foto privatni album

Snimanje je trajalo tri intenzivna dana i noći, a sve je trebalo biti gotovo do 18. siječnja kako bi bilo spremno na vrijeme za Tjedan visoke mode koji je počeo u ponedjeljak 23. siječnja. Glazba je na kraju spoj izvornih melodija koje je zamislila Miranda s Irisinim idejama koje su rezultirale dodavanjem žičanih instrumenata. “Mislim da je snaga dijela sa žičanim instrumentima u tome što u potpunosti opisuje našu suradnju. To je trenutak gdje smo se stopile i gdje su Irisini opisi i moji zvukovi postali jedno.”

PODRŽAVAJUĆA SURADNJA TRIJU ŽENA

U jednom Zoom razgovoru nakon snimanja, Iris je Mirandi pustila jedan isječak glazbe u kojem se čuju samo violončela. Kazala je da želi nešto slično i dala joj zadatak da u njoj izazove isti takav osjećaj, ali na svoj način. Miranda ga je poslušala jednom, a onda odlučila krenuti od, kako sama kaže, carte blanche što je i naziv filma koji potpisuje Julie Gautier i tu se dogodila magija. “Mislim da je taj dio gdje su samo violončela najsnažniji dio kompozicije jer to opisuje iskustvo suradnje između Iris, Julie i mene. Tri žene u četrdesetima, svaka sa svojim vrlo izraženim i jasnim mišljenjem i iskustvima kojima se na neki način nadopunjujemo, a opet smo svaka za sebe u svom svijetu.”

Snimanje je održano u Veneciji, u najdubljem bazenu na Foto privatni album

Na cijelom projektu radio je relativno mali tim ljudi. Iris i Julie zajedno su ga režirale, a Julie je k tome zaslužna i za koreografiju te je sama bila u ulozi modela zajedno s Gilone i Mayom Sieron. Mirandi je s produkcijom glazbe pomogao Jeff Bova. Producent Tony Mayer bio je istovremeno i fotograf i direktor fotografije, a koproducent Florian Fisher je s Dadom Li i montirao video. Dada Li inače je poznata ronilkinja koja se brinula za sigurnosne mjere na snimanju u dubokom bazenu. Jip Mus koji već niz godina surađuje s Iris Van Herpen bio je zadužen za backstage fotografiju i video, Sofia Cabras za makeup, Maxime Valentini za kasting, a asistentica produkcije bila je Maxime Valentini.

Na Mirandu je poseban utisak još jednom ostavila Julie Gautier, posebno sa svojim plesom i lakoćom kojom se kretala ispod vode. “Odrasla je na otoku Réunion u Indijskom oceanu, mama joj je bila plesačica tako da je ona sve to prirodno spojila”, govori nam Miranda i dodaje da ne može zanemariti ni preciznost s kojom je Van Herpen pripremala svoje haljine za snimanje koja ju je također oduševila. “Nakon što sam joj poslala zadnji dokument, Iris mi je u nedjelju prije premijere poslala dirljiv e-mail gdje je izrazila koliko je sretna i koliko se divi mojem talentu i nada se ponovnoj suradnji. Moram priznati da sam bila jako ponosna tako da se nadam se je ovo samo početak jedne divne suradnje.”