Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

ARHITEKTURA

ARHITEKTURA Pred arhitektima Studija Mapa bio je veliki izazov. Projektirali su genijalan dječji vrtić u Fužinama

FOTO: Bosnić+Dorotić

Ograničen budžet, vrijeme i teren bili su već u samom startu nepovoljni za arhitekte. No, final modularnog dječjeg vrtića u Fužinama izgleda sjajno

“Naša želja je da u narednih 12-16 mjeseci s radom krene prvi dječji vrtić u Fužinama. Imamo ograničen budžet. Molimo vas da s obzirom na vremenske uvjete i brzinu razmislite o modularnoj gradnji. Vrtić svakako mora imati kosi krov i ne bismo da ima drvenu fasadu.” tako je glasio projektni zadatak investitora koji je dočekao arhitekte iz Studija Mapa nudeći, naizgled, više ograničenja nego mogućnosti.

Jedno od ograničenja bila je i rijeka Ličanka koja se nalazi u zaštićenom riječnom pojasu u kojem se ne smije graditi, dok pristup koritu rijeke treba ostati nesmetan zbog održavanja.

Peršin
seriouseats.com

No, unatoč svemu, arhitekti iz riječkog Studija Mapa čiji projekti tim čine Maja Stanić, Vojko Stanić, Martina Vivoda, su se odlučili upustiti u ovaj popriličan izazov i sve okrenuti u svoju korist. Kako govore, objekt vrtića podijelili su tako na manje volumene, tri vrtićke jedinice te prostor polivalentne dvorane, s namjerom da se tako što više oblikovno približi djeci kao svojim primarnim korisnicima dok se istovremeno formom krova prilagođava okolnoj ruralnoj izgradnji.

Dio vrtića na raspolaganju je i stanovnicima Fužina

diyhshp.blogspot.com

Govoreći pak o najvećem i najdominantnijem volumenu dvorane, njime su dodatno željeli naglasiti formiran ulaz u dječji vrtić s jugozapadne strane dok sam prostor dvorane, osim vrtićkih potreba, zadovoljava i funkciju društvenog prostora za stanovnike Fužina. Pričajući pak o kapacitetu, vrtić se proteže na oko 620 četvornih metara i kažu kako je dostatan za smještaj i odgoj za maksimalan boravak 52 djece.

Odabirom kosog dvostrešnog krova, koji je nagibom blizak lokalnoj arhitekturi, u vrtićkim su volumenima stvoreni interijeri prostrane visine, što su arhitekti iskoristili za projektiranje dvoetažnih prostora.

Tako Dječji vrtić Snježna pahulja u Fužinama, koji je inače otvoren u rujnu, ima galerije povezane stubištem s ostatkom jedinica. Visine galerija namjerno su manje, kako bi služile kao intimniji prostori isključivo namijenjeni za boravak djece. Organizacijom galerija unutar vrtićkih jedinica ostvareno je fleksibilno okruženje, podložno dodatnom oblikovanju i korištenju od strane svojih korisnika.

Zgodne ‘kućice’ na pročeljima ostavljaju dojam zaigranosti

“Zaigranost djece kao korisnika zgrade te lokacija i mikro okruženje naselja i ambijenta u kojem se vrtić nalazi, interpretirani su u oblikovanju fronte zgrade grafičkim prikazom ‘kućice’ na pročeljima glavnih volumena. Tako fasada, uokvirena suvremenom interpretacijom kosog krova, stvara igru sjena i percepcije izgleda objekta, puštajući prolaznika da ‘odabere’ koji mu je prikaz draži.” objašnjavaju.

Drvo je ipak pronašlo svoje mjesto u ovom projektu

Ulaskom u vrtićke volumene korisnik jasno doživljava ritam odvojenih jedinica, čiji je interijer kompletno obložen drvom, u potpunom kontrapunktu s tamnim fasadnim i krovnim limom te žbukanim pročeljima.

“Maksimalna iskorištenost drvenih materijala u interijeru odgovor je na nemogućnost korištenja tog materijala u eksterijeru, ali i direktna asocijacija na drvo kao tradicionalnu sirovinu područja Gorskog kotara” objašnjavaju ovaj mali twist iz Studija Mapa.

Pričajući pak o detaljima, kažu kako su vrata, stubišta galerija, obloge polica i zidova te maske radijatora, kao i većina mobilnog namještaja, jednako ciljano dizajnirani i izvedeni upravo u drvu, prirodnom materijalu koji svojom toplinom stvara poticajno okruženje za odrastanje djece.

Gledajući pak eksterijer, ispred vrtićkih jedinica nalaze se i manje terase kao i veće zajedničko igralište pozicionirano na jugoistočnoj strani parcele, kako bi se udaljilo od glavne prometnice i susjednih objekata te približilo zelenijem potezu parcele vrtića, uz korito rijeke Ličanke.

Važnost zelenila oko vrtića

21.06.2013., Split - Ljeto mnogima donosi radosti, ali dodatne probleme. Za djelatnike zracnih snaga i zdravstvene djelatnike pocinje spica posla. Danasnju intervenciju u kojoj je pacijent helikopterom prebacen sa Solte na Firule na daljnju dijagnostiku zavrsili su uspjesno kao sto ce i stotine koje ih cekaju ovog ljeta. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

Iako je interijer vrtića introvertiran, kako govore arhitekti, ulazni prostor projektiran je pak s prostranim pogledom prema intenzivnom zelenilu uz rijeku, pozicioniranom iza vrtića, na sjevernoj strani. Tim potezom željelo se uokviriti sliku pejzaža i idile kao prikaza koji djeca, možda i nesvjesno, percipiraju prije ulaska u svoj šareni i razigrani svijet.

Uz spomenute vrtićke jedinice i dvoranu, tu su i zajednički komunikacijski prostori koji su, kao i servisne prostorije te prostorije uprave vrtića, niže visine i ravnog krova. Prateće prostorije, kuhinja, ured, soba za sastanke, spremište, karantena, garderobe, sanitarije odgajatelja te kotlovnica pozicionirani su, kaže projekti tim, na sjevernoj strani parcele i svojim su oblikovanjem, kako u interijeru tako i u eksterijeru, u drugom planu.

Sve je pomno testirano kako bi korisnici bili zadovoljni

“Ograničenja lokacije, orijentacije jedinica, veličine parcele za izgradnju vrtića te gusta izgradnja oko nje, kao i prostorni standardi dječjih vrtića – skoro sve od navedenih postavki bile su pri projektiranju testirane do svojih granica kako bi se budućim korisnicima zgrade pružilo inovativnu i inspirativnu podlogu koja se reflektira u arhitektonskom obliku cjelokupnog objekta, nacrtu svake prostorije i dizajnu prostornih elemenata.” poručuju za kraj arhitekti iz Studija Mapa. A kako izgleda ovaj stvarno sjajan novi vrtić u Fužinama, donosimo u sklopu članka.

Program ovogodišnje Pule uistinu je bogat te vrvi iznenađenjima
PIXSELL/PIXSELL
Branko Lustig i bivši predsjednik Josipović
PIXSELL/PIXSELL
18.07.2015., Pula - Otvoren je 62. Pulski filmski festival. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL
Dućan
Rudolf Látečka/Flickr
Povrće
popsugar.com
Vino
diyhshp.blogspot.com
Povrće
jillconyers.com
A member of the Serbian police anti-terrorist unit stands guard during a search of Ratko Mladic's home in Belgrade on February 23, 2010. Serbian police raided a Belgrade house belonging to Bosnian Serb wartime military chief Ratko Mladic, the most wanted fugitive from the Hague-based UN war crimes court. Several dozen members of the anti-terrorist unit surrounded the house in a Belgrade suburb, sealing the entire bloc and barring access to everybody but residents. AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
AFP
Mlijeko
i.imgur.com