Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

FIT

FIT Nakon desetak godina znojenja u teretani, odlučila sam prakticirati jogu. Preporučila bih ju svima

FOTO: Aleksandar Selak

Ako razmišljate o jogi, a još uvijek niste otišli na prvi sat, možda je pravo vrijeme da donesete tu odluku. U nastavku pročitajte zašto

Mislim da više ne treba previše pričati o tome koliko je kretanje važno za naše psihičko i fizičko zdravlje, bitno je da se ono događa. Bilo da se radi o običnom pješačenju, odlasku u teretanu ili vožnju biciklom, važnost je na oslobađanju negativne energije i stresa koji smo nakupili kroz dan. I ja sam nedavno donijela jednu takvu odlučnu – odluku. Nakon više od desetak godina u teretani, odlučila sam svoje slobodno vrijeme provoditi na joga praksi.

Dok je mnogima pojam za sportsku aktivnost nešto što iziskuje skakanje, trčanje ili dizanje teških utega, joga (koja sve prije navedeno nema) je itekako zahtjevna disciplina za oblikovanje tijela. Posebice kada je riječ o fleksibilnosti, pravilnom držanju, generalnoj lakoći kretanja, ali i poboljšavanja tonusa kože. Meni je osobno izvođenje joga vježbi u mnogočemu popravilo izgled tijela na bolje. Zato se posebno veselim skorašnjem okupljanju joga obožavatelja koje će se održati 7.lipnja u Arena Centru.

Uspostava ravnoteže

Osim toga, poznato je da nam joga može pomoći u boljem hendlanju modernog života i izazova koje svakodnevno stavlja pred nas. Stresna svakodnevica vodi do opterećenja i često nedostatnog kretanja, uslijed čega nismo izbalansirani te pokušavamo uspostaviti ravnotežu na razne načine. Joga je svakako jedno od rješenja koje možete prigrliti, a njezine dobrobiti su beskrajne. Neki dan sam imala priliku upoznati učitelja indijske kulture s kojim sam provela neko vrijeme prakticirajući asane (joga poze) za koje on smatra da su idealne za početnike.

Pradeep Urs T u Zagreb je došao iz Indije i tu živi već neko vrijeme. Otkrio mi je kako je u samo nekoliko godina u Zagrebu otvoreno preko 40 joga centara što znači da se sve više ljudi okreće upravo joga praksi kako bi pronašli svoj sklad. Zajedno smo napravili nekoliko asana u Jnana joga studiju koji inače vodi Nana Skelvicky Majer, joga učiteljica i magistra nutricionizma.

Ardha Matsyasana Spine Twisting – dobra je za jetru, pankreas i cijeli probavni sustav.

Miss Piggy zna karate
Hallmark

Marjarasana ili poza mačke potrebna je kako bi razgibali i omekanili kralježnicu za daljnje vježbe.

Bujangasana ili poza kobre dobra je za opuštanje donjeg djela leđa i djeluje jako opuštajuće na tijelo i um.

The Muppet Show

Ardha Halasana je položaj koji nam pomaže da jednog dana dođemo u puni plug, a targetira donji dio leđa, trbuh i karličnu kost.

Markatasana ili poza majmuna odlična je za liječenje bolova u leđima, pridonosi fleksibilnosti i učinkovita ja za cijeli probavni sustav. Isto tako poboljšava pamćenje umiruje tijelo te je dobra za dijabetičare.

Pavana Muktasana je ublažava probleme s gastritisom i nadutošću.

Basthrika Pranayama je duboko i svjesno disanje koje nam pomaže da umirimo um i da se malo povučemo u sebe.

Makarasana ili poza krokodila je idealna za potpunu relaksaciju nakon izvedenih asana.

Anuloma Viloma ili Naadi Shodana Pranayam – naizmjenično disanje kroz nos dok je jedna nosnica začepljena prstom.

Bramari Pranayama smiruje um, otpušta napetosti, stimulira hipofizu, olakšava stres i tjeskobu, snižava krvni tlak, podupira zdravlje grla te pokreće snažan san.

Sve što vam treba

Za ovih nekoliko vježbi ne treba vam više od sat vremena, a tijelo i um će vam biti zahvalni. Joga je disciplina na kojoj treba svakodenevno raditi i dugoročno postizati rezultate. Joga izvlači samo najbolje za vas, a onda i za ljude oko vas. Dobra je stvar što vam za izvođenje joga vježbi ne treba mnogo opreme. Točnije treba vam udobna majica i tajice, stvari koje možete pronaći u svim sportskim i modnim dućanima Arena Centra i Arena Parka.

Dakle, ovo je bila teorija, a sve o jogi u praksi možete naučiti 7. lipnja u Arena Centru gdje se uz mnoštvo zanimljivih radionica predstavlja Međunarodni dan Joge.

Više savjeta i ideja kako se pokrenuti pogledajte u našem SPECIJALU

Sadržaj nastao u suradnji s Arena Centrom